Интервю с Били Боб Торнтън за участието му в премиерния сериал на АМС „Фарго“

Fargo Creative

Най-голямата звезда на новия сериал „Фарго” по АМС несъмнено е Били Боб Торнтън, чийто герой Лорн Малво е меко казано доста интересен. Малво е катализаторът на сериала, чийто машинации преобръщат наопаки живота на жителите на малкия град Бемиджи. Торнтън е признат актьор, три пъти номиниран за наградата на филмовата академия, но за учудване не печели за участието си като актьор във филмите „Бръсначът” или „План без грешка”, а за сценария си на първия. Били Боб Торнтън бе отличен с награда „Златен глобус“ на тазгодишната церемония по връчване на наградите именно за ролята си в сериала „Фарго“. Наред с това сериалът „Фарго“ спечели „Златен глобус“ в категорията „Минисериал или ТВ филм за 2014“.

Сериалът „Фарго” е получил 14 номинации за награда „Еми” миналата година в категориите за „филми или минисериали” – и е спечелил 3 от тях. Най-добрият минисериал за 2014 стана „Фарго, Колин Бъкси спечели наградата за най-добър режисьор, а кастингът на сериала също получи „Еми” статут. Номинациите в други категории за „Фарго” са главна мъжка роля (Били Боб Торнтън, Мартин Фрийман), поддържаща мъжка роля (Колин Ханкс), главна женска роля (Алисън Толман), а сериалът беше номиниран за сценарий, композиция, мискиране на звук, звуков монтаж, режисура на друг епизод и кинематография (2 номинации). Представяме ви интервю с популярния актьор относно участието му в новия сериал, който се очаква по АМС – „Фарго“!

– Какво ви привлече към телевизията, защо решихте да се снимате в телевизионен сериал?

– Не съм се снимал в ТВ сериали от началото на кариерата си. А това беше преди доста време. Тогава имаше различна представа за телевизията. И аз до последно странях от нея. А сега всичките ми приятели търсят хубави сериали. Защото в кинематографията има ниша, която вече не е запълнена и от която актьорите като мен черпеха опит – независимите филми на студия със средно големи бюджети, 25–30 млн. Вече не се снимат такива филми. Филмовите студия не снимат драматични филми за възрастни. Ако искаш да се снимаш в такъв филм – само по телевизията. 10-сериен филм всъщност е 10-часов независим филм. Мисля, че бъдещето е в телевизията. И сега всички търсят място там. Страхотно е. Мисля, че сега най-хубавите филми се излъчват по телевизията.

– Как се включихте в снимките на сериала?

– Просто ми предложиха ролята. Отвърнах, че не искам да се снимам в сериал. Казаха, че е само 10 епизода. „А, добре, това е друго.“ Казаха, че се основава на филма „Фарго“ на братята Коен. Това ме заинтригува. Като прочетох сценария, осъзнах, че Ноа Холи е написал нещо изключително. Успял е да направи нещо, което се постига много трудно – да не имитира братята Коен, да не ги копира. Ноа е уловил идеята, тона, духа на филма и ги е превърнал в свои. Именно това ме привлече.

– Харесвате ли оригиналния филм?

– Да. Харесвам почти всичко, което снимат братята Коен. Те биха заснели такъв сериал. Още в началото са си дали благословията. Това е хубаво.

– Бихте ли ни разказали за сериала?

– Хубавото е, че когато говориш за филма, когато даваш интервюта, не може да кажеш много. Особено за моя герой. Аз съм загадъчният непознат пришелец. Никой не знае защо съм дошъл и какви са ми намеренията. Това много ме улеснява в интервютата.

– Чух, че сериалът се смята за продължение, за оригинал. Бихте ли обяснили защо е оригинал, а не римейк?

– Не е римейк, защото продължава от там, където свършва филмът. С различни хора – различни герои. Показва какво става в района след филма. Така може да се обясни най-добре.

– Вие играете Лорн Малво. Разкажете ни за него. Що за човек е той?

– Може би за първи път играя герой, който няма никаква съвест. Честно казано, много е забавно. Целта му е на всяка цена да си свърши работата. Чаровник е, но не в обикновения смисъл на думата. По-скоро е заклинател. Когато благодари, хората знаят, че е искрен. И че е по-добре да не го закачат.

– Явно е манипулатор.

– Една от хубавите черти на героя ми е, че макар да не се налага да се обвързва с хора… Не че го прави. Но да речем, че се кани да обере банка. Може да довърши измамата, да вземе парите и да изчезне, но вместо това може да попита касиера: „Кой ви е моделиерът? Кой ви каза да облечете тази риза?“ Просто се забавлява. Това е ненормално.

– Как представяте героя си в първия епизод? Как го срещаме? Какво става?

– Героят ми е представен веднага. Блъскам елен с колата си.

– Не сте сам, когато блъскате елена?

– Когато блъскам елена, в колата има друг човек. Той не се е качил при мен доброволно и тогава бива освободен.

– Актьорският състав е великолепен. Може ли да ни кажете кой играе в сериала, с кого ще работите?

– Това е другото предимство да се снимаш в неголям сериал. Той привлича известни имена. Продуцентите успяват да намерят точните актьори за всяка роля. Не се опитват да го продадат на чужди пазари заради този или онзи, както правят напоследък с независимите филми. Трябва да имаш десет звезди във филм за 10 млн., за да си сигурен, че ще си възвърнеш парите. В сериала имаш възможност да поканиш наистина добри актьори. Колин Ханкс, Мартин Фрийман, Алисън Толман, Оливър Плат, с когото съм работил няколко пъти, Кийт Карадин, Боб Оденкърк и т.н., и т.н. Те са страхотни. Както и канадските актьори, които играят второстепенните роли. Беше истинско удоволствие да снимам с тях. С едно нещо ми се наложи да свикна. В голямото кино съм свикнал да работя с един режисьор от началото до края. Сега трябваше да свикна с различни режисьори. Те бяха страхотни. Но са различни. Тъкмо свикнеш с начина на работа на един, идва друг. Първият е бил спокоен. Този е хиперактивен. Ето с това трябва да свикнеш. Сериалът е сниман в Калгари. Какво мислите за града? Калгари е прекрасен град. Не го казвам само защото сме тук. Той е любимият ми канадски град. Някак си ми напомня за дома ми. Достатъчно голям е, за да намериш това, което ти трябва, но пък не е потискащо огромен. Като Торонто, който е голям колкото Ню Йорк и Чикаго. Калгари също е голям град, но с атмосферата на малък. Срещаш все едни и същи хора. Отиваш на ресторант и попадаш на човек, когото си видял във фризьорския салон за кучета. Не че ходя в такива. Не съдете по прическата ми. Беше страхотно. И жителите са невероятни, и снимачният екип. Аз съм веган. Чудех се как е устроен Калгари за хора като мен. Оказа се, че е превъзходно. Магазините за здравословни храни са един път! Заредени са добре. Намираш всичко необходимо. Така че е страхотно.

– А как понасяте студа?

– През 1997 играх във филма „План без грешка“, който бе сниман на Горното езеро и беше по-студено. Казах си: „Щом е -42, няма проблем“. По време на снимките на „План без грешка“ температурите падаха и до -60. Само не взех предвид, че тогава бях по-млад със 17 г. Сега може би кожата ми е по-тънка. Беше предизвикателство. Особено когато излезе вятър и температурите паднат под нулата. Смешното е, че когато е -4 градуса, канадците в снимачния екип сякаш бяха на Хавай. Това ме разсмиваше.

– Типично е за героя ви. Идеално. Много благодаря.

– Справихме се.

Comment

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s