Диема Екстра се завръща…почти

Diema_Vision_logos

Спомняте ли си – от 2005 до 2007 в пакетите на част от кабелните оператори в страната се излъчваше един от първите PPV (pay-per-view) канали в страната, част от групата на Диема Вижън. Да, именно за Диема Екстра говорим – канал, излъчващ високоплатени филмови продукции, сериали, но най-вече – екслузивни мачове на живо от шампионатите на Англия и Испания. Каналът не просъществува дълго, едно защото абонамента беше по SMS с една сложна процедура (цифровата телевизия в България тепърва пробиваше), и най-вече – защото на БГ зрителя хич не му се занимаваше да си плаща за такъв канал… както и на част от по-малките ТВ оператори, които го пускаха разкодиран не съвсем легално. В крайна сметка Диема Вижън бе продадена, каналите – ребрандирани визуално, а Диема Екстра – закрита. Сега обаче 8 години по-късно новият собственик на Диемите – Нова Груп, по всичко личи че ще „рестартира“ канала, макар и не съвсем в същия му вид.

От пролетта ще се сдобием с чисто нов спортен канал, изграден частично по модела на Диема Екстра. Новият канал ще бъде с име Нова Плюс или Диема Спорт, но към този момент везните клонят по-скоро на второто. Какво ще се излъчва там – накратко казано ексклузивен спорт на живо. Каналът ще бъде платен, но не със СМС-и, а ще бъде включен в спортните HD или подобни пакети на кабелните ни и САТ оператори. Подобен модел Нова ТВ вече направиха с „тестовия“ канал Нова Premier League HD, който бе закрит преди година и половина. Диема Спорт ще излъчва мачовете от А група и Купата на България, които не попадат в програмата на Нова ТВ и Диема.

За ТВ запалянковците – спокойно, най-интересните дербита ще си останат в свободния ефир (поне по два мача ще вървят по Нова ТВ и Диема), а останалите ще вървят по новия канал. Фирмата на боса на Лудогорец Кирил Домусчиев „Футбол ПРО Медия“ вече взе правата за БГ футбола за още 6 години напред, като обеща да пълни джобовете на клубовете с доста солидни суми, а част от приходите ще се осигуряват и от новия платен канал. Част от срещите от Английската Висша лига също ще се излъчват от Диема Спорт, най-вече двубойте от т.нар. „заключен диапазон“ в събота следобед, които остават скрити от БГ зрителя заради правилата на FA. Нова ТВ направиха опит да излъчват тези мачове, „отцепвайки“ програмата на Нова Спорт HD, но нещо не им се получи.

Нова Спорт и главната Диема ще продължат да излъчват същото количество спорт, както и до сега, като на първия вероятно програмата му ще претърпи известни корекции със старта на новия канал. Разликата е, че ще има и спортни събития, които ще се водят по-премиум (на западен език) и ще са по платения канал. В страни като Англия и най-вече Испания този модел се прилага доста успешно. Само че България не е нито Англия, нито Испания. Как ще се установи новия канал в ефира – предстои да разберем…

Advertisements

Comment

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s