Най-интересният футбол – по Диема Спорт

diema_extra

След години на увъртане и слухове в крайна сметка се случи – най-интересният футбол става допълнително платен. Плановете на Нова Броудкастинг Груп да кодира най-интересните мачове от родната „А група“ и „Висшата лига“ на Англия изглежда че ще се изпълният, при това още от следващата седмица. В интервю за вестник „Меридиан Мач“ шефът на спорта в Нова ТВ Веселин Василев потвърди, че най-интересните дербита от българският шампионат минават в платения Диема Спорт, а едва един от шест мача ще се дава без пари по главната Диема. Подобно е и положението с Висшата лига на Англия, там мачовете също минават по Диема Спорт, а по Нова Спорт остават най-вече срещите от Чемпиъншип, купите, по 1-2 мача от ВЛ и други видове спорт.

Плановете обаче не спират до тук. От Нова Груп имат намерение да започнат излъчване и на срещи от втория ни ешалон – „Б група“. Според вестник „7 дни спорт“ от следващият сезон по два мача от втората ни дивизия ще се дават пряко по Диема и Диема Спорт. Последно срещи от „Б група“ се предаваха преди около 5 години по телевизия Ринг. От този сезон пък Канал 3 излъчва и част от срещите от третия ни ешалон – „В група“. Цената на новия пакет Диема Екстра, в който ще се включват Диема Спорт и каналът Trace Sports Stars HD е 3,96лв., като през следващата седмица се очаква и поетапното му включване в пакетите на родните кабелни и сателитни оператори. Срещите ще могат да се гледат платено и онлайн, както и до сега, на сайта Gong Play. По-долу може да прочетете и интервюто на Веселин Василев за вестник „Меридиан Мач“.

– Г-н Василев, какви изненади да очакваме от новия спортен канал. Ще има ли нови лица, нова визия на студиото, нов начин на отразяване на мачовете от „А“ група?

– Новият канал има за задача да удовлетвори и най-претенциозния вкус на футболния и като цяло – на спортния зрител. Подготвяме ново студио с най-модерни технологични средства за проследяване на спортни състезания, за коментари и анализи, за пълно и качествено отразяване на дадено събитие. В този нов дом със сигурност и нашите водещи ще се чувстват по-добре. Сред тях няма нови лица, всичките ги познавате добре. Ние вече няколко месеца се опитваме да отразяваме мачовете от „А“ група по нов начин – използваме студиото в София, за да имаме възможност за по-подробно представяне на двубоите. Стараем се да поднесем увлекателни видеоисто-рии, свързани с предстоящия мач. Може би най-важното от новостите е, че сега вече двубоите ще бъдат излъчвани във висока резолюция. След края на мачовете обикновено е ред за интервюта с треньорите, с най-изявените играчи. А след това – и за качествени анализи с помощта на компетентни гости в студиото.

– Как се стигна до идеята за новия платен канал?

– Стигнахме лесно до идеята. Компанията МТГ, която е собственик на нашата група, управлява изобилие от подобни канали в Скандинавието.

– Най-важният въпрос за феновете е как и къде ще може да гледат мачовете. С кои кабелни оператори вече има договорка за разпространение на канала. Какви ще са технологичните изисквания за приемане на новия канал?

– Футболните фенове могат да отидат в офисите на кабелните, сателитните или интернет телевизиите, на които са абонати и да поискат да включат пакета Диема Екстра към абонамента си. Той се състои от канала Диема Спорт, както и спортно-развлекателния канал Трейс Спортс Старс ХД. Предвидили сме Диема Спорт да бъде на разположение и на абонатите, които технически не могат да приемат телевизии във висока, а само в стандартна резолюция.

– Как ще се справи вашата телевизия с покриването на толкова мачове от чисто логистична гледна точка?

– Няма да е лесно, но е абсолютно възможно. Разпределението на мачовете от един кръг обикновено ще бъде в рамките на четири дни – петък, събота, неделя и понеделник. В тях нашите два тричленни екипа, всеки от тях съставен от коментатор, репортер и редактор, ще имат грижата да отразят всичките шест мача, като преди това старателно са планирали своите пътувания в различните дни, до различните градове. Това според мен е истинското измерение за спортния журналист и коментатор – пътуванията и работата на живо от мястото на събитието.

– Кои журналисти ще водят студията и кои ще са основните коментатори?

– Те са добре познати – с българския футбол като водещи се занимават Илиян Енев и Деян Веселинов. Те двамата умеят и да коментират много добре. Към тях като коментатори мога да добавя Борислав Борисов, Димитър Тренев, Виктор Врачев, Лъчезар Пройнов, Антон Манолов, Гено Даскалов. Чудесен екип са.

– Преди време имаше подобен опит с Диема Екстра. Какво научихте тогава и смятате ли, че сега средата в България и футболните фоновете са готови за платен канал?

– Историята показва, че и тогава това не бе проект за пренебрегване. Диема Екстра имаше около 20 хиляди абонати. Но то бе преди десетина години, когато може би условията в технологичен план не бяха на ниво. Понякога не си даваме сметка колко са се променили технологиите за 10 години. Иначе българският футболен фен заслужава качествен спортен канал във висока резолюция, вълнуващо съдържание и според мен е готов за него. Цената за абонамент за канала е 3,96лв. месечно и тя е абсолютно разумна на фона на цените на правата за телевизионните продукти, които ще предложим в него.

– Правено ли е социологическо проучване дали такъв канал е приемлив за българските реалности?

– Правено е со-циологическо проучване с въпрос „бихте ли платили, за да гледате любимия си спорт или отбор“ и повече от половината от анкетираните отговориха положително. Правено е и проучване какво най-много обича да гледа българският спортен зрител. Около 70 процента искат да гледат футбол.

– Колко мача от кръг ще бъдат прехвърлени на платения канал? Ще има ли гъвкавост в тази бройка?

– Предвиждаме 5 от 6 мача в кръга да бъдат излъчвани в Диема Спорт а един да остане в Диема.

– Най-важните дербита от „А“ група ще бъдат ли на новия канал от самото начало, или ще бъдат излъчвани на свободните канали?

– Да, най-ключовите сблъсъци от „А“ група ще бъдат част от новия канал Диема Спорт.

– Как ще се процедира, ако в един ден има супердерби в България и Англия? Например: Левски – ЦСКА и Манчестър Юнайтед – Ливърпул.

– Ние не можем да влияем върху програмата на Висшата Лига, но пък можем да поискаме промяна в дните и часовете на мачовете от „А“ група. Бихме направили всичко по силите си, за да избегнем две големи дербита от тези първенства да се играят и предават по телевизията по едно и също време.

– Как ще се процедира с интернет излъчването на мачовете? Ще може ли те да се гледат в мрежата? Не се ли страхувате от интернет пиратството?

– Да, всички мачове ще продължат да бъдат достъпни и в интернет. Според мен телевизионното пиратство не е нещо, от което трябва да се страхуваш. То е нещо, срещу което да се бориш и ние сме непоколебими в решителността си да водим битка с него. Аз съм сигурен, че един хубав ден тя ще бъде спечелена.

Comment

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s