„!Коментарът“ – „На 365-тия ден 2014“

365den

*По статията работиха The TV Boy и Mr.D 

И така… днес е 31 декември 2014 – 365-тия ден на годината. Отново е време е за нашия специален годишен обзор, който е озаглавен с тематичното заглавие „На 365-тия ден“. Ние няма просто да копираме най-четените новини от сайта за последните месеци и да ви ги припомним, ние наистина ще ви представим нашия обзор „На 365-тия ден“.

Какво стана през тази година в света на телевизията в България? Някой фалираха, други се преселиха, стартираха нови продукции, други спряха, спориха и т.н. и т.н… Ако трябва да обобщим на кратко двата ТВ сезона – „Още – от същото, моля!“.

Някой фалира…

tv7-news7

И тази година не мина без ТВ изненади. А каква по-голяма изненада от фалита на четвъртата национална медия. ТВ7 стартира, издигна се, разшири се, стигна върха и… се сгромоляса. Балона КТБ се спука и групата от „етаж 7, блок 7, апартамент 7“ падна от солидна височина. То не бяха синдици, протести, запори, Бареков с „частни охранители“, солидно почерпени с „Нацепин“. Факт – реалитита и почти всички продукции спряха, после се върнаха, ама на половина. Водещите от нефукциониращата в момента „Но Фрейм Медия“ на Бареков и от „Междинна Станция“ на Иван и Андрей останаха без пукнат лев, сега си искат парите, но на дали ще могат да си ги получат. Повечето се спасиха в другите национални медии, а само една малка група останаха „от кумова срама“ в двете телевизии със седмицата. В момента по TV7 и News7 се вихри предимно филмова програма с документални филми и сериали, като тук-там прозира по някоя друга емисия новини и публицистика. Но и това е много, като се има предвид че в момента телевизиите са със силно неясно бъдеще и продължават да са под контрола на синдик. Остава само голямата въпросителна ще ги бъде ли и през 2015…

Пролетен ТВ сезон 2014

tv

Пролетният сезон бе малко по-еднообразен по наше мнение, но и той не беше никак за изхвърляне. Втори сезон на забавното предаване за имитатори „Като две капки вода“, доста по-свежо и интересно от първият сезон, се завихри в ефира на „Нова ТВ“. Там дебютираха и „Големите надежди“ – първото музикално реалити за деца, покрай което се развихри и един мини-скандал. А именно, дали на Слави и bTV или на Магърдич и „Нова ТВ“ не им е дошла първа идеята за предаване за пеещи деца, тъй като отново през пролетта г-н Андреев си търсеше нова партньорка в шоуто, и я намери – в лицето на Крисия Тодорова. В следващите месеци се оказа, че Слави Трифонов и екипа му не са намерил само сценична партньорка за рубриката „Запознай се с малките“, ами и новият Ангелски глас на България. Крисия доказа, че може да накара цялата страна да се обедини и да застане до нея на Junior Eurovision 2014. Нататък продължаваме с Dancing Stars 4 – новият сезон, втори по „Нова ТВ“, бе спечелен от българската фигуристка Албена Денкова и нейният партньор Калоян. Безспорно нашата шампиока си заслужи победата в този сезон. Може би е редно да споменем обаче, че ние се натъкнахме и на доста негативни коментари във форумите и чатовете за това защо е трябвало изобщо Албена Денкова да се състезава, едно че се била включила по-късно, и второ – част от зрителите смятаха, че тя е недостойна за победата след като е допуснала Максим Ставийски да кара пил и да причини една ужасяваща катастрофа, завършила с отнемане на човешки живот. Но да не се отколоняваме от темата. „България търси талант 3“ отново по bTV също бе на хоризонта – първото издание, в което Маги Халваджиян не бе продуцент, отстъпвайки това място на „вътрешната“ bTV Studios. С (почти) коренно различно жури, нов водещ и сцена, този сезон завърши с блестящата победа на новият български бас Томас Томов. Разбира се, и този път не се размина и без култови хитове („Аз съм дърта пияницаааа-/пия айрян с баницааа“) и много култови моменти. TV7 пък направиха своят последен активен сезон преди КТБ да гръмне, отнасяйки я със себе си. „Къртицата 2“ „разтърси“ ефира с невиждан екшън, скандали и емоция и изрази от типа на… „дедовия“ и със сигурност ще остане в спомените на зрителите. Сезонът стана уникален с няколкото избора на къртица и нейното разкриване – охранителят Емил Каменов се оказа резервната „Къртица“, а накрая голямата награда грабна Георги Стоянов. Иначе – като по традиция – си имахме турски сериал по bTV – „Север-юг“, а по Нова ТВ пък Ники Кънчев отново бе в  „Стани Богат“, и отново благотворително раздаваше пари. Дали пък на хората вече не им се гледа обикновена и стандартна игра на „Стани богат“? Важно е да споменем също и единствените сезон на български сериали, които бяха излъчени по двете частни национални телевизии – финалния 3-ти сезон на „Фамилията“ и предпоследния сезон на „Столичани в повече“.
Разбира се, имаше и много продукции, които се появиха за кратко и след това изчезнаха от ефира. Миро започна и спря да търси истинската любов в „Наистина любов“ по bTV, тъй като явно проектът не оправда очакванията за запълване на празната ниша, оставена от „Море от любов“. Друг интересен факт е, че Венелин Петков, който е продуцент на bTV Документите, на няколко пъти спомена, че имат кажи-речи 2 готови сезона на документалната поредица от филми, но в същото време бяха излъчени едва 4-5 от тях като, според нас, причината за това е просто ненамереното свободно програмно време за тях. Още – бе планирано и подобреното „Голата истина“ на DreamTeam Productions – но за радост, или за тъга – предаването не стартира.

Есенен ТВ сезон 2014

BGTVs

Този сезон „участниците“ останаха с един по-малко – по TV7 реалити (а и повече други продукции), уви, нямаше. За сметка на това пък триумфално за своя 10-годишен юбилей се завърна Big Brother с нов ВИП сезон по „соц“ образец. Един от най-интересните сезони на шоуто от „образцовия дом“ последен се измъкна Влади Въргала, и съвсем заслужено – какво ли не му стовариха на главата за изминалите 2 месеца в къщата. „Нова ТВ“ пък празнува 20 години в ефир (тя стартира още юли месец 1994, но това не пречи празненствата за юбилея да започнат 2 месеца по-късно…) и така между другото взе, че премина към 16:9 формат. Така между другото, взе и родната А футболна група, и въобще повечето спорт, който излетя от TV7. Както се казва – да има! Именно това придобиване на права за много спортни събития, доведе до идеите на Дидие Щосел, CEO на Nova Broadcasting Group, да направят нов платен спортен канал, но все още това не е сигурно, тъй като се породиха много разностранни коментари по темата. Нов сезон на X Factor също стартира, мина и продължава – шоуто ще завърши чак към края на януари 2015. bTV и Seven-Eight Productions пък очаквано отвърнаха на удара с нов сезон на „Гласът на България“ (който вече приключи) и голямото завръщане на супер-приключенския формат Survivor. Владо Карамазов отново излетя, този път за Камбоджа. Щом може македонец да спечели българският Big Brother All Stars 2013, защо не и хърватин да спечели българският Survivor? Футболистът на ФК „Берое“ Ваня Джаферович спечели надпреварата в азиатската страна, оставяйки назад фаворитът Занев. Връщаме се в Нова ТВ – там след ВИП-а, дойде и All Stars-а. Тодор Славков в състояние ала „ти уважаваш ли мъ!?!“ спечели чисто нов лек автомобил след месец в къщата на соца… и за малко не вкара някой-друг водещ в „Пирогов“ след като реши в това си почерпено състояние да го подкара. Добре, че в крайна сметка не успя. Едно малко момиче обаче успя – и то как. Крисия Тодорова, заедно с близнаците Хасан и Ибрахим ни накараха да се гордеем, че сме българи. Тяхната песен „Планетата на децата“ ни докара второ място на конкурса Junior Eurovision 2014 – място, непостигнато до сега от български участник – даже и в „голямата“ Eurovision. Тяхната песен далеч задмина по популярност победителят от Италия. Две медии – държавната БНТ и частната bTV се обединиха, за да изпратят малкото звездно трио на конкурса в Малта. Дългоочаквания двубой на Кубрат Пулев срещу Владимир Кличко също се състоя през ноември на живо по Нова ТВ и завърши – с нокаут в петия рунд за украинеца, но пък това не попречи нашето момче да обере овациите. Така, между другото, е редно и да споменем че сме изключително доволни, че Шрек, който спечели конкурса „Мисис България“ не спечели и „Мисис Свят“. Тази година за малко да останем и без „Мис България“, след като „Но фрейм“, които държаха правата за конкурса изчезнаха, но все пак конкурс имаше, след като традиционните „хайлайф“ модни агенции си върнаха правата за конкурса. И общо взето стигнахме новата година…

Какво предстои?

Хм… като цяло за годината – През пролетта по bTV ще видим „оригиналът“ на „Lord of the Chefs“, което преди време Трифонов и компания правиха в България, а именно – Masterchef, но този път изпълнителен продуцент ще е немската компания Constantine Entertainment, а предаването за всякакви таланти ще има своя четвърти сезон, а същевременно и първи, продуциран от „Седем-осми“. Ще видим още и първия пълен сезон на „Истински истории“ на „Междинна станция“ на Иван и Андрей, както и последният 8-ми сезон на „Столичани в повече“. Очаква се и потвърдения пети сезон на „Революция Z“, а сериалът „Връзки“, който трябваше да се излъчи по TV7 ще „види бял свят“ в ефира на bTV.

През пролетта по „Нова ТВ“ се очаква филанът на X Factor, стартът на новите сезон на „Като две капки вода“ и „Съдби на кръстопът“, както и ново любовно реалити, за което вече върви кастинг в интернет. Дали пък тази продукция ще доведе до старта на продукцията „Любов или пари“ на Harbour Island Records, за което преди време ви съобщихме.

Обзор за BG TV Media Group

BGTVGroup-poster

Еми, няма как, ще трябва да се отчетем и ние по някакъв начин. През първата година BG TV Media Group израстна много и постигна много – BG TV News получи собствен домейн в началото на годината, като преди това завършихме провеждането на първото издание на класацията „Любимците“, стартирахме един нишов сайт за Cartoon Network – CN BG Fans (на мястото на BG TV Play), отбелязахме 1 година в интернет пространството, обособихме един стабилен екип и група, стартирахме нови рубрики в сайта – „Бърз ТВ обзор“ и възродената „ТВ Запалянко“ и още много. Бяхме домът на колегите от Telenovellas News в продължение на половин година. През цялото време не спирахме да ви информираме за най-новите и ексклузивни телевизионни новини. За кратко време станахме един от популярните и предпочитани сайтове за ТВ новини в българското интернет пространство. Няма как обаче, имахме и несполуки. През есента сайта намали своята „боеспособност“ поради ангажименти на пишещите в него, поради което към него през октомври се присъедениха два нови члена на екипа. След това отново се върна към обичайното си темпо на работа. Преди месец приехме да станем част от един нов, по-голям проект за телевизия – „ТВ Новини“, но уви, в него чувството че сме „завързани“ и „приковани“ за някой друг отново се появи и този път изби доста по-силно и бързо от предишния път. Така, за добро или за лошо, еднолично си решихме да си се върнем там, от където започнахме. И не съжаляваме за това. Както е казал Кобрата – „Продължаваме напред!“. По-силни, по-добри и по-оригинални, само с авторски материали, само за телевизия, без комерсеализация и напълно безплатно, само тук – на bgtvnews.wordpress.com.

И през новата 2015 ще продължим да творим само за Вас, читателите на BG TV News. Тук ще продължите да научавате най-новите и ексклузивни телевизионни новини, с още повече рубрики и авторски материали.

Весело посрещане на новата 2015-та година!

До догодина!

Comment

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s