Da Vinci Learning през април 2015

Logo_Da_Vinci_RED[1]

Представяме ви акцентите на „Da Vinci Learning“ за месец април 2015-та година с благодарности към Юлия Трайкова:

Дешифраторът

05 април 2015 в 21:00

Deshifratorut

„Дешифраторът“ е разказ за чудатия английски гений, поставил началото на три нови области в науката и разгадал нацисткия морски код „Енигма“ по време на Втората световна война. Според историците неговите способности са помогнали да се съкрати продължителността на войната с две години и да бъдат спасени милиони човешки животи. Бащата на компютърната наука и изкуствения интелект Алън Тюринг предвижда съвременния цифров свят много преди всички останали.
Възхищението от изумителната далновидност на Тюринг е помрачено от присъдата му за ‘грубо непристойно поведение’ с друг мъж през 1952 година. Той е принуден да се подложи на химическа кастрация, за да ‘промени’ сексуалната си ориентация. В отчаянието си Тюринг се самоубива през 1954 година на 41-годишна възраст.
Вместо да получат заслужено признание, постиженията на Тюринг скоро биват забравени. „Дешифраторът“ преоткрива изключителните живот и идеи на човека, когото мнозина учени днес смятат за Дарвин в областта на компютърната наука – учен, който по своето величие се родее с Айнщайн и Нютон.

Международен ден на авиацията и космонавтиката

Артзука – Космически кораб от тубичка

12 април 2015 в 19:00

Имало едно време… Откривателите – Армстронг, Луната и Космоса

12 април 2015 в 19:30

Imalo edno vreme - Otkrivatelite: Armstrong

Покоряването на космоса е едно от най-колосалните, но и едно от най-успешните човешки начинания – по-малко от две десетилетия след първото проникване в космоса, човешки екипаж стъпи на Луната.

Границата на космоса е прекосена за първи път от любопитен летателен апарат – нещо средно между космически кораб и самолет. Това е пилотируема ракета, която може да проникне за кратко в най-ниските области на Космоса, приземявайки се с помощта на крила, кормило, стабилизатор и колела, подобно на самолет.

През 1961 година съветският космонавт Юрий Гагарин става първият човек, излетял в Космоса и обиколил Земята на борда на космическия кораб „Восток 1“. По-малко от 10 години след неговия полет, през 1969 година, Нийл Армстронг и неговият екипаж, изстрелян на борда на „Аполо 11“, кацат на Луната.

По време на над 21-часовия си престой на Луната в продължение на около два часа астронавтите се разхождат по повърхността, събират проби от почвата и скалите, правят снимки и инсталират научни измервателни уреди, докато милиони хора ги наблюдават по телевизията.

Марви Хамър – Епизод 57 – Направление Космос

12 април 2015 в 20:00

Marvi Hammer 2

Фактология – Астронавти

12 април 2015 в 20:30

Светът около нас е пълен със загадки, но само Харисън Худи притежава енергията и интелекта да достигне до същността на нещата. Малко нещо детектив, малко нещо смахнат учен, Харисън набира деца от Канада, които да му помагат в разследванията като асистенти в студиото и репортери на терена. Никой въпрос не е прекалено труден или прекалено смахнат за Харисън и неговите другари. Откривателската дейност представлява съчетание на хумор, наука и интелект, необходими за да се види дали истината не се крие някъде наблизо, а процесът на откривателството винаги е придружен от забавления.
Factologia: AstronavtiВ този епизод Харисън иска да полети в космоса, но преди това трябва да се научи да плава в отсъствието на гравитация, да спи в ‘изправено’ положение и да разбере как действа ракетата. За щастие, той познава няколко истински астронавти, които могат да му помогнат в това отношение.

В голямото си предизвикателство претендентите, поставени на платформа с ‘нулева гравитация’, се състезават в това кой ще поправи най-бързо повреден спътник.

На терена в Канадската космическа агенция, Харисън пробва храна за космонавти и се научава как да ‘улови’ пратка комически храни с помощта на роботизирана ръка.

СУРОВА НАУКА – Космически костюм

12 април 2015 в 21:00

СУРОВА НАУКА – Въздушен роувър

12 април 2015 в 21:30

Рожденият ден на Леонардо да Винчи (15 април 1452 година)

Исторически личности – Леонардо Да Винчи

15 април 2015 в 19:30

Имало едно време… Откривателите – Леонардо Да Винчи

15 април 2015 в 20:00

Imalo edno vreme -otkrivatelite: Leonardo Da Vinci

Дори само картините на Леонардо са достатъчно доказателство за неговия гений, но колосалният му талант не се изчерпва с това. Той е скулптор, архитект и универсален учен с интереси в областта на природните науки, физиката, математиката и техниката. Затова точното определение на този гений е ‘ренесансов човек’.

Повече от 300 години преди усъвършенстването на летателните апарати Леонардо чертае схеми на прототипи на самолет и хеликоптер. Неговите задълбочени изследвания на човешката анатомия намират отражение в анатомичните му рисунки – едно от ключовите постижения на ренесансовата наука. Точните му илюстрации на човешкото тяло превръщат рисуването в средство за научно изследване.

От оцелелите рисунки само за 17 е доказано, че принадлежат на Леонардо, като не всички от тях са завършени – често срещана тема в живота на Леонардо. Въпреки това, броят им е достатъчен, за да докаже, че изобретателността, техниката, използването на светлосенките и цветовете нямат равни на себе си.

Да опознаем Леонардо да Винчи

15 април 2015 в 20:30

ПРЕМИЕРА

Грозна красота

19 април 2015 в 21:00

Grozna krasota

Красотата е един от най-великите обекти на изкуството. От най-ранните пещерни рисунки, които познаваме, изкуството винаги е търсело това единство на пропорциите, което надживява приятната външност.
В миналото това търсене на красотата е вдъхновявало художниците да идеализират формите на женското тяло – голотата традиционно е била един от най-популярните източници на ‘красота’ в изкуството. Но, великолепните пейзажи, красивите етюди на цветя, отлично аранжираните олтарни резби – всички те са търсели красотата. Днес красотата може да бъде електронна и научна, изтънчена и неуловима. Изчезнала ли е красотата в съвременното изкуство?
Много наблюдатели мислят така, но художественият критик Валдемар Янушчак смята че това, което се е променило, е определението за красота. В търсене на красотата в модерното изкуство Валдемар пътува по света и интервюира някои от най-великите живи художници, като Деймиън Хърст, Джеф Куунс, Йоко Оно и Тацуо Мияджима.

НА ФОКУС: МАРВИ ХАМЪР

25 и 26 април 2015 в 20:00 и след това

Marvi Hammer

Птиците фламинго се тълпят в езеро, което е толкова корозивно, че в него виреят само миниатюрни водорасли. Защо? Горилите обичат да живеят в уединение. Как да се доближим до тях? Кораловите рифове се образуват в течение на хиляди години. Но, как се размножават? Прилепите не само чуват, но и ‘виждат’ с помощта на звука. Как? Независимо че са по-едри, павианите стават плячка на венценосните орли. Защо? В колониите от водорасли живеят разнообразни животни, но на всеки две години всички те загиват в резултат от буря. Каква е причината за нея? Един вид е на път да заличи цял подводен рай. Кой е той? Ловът на крокодили заради кожата е довел вида им до ръба на изчезването. Как те могат да оцелеят?

Любопитството би могло да убие котката, но не и плъха.

Въоръжен с компас за дивото и фотоапарат за прекрасното, Марви Хамър – умният и нахакан изследовател на плъховете, ни запознава с любопитните представители на животинския и растителния свят, за да ни покаже, че независимо от чудатите им прийоми, надхвърлящи рамките на въображението ни, те винаги се подчиняват на законите на природата. Зад дивото и прекрасното винаги се крие борба – в природата, с природата, за природата.

Любопитството е създало плъха.

НА ФОКУС през април: Марви Хамър.

Марви Хамър – Фламинга и горили

25 април 2015 в 19:00

Marvi Hammer: Flaminga

Водите на езерото Богория в Кения приличат на място, в което не може да има живот. То е пълно с горещи извори, изригваща корозивна миризлива вода и пара. Тази вряща супа се населява от миниатюрни водорасли. Те са основният източник на храна за птиците фламинго и единствената причина, поради която тези гигантски птици идват тук. Птиците фламинго използват за чифтосване други области, като езерото Натрон в Танзания, но тук намират спокойствие, където могат да построят гнездата си от кал, като обикновено снасят едно-единствено яйце.

Marvi Hammer: Gorili

Една жена-приматолог отива в африканската джунгла. В разстояние на близо 20 години тя е първият учен, който се е приближил до горилите. Тя се скита със седмици в джунглата без успех. Горилите живеят в уединение и са мирни животни. Те нападат хората, само ако се чувстват застрашени. За да се избегнат недоразуменията, е важно да се знае езика им. Всеки, който се придвижва шумно из гората, бива смятан за съперник или за враг.

Колибрите кацат върху цветята до 1000 пъти на ден, за да пият нектар. А в царството на животните хамелеонът се конкурира по дължината на езика си с жирафа, мравояда и мухата Megaloptera.

Марви Хамър – Раят на коралите и фантомите на нощта

25 април 2015 в 19:30

Marvi Hammer: Raiat na koralite

Кораловите рифове се срещат най-често в топлите области, като Мексиканския залив. Дълги години се е смятало, че коралите са растения. Но, те са животни – много специални животни. Коралите образуват скелет от калций, който защитава уязвимите им меки части. Когато животното умре, тази калциева конструкция остава за ползване от бъдещите поколения. Така се образуват кораловите рифове – бавно, с течение на хиляди години. Но, как се размножават коралите, след като са приковани към рифа? Група американски учени иска да разбере това, като снима процеса на размножаването им.

Marvi Hammer: Fantomite na noshtta

Учените установяват, че прилепите имат по-голямо значение за естествения баланс на джунглата, отколкото се е смятало преди. Прилепите са единствените бозайници, които могат да летят, при това – в тъмното. Защо? Прилепите не само чуват, но и ‘виждат’ с помощта на звука. Те издават високочестотни звуци, които след това улавят с чувствителните си уши при връщането им. Те виждат скали и дървета, но също и други животни и насекоми. Явлението се нарича ‘ехо-локация’. То им дава възможност да различават дори малките вълнички върху водната повърхност, образувани от рибите, изскочили над водата, за да поемат въздух.

Една цибетка в Конго натрива тялото си с миризлив плод; а наподобяващите мармоти дамани в Израел се предупреждават взаимно с 21 различни звуци. Защо?

Марви Хамър – лъвове и моржове

25 април 2015 в 20:00

Марви Хамър – умни животни и забавно учене

25 април 2015 в 20:30

Марви Хамър – Орли и водорасли

26 април 2015 в 19:00

Marvi Hammer: Orli

Венценосният орел е един от най-големите представители на хищните птици на планетата. Името му идва от формата, която перата на главата му придобиват, когато птицата се чувства неспокойна или застрашена. Един зоолог е прекарал 3 месеца в гъстите гори на Южна Африка, за да сближи с двойка орли по време на периода на чифтосване и отглеждане на малките. Независимо от очевидната разлика в размера, бабуните са естествена плячка на венценосния орел. Малките се излюпват след 50 дни и тогава за първи път опитват сурово месо. Сега ролите се разменят. Малките на венценосния орел могат да станат плячка на бабуните.

Marvi Hammer: Vodorasli

Гигантските колонии от водорасли служат за дом и убежище на разнообразни животински видове. Островите по крайбрежието на Калифорния са място, където се срещат топлите и студените океански течения. Те предлагат отлични условия за развитие на колониите от водорасли и за разпространението им от дъното на океана към повърхността. На всеки две години по крайбрежието се заформя специален вид буря, която разкъсва на парченца подводния рай, предизвиквайки покачване на морската температура. Бактериите процъфтяват, а много морски животински видове измират.

Паякът Chrosiothes от Вирджиния е цар на кацането на всевъзможни места, за голямо съжаление на пчелите. А една мишка в индонезийската тропическа гора използва като площадка за излитане свирепата боя. Защо?

Марви Хамър – Морските градини на Индонезия и крокодилите на Ориноко

26 април 2015 в 19:30

Marvi Hammer: Morskite gradini na Indonezia

До бреговете на остров Сулавеси в Индонезия се намира същински подводен рай, в който са се развили хиляди животински и растителни видове. Водата е топла и богата на хранителни вещества, поради наличието на вулканична почва. Третото по големина пристанище в Индонезия също се намира в Сулавеси. Продължаващото разширяване на пристанището създава сериозна заплаха за природния рай. Една двойка фотографи е заснела борбата за защита и документиране на безбройните видове.

marvi-hammer_krokodilite-na-orinoko

По бреговете и в заблатените части на големите реки в Южна Америка живее едно специално влечуго – крокодилът Ориноко. Той е най-опасният представител на своя вид. Тези крокодили са били обект на лов допреди 40 години заради скъпата им кожа. Това ги е довело до ръба на изчезването. Днес те са защитен вид. Малките им се отглеждат в развъдници. Но, колко дълго могат да оцелеят, след като бъдат пуснати на свобода?

Един вид женски гущер в Коста Рика няма настроение за флирт; а сурикатите в пустинята Калахари се обединяват, за да отблъснат африканската усойница. Защо?

Марви Хамър – Ягуари и язовци

26 април 2015 в 20:00

Марви Хамър – Нощни птици и октоподи

26 април 2015 в 20:30

Comment

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s