„!Коментарът“: FOX пуска платен пакет, идват още?

tv=

Експериментът с пакета Диема Екстра се оказа успешен. Да, по-успешен се оказа от предния път с първия канал Диема Екстра, когато все още аналоговата телевизия властваше у нас и т.нар. „филтри“ за разкодиране се намираха сравнително лесно и разкодрането на платените канали беше детска игра (дори ние имаме един такъв за HBO от едно време). Защо се оказа по-успешен? Цифровата телевизия е едно доста по-различно нещо от аналоговата. Повече канали, повече услуги. Ето защо тук платеният модел за каналите е обречен да се получи, макар и трудно, макар и бавно. Хората, щат не щат, си платиха 4 лв. да гледат Диема Спорт. Не толкова за английското, колкото за родната А група. Просто няма къде другаде да го гледаш. И докато филмите по HBO можеш да си изтеглиш по всяко време от Замунда и Арена (пресен пример с излизането на 4 епизода на Игра на тронове преди ТВ премиерата), то футбола малко трудно ще го намериш на живо в добро качество и приятно гледане от нета. Не че го няма, но не е толкова лесно да го намериш и не е особено приятно за гледане. И така, Диема Спорт постави началото на един нов период – този на платената телевизия в България. Защо? Защото съвсем естествено примерът им беше последван. И в следващите месеци ще видим „цъфването“ на още подобни платени пакети. А те вече се виждат.

    FOX+

foxplus

HBO винаги са имали платен пакет. Те просто са такава телевизия. FOX, от друга страна, са нямали. Или поне до сега. Компанията оперира успешно в България 3 наложили се вече канала за премиерни сериали – FOX TV, FOX Life, FOX Crime, както и научнопопулярните National Geographic Channel, NatGeo Wild, и кулинарния 24 kitchen. Всички канали имат HD версии. От тази година обаче компанията възнамерява да „проучи пазара“ с пускането на нов платен телевизионен пакет, който ще се казва FOX+. Той ще включва каналите FOX1, FOX Comedy, FOX Movies, FX, както и библиотеката FOX Play, което е нещо като платеният вариант на апликацията FOX Fan. За сега проектът е на ниво „проучване“, но има голяма вероятност да стане факт тази година. Каналът FOX Movies го има в останалите държави от Балканите, но не и при нас. FX оперира успешно в САЩ като канал с програма, подобна на тази на FOX TV, но с малко по „нестандартни“ сериали, както е промотииран зад океана. FOX Comedy е ясно какво ще представлява. FOX1 пък буди въпросителна какво точно ще бъде, тъй като подобен канал не се открива никъде из държавите, където оперират FOX International Channels. Скоро обаче ще има повече инфромация за бъдещето на въпросния пакет, както и къде евентуално „ще се тества“.

    bTV Sports

bTV Sports

Защо RING.BG не бе преименуван на bTV Sports миналата есен, въпреки че Крум Савов даде заявка че ще го направи, пък и даже логото му се появи? Има две причини – първата е, че от bTV чакат да им изтекат текущите права през 2015, за да може да навлязат в новия договор през есента на тази година, включващ Шампионската лига, Лига Европа и евентуално останалите първенства, които ще вземат, за да може да се „рефрешне“ така да се каже, спортната програма. Втората идва от първата – дори и да бъде ребрандиран, каналът няма да промени изобщо програмата си заради срока на правата, което обезмисля цялото упражнение. Така че по-добре да се изчака, и след това да се действа „на чисто“. И без това в момента основното количество спорт е по bTV Action. Обаче, понеже вече bTV имат по-голямо количество спорт от предишни години, когато основно даваха само ШЛ и ЛЕ, както и че от това лято ще се борят за правата испанската Примера Дивисион, които ще бъдат овакантени от TV+, а и медията има опасност да започнат да отиват на загуба заради платения канал Диема Спорт, който позволява на Нова ТВ да предлагат доста по-големи суми за ТВ правата от bTV, от медийната група може да се пробват и те с един подобен платен канал. Защо той да не е именно bTV Sports? И без това у зрителя вече има достатъчно начална скорост, т.е. започнал е да се примирява, че ще трябва да си плаща за подбни неща. В интерес на истината подобен слух (за платения bTV Sports) упорито се върти в пространството в последните месеци. Някой ще кажат „защо, след като има VOYO, им трябва и платен канал?“. Защото VOYO е онлайн платформа, която, макар че вече се предлага на всички устройства и предоставя възможности за излъчване на много неща едновременно, ще си остане само онлайн платформа, т.е. не е телевизия. Ето защо ако от bTV пуснат платен канал, VOYO пак ще продължи да си излъчва същите неща, разликата е че едното е в интернет, а другото е по телевизията. Ще стане ли платен bTV Sports? Поживеем, увидим.

    TV+

fplus

Те винаги са си били платена телевизия, малко или много. Предлагат се основно от Булсатком, а абонатите му достатъчно си плащат за да гледат каналите TV+ и F+. Само HD версията на спортния канал F+ e в друг по-скъп пакет от основния. И въпреки, че от TV+ се опитаха в последните месеци да уеднаквят програмите на F+ и F+ HD, сега зрителите забелязаха друго. Най-интересните мачове от ЛаЛига минаха само по по-скъпия канал F+ HD. Неочаквано, но не и непредвидимо. Тук примера Диема Спорт изглежда че отново е оказал влияние, още повече че от БГ САТ знаят, че правата изтичат след няколко месеца и че битката за тях ще е голяма. От медията започнаха да пускат още канали в крак със скорошното пускане на IPTV платформата на оператора. Под „още канали“ разбирайте „много канали“ – Българска история ТВ, Хайде в кухнята, Action+, Comedy+, Cinema+, Film+, От близо ТВ, Мотоспорт ТВ, Времето ТВ, Булсатком ТВ… Ще има и още.

Така в общи линии синтезирахме информацията за бързия ефект „платена ТВ“, която имахме до момента, още – скоро. В следващите месеци очаквайте развитие по случайте, които споменахме по-горе. И по-добре си правете сметката как и какво ще гледате, и съответно колко ще трябва да плащате за това, което ще гледате по телевизията. Защото май безплатния обяд за зрителя току що беше изяден от някой друг.

4 отговора на “„!Коментарът“: FOX пуска платен пакет, идват още?

  1. Сигурно ли е инфото Ви, че БТВ ще се борят за испанското по футбол (дай Боже), защото в друг сайт прочетох, че ще се борят само за италианското?

    • Здравейте, по наша информация ще се борят и за испанското, за другия сайт не знаем те какво инфо имат. Поздрави!

  2. Pingback: FOX Play бе регистриран в СЕМ | BG TV News·

Comment

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s