"На Седмия ден" 16 февруари 2014

НаСедмияДен-карта

Неделя вечерта е и е време за нашия обзор на новините – “На Седмия ден”!

Днес е 16-ти февруари. Точно 1 седмица след последното предаване „Нека говорят…“ с водещ Росен Петров. През тази седмица се случиха много сензационни и неочаквани неща. Това бе изключително интересна седмица. И сега е време за нейният обзор!

nekagovoriat-poster

Веднага започваме: Миналата неделя Росен Петров обяви на живо в ефир, че става член на партията на Николай Бареков. Веднага след тази декларация, която по-късно стана поводи за смях и по-точно видът ѝ, последваха реакциите на bTV и Dream Team Productions. И телевизията, и изпълнителните продуценти се разграничиха от държанието на водещия и самия него. Последваха гостувания на Любо Нейков в „Тази сутрин“ и на Росен Петров в, ако мога така да се изразя, телевизията, станала „жертва“ на един човек(става въпрос за Николай Бареков) – TV7. Някои я наричат още партийната ТВ7. В ефира на „ТВ7“ Росен Петров заплаши bTV, за чиито предавания работи в последните 13 години, с компромати ако „нападките“ и „атаката“ към него не спре. Петров също така обвини bTV в двоен стандарт, визирайки случая със Слави Трифонов и Миглена Кунева. Кунева бе подкрепена от Трифонов в ефир като кандидат-президент преди години. Лидерът на “България без цензура” Николай Бареков пък подкрепи в ефира новия член на партията Росен Петров. Самият Трифонов коментира ситуацията същия ден в предаването си лаконично – „с една неуспорима житейска максима – „По-добре да мълчиш и да изглеждаш тъп, от колкото да отвориш уста и всички съмнения да отпаднат“. След случая с Петров миналата неделя той бе разкритикуван от свои колеги като Венелин Петков и Миролюба Бенатова. Пропуснах да кажа, че след гостуването на Любо Нейков в сутрешния блок на bTV Росен Петров е поискал право на отговор. От bTV му отговарят със следното писмо:

Снимка: barekov.com

Петров реши вчера да даде правото си на отговор като видео-изявление, което бе качено в YouTube. Предстои да разберем дали то ще бъде излъчено в „Тази сутрин“ както е обещал Венелин Петков в писмото по-горе. Ироничното видео-изявление, в чието начало се чува режисьорско „Начало!“, а в края – смях на Петров, вижте тук:

Самият Петков пък дни по-късно стана новият Директор „Новини, актуални предавания и спорт“ на bTV Media Group. Той “сяда на стола” на Люба Ризова, която напусна компанията преди време. Петков ще оглави не само новините и актуалните предавания(които бяха и „ресорът“ на Ризова), а и спорта, тъй като тази част на дирекцията е с нова структура. Валя Гиздарска пък ще е, както беше обявено в началото, Главен редактор “Актуални предавания”.

btv cover

Няколко дни преди обявяването на Петков за директор на Новините в компанията, друг човек от ръководството бе уволнен. Става въпрос за Апостол Пенчев, който до скоро бе Директор „Телевизионни програми“. След тази промяна единственият човек, който все още е член на Управителният съвет на bTV Media Group, и който не е сменен след встъпването в длъжност на Павел Станчев, е Боян Калчев, който е Финансов и Изпълнителен директор на bTV Media Group. По наша информация, има голяма вероятно именно Миро Янев да стане новият човек, който ще отговаря за програмата на каналите на bTV Media Group. Другото предположение за заместника на Апостол Пенчев пък е Рени Викторова – досегашен негов заместник и съпруга на Робин Кафалиев.

Това бяха поредните смени в мениджърския екип на медийната компания след встъпването в длъжност на новия CEO(Главен изпълнителен директор) Павел Станчев. Повече за ситуацията в bTV можете да прочетете в новата статия в рубриката „!Коментарът“, който е на тема „bTV, 13 години по-късно„.

4362

Продължаваме с новините от ефира и екрана на bTV. „Голата истина“, която е продукция също на продуцентите на „Нека говорят…“ – Dream Team Productions, пада от екрана. Или поне за сега. За вестник „24 часа“ Любо Нейков е съобщил, че предаването не пада окончателно от екран, а приключва първият сезон. По негови думи, „предстои много кратка почивка и подготвяме втория сезон на „Голата истина“. Шоуто ще се върне изцяло променено – и студиото, и съдържанието му. Най-вероятно и водещите му. Избрали сме няколко двойки, но коя от тях ще го поеме, ще одобри ръководството на телевизията“. По наша информация предаването ще стартира още през първата седмица на Март – вероятно на 3 март. Това всъщност ще е втората кратка почивка на предаването след 2-седмичното отсъствие от програмата на bTV в последните седмици на Декември 2013, поради коледно-новогодишната програма на телевизията.

За първи път този месец „Голата истина“ попада в класацията за ТОП50 най-гледани програми. Въпреки това обаче предаването прекъсва. Кое е най-гледаното нещо за Януари месец четете тук.

talant2014new

Като споменах 3-ти март – Третият сезон на „България търси талант“ стартира на 3 март по bTV. Точно в 21:00 часа ще започне първият епизод на реалити шоуто за всякакви таланти, чиито водещ тази година е Мария Силвестър. В журито, както знаете, са Любен Дилов-син, Асен Блатечки, Есил Дюран и Ваня Цветкова. По информация на bTV кастингите пред журито, които продължават все още да се снимат, протичат под голям интерес от страна на публиката.

Още новини около bTV. Ново любовно предаване ще стартира през Март в ефира на телевизията и ще „наследи“ „Море от любов“. Водещ на предаването няма да е нито Наталия Симеонова, нито пък продуцентът няма да e Global Films/Vision.Водещият на „Наистина любов“, както се казва предаването, е Миро, а продуцент е изпълнителният продуцент и на „Търси се…“ и „Предай нататък“ – Harbour Island Records на Денис Ризов. Предаването е по лиценз на All you need is love на Endemol. Както знаете късното вечерно шоу „Денис и приятели“, което до скоро се излъчваше по БНТ1, в момента не се излъчва и продуцентите преговарят с други телевизии. Има голяма вероятност предаването да стартира в ефира на bTV или на някой друг от bTV-каналите.

Продължаваме напред с останалите новини.

Какво са ни подготвили от FOX, FOX Life и FOX Crime, National Geographic и 24Kitchen за месец Март вижте на съответните линкове.

sochi2014

Откриването на Олимпиадата в ефира на БНТ е било гледано от над 700 000 души или близо 9,5% пазарен дял. Този четвъртък пък мачът между Лудогорец и италианския гранд Лацио за 1/16 финалите на УЕФА Лига Европа ще се излъчи от 22:00 часа в HD качество по БНТ HD. Повече информация четете тук.

Преминаваме към новините около „Нова ТВ“:

Kato_dve_kapki_voda

Разбрахме повече информация за новият сезон на „Като две капки вода“. Водещите, както вече сигурно знаете, отново ще са Васил Василев-Зуека и Димитър Рачков. Един от участниците също стана ясен. В петък на живо сутринта в студиото на „Здравей, България!“ Павел Владимиров прие поканата на Магърдич Хавладжиян да стане част от предаването като участник. Повече информация четете тук. В същата статия пък ще разберете кога започва предаването. За нетърпеливите да цъкнат и прочетат ще го напиша и тук… на 10 март! Магърдич Халваджиян и Хилда Казасян отново ще са в журито, което тази година ще е четиричленно. В следващите дни предстои обявяване на останалите участници и членове на журито.

От утре „Господари на ефира“ се завръщат отново към стария си начален час – 22:00 часа.Предаването ще има и съвсем нова двойка водещи – Румен Угрински и Мария Игнатова. Повече четете тук.

img16x9_1392121421

Промени в „Новините на Нова“ – от 24 февруари. Тогава за първи път в ефира ще видим новата двойка Ани Салич и Николай Дойнов. Освен с нови двойки водещи(другата нова двойка е Даниела Тренчева-Христо Калоферов) от екипа на „Новините на Нова“ ще ни изненадат с ново студио, нова визия и цветове. В прес-съобщението, което можете да прочетете тук, се казва още, че Даниела Тренчева ще води ново предаване през пролетта. Какво каза Дидие Щосел, CEO(Главен изпълнителен директор) на Nova Broadcasting Group, по темата четете в статията по-горе.

Почти преди седмица ви съобщихме, че в състава на журито за Danicng Stars 2014 влизат Христо Мутафчиев, Илиана Раева, Галена Великова и Алфредо Торес. Днес пък станаха ясни и водещите – този сезон това ще са Алекс Сърчаджиева и Калин Сърменов. С това Алекс Сърчаджиева става най-дълго задържалият се водещ на формата в България – 2 сезона. Повече по темата можете да четете в статията ни тук.

големите_надежди

Статрът на „Големите надежди“, чиито жури, водещи и участници все още не знаем, пък е само 2 дни след този на „Като две капки вода“ – на 12 март, отново в 20:00 часа. Предаването ще се излъчва всяка сряда в ефира на „Нова ТВ“. Нашата статия можете да четете тук.

planeta4k-9

Преминаваме към новини от други телевизии. В България все още има национални телевизии, които са във формат SD 4:3, но преди дни пък стана ясно, че след като преди почти 4 години се появи първият български изцяло HD канал – “Планета HD” – сега от Музикална компания “Пайнер” започват да произвеждат видеоклипове с още по-голяма резолюция. Става въпрос за 4K-Ultra HD формата на картината. Повече по темата и първата продукция в България във 4K Ultra HD формат можете да гледате тук.

В края на миналия месец от “Discovery Communications” придобиха контролния пакет акции от международния спортен канал “Евроспорт”, собственост на френската TF1 Group. Така Discovery вече има 51% и дефакто вече взима всички важни решения в международния спортен канал. До края на 2014 Discovery ще има право да увеличи дела си съответно на 80 и 100% от канала. Включването на Discovery в спортния ТВ бизнес започна в края на 2012, когато от най-голямата компания за документална телевизионна продукция закупиха миноритарен дял в Евроспорт. В правата на кои първенства са се насочили новите собственици вижте тук.

Comment