DaVinci Learning през ноември

Logo_Da_Vinci_RED[1]

Ето какво ни очаква по DaVinci Learning през месец ноември (акцентите са ни предоставени от Юлия Трайкова):

Фердинанд Магелан влиза в протока на Магелан (1 ноември 1520 година)

Разходки във времето – Общество за плоска земя

01 ноември 2014 в 18:00
Razhodki-vuv-vremeto_Obshtestvo-za-ploska-zemia
Алекс се съмнява в твърдението, че Христофор Колумб е открил Земята. А Сам и Джен са готови да приемат предизвикателството. Те изстрелват Алекс в Древен Вавилон, назад във времето, когато хората са вярвали, че Земята е плоска. След това те се отправят напред към Древен Египет, където един велик логик на име Ератостен не само доказва, че Земята е кръгла, но дори очертава нейната обиколка, без изобщо да е напускал града. Но, ако Ератостен е открил това преди повече от 2,000 години, защо някои хора смятат, че това е заслуга на Колумб? Алекс има чувството, че са изправени пред решаването на една загадка.

Повече от 2,000 години след Ератостен църквата е искала хората да вярват, че Земята е плоска, защото така е написано в Библията. Тя дори кара един монах–несторианец на име Космос, да начертае карта, отговаряща на тази представа. Но, Ренесансът променя всичко това. По това време Колумб се отправя на пътешествие, което доказва, че Ератостен е бил напълно прав. А скоро след това един изследовател, наречен Магелан, прави пълна обиколка на Земята, с което веднъж завинаги слага край на спора.

Имало едно време… Пътешествениците – Магелан. Първата обиколка на света

01 ноември 2014 в 18:30
Imalo-edno-vreme_Magellan-i-purvata-obikolka-na-sveta_1
1518 година. Архиепископ Фонсека – същият, който отклонява Колумб, представя на младия крал Карлос V двама души. Фалейро е астроном и фотограф и е запознат със западния маршрут до Индиите. Магелан е португалски благородник и опитен навигатор, който е квалифициран да води експедиция. Господството над Пътя на подправките е заложено на карта. Скоро младият крал, който в началото приема със скептицизъм идеята, одобрява експедицията по маршрут, минаващ през един проток на юг от Америките. 1519 година. След като флотилията му, състояща се от пет кораба, е претърпяла основен ремонт и е била заредена с провизии, Магелан е убеден, че тя ще го следва при всички обстоятелства. Това трябва да му осигури дисциплината на неговия испански екипаж. Магелан е португалец, неговата родина и Испания се борят за надмощие над Пътя на подправките. 1520 година. Краят на март е, което съвпада с началото на зимата в Южното полукълбо. Магелан пуска котва до пролетта в естественото пристанище Сан Хулиан – Патагония. Недоверчивите и непокорни испански капитани не одобряват този план и вдигат бунт. Опитният командир Магелан овладява три от разбунтувалите се кораби. Магелан се отправя на юг. Благодарение на известен късмет и добро познаване на океана флотилията му устоява на една свирепа буря, за да открие проход, през който навлиза в Тихия океан, както Магелан решава да го нарече.

1521 година. След повече от сто дни на вода, с изчерпани запаси и само шепа оцелели (останалите членове на екипажа са умрели от скорбут и изтощение) Магелан успява да прекоси Тихия океан, достигайки остров Гуам, след като е преминал покрай Маркизките острови и Таити. Той продължава към Филипините, сприятелява се с местните жители, но загива, защитавайки приятелите си в битка с вражеско племе. 1522 година. От петте кораба, отплавали за Молукските острови, известни още като Островите на подправките, само два са достигнали целта си и само един се е завърнал без поражения в Испания по същия обратен маршрут, известен днес като Протока на Магелан. От 240-мата мъже под командването на Магелан, оцеляват само 18.

Ернан Кортес влиза в Тенохтитлан (8 ноември 1519 година)

Имало едно време… Америка – Ацтеките преди нашествието

08 ноември 2014 в 19:30

Компас на времето – Ацтеките – Части 1 & 2

08 ноември 2014 в 20:00
Compas-na-vremeto_Aztekite_2
Ацтеките са били велики воини, които не само са завладели съседните народи, но и са ги включили в Империята на ацтеките. В апогея на своята мощ Империята на ацтеките е включвала 38 различни държави и голям брой различни народи. При наличието на голям брой области и народи под своето управление ацтеките са имали нужда от столица, от която да организират и управляват своите поданици. През 1325 година те основават Тенохтитлан – малко селище, което с течение на времето се превръща в легендарен град – средище на могъща и будеща страх империя.

Тенохтитлан е бил много специален град, построен върху малък остров в средата на голямо езеро. Улиците му са представлявали канали, които са свързвали града с нивите, градските центрове и останалите езера. Гражданите са използвали каналите вместо пътища и подобно на повечето градове, Тенохтитлан е бил твърде населен. Жителите му са наброявали 250,000 души!

Ако се вгледате внимателно в хоризонта, ще можете да видите планините, заобикалящи града. Ацтеките са почитали планините с техните върхове, които са достигали небето, обитавано от боговете. Ацтеките са построили около 25 храма с формата на пирамиди, имитиращи планините. Тези храмове са били проектирани така, че да внушават страх и респект сред населението, а на каменните им олтари са се извършвали церемонии с човешки жертвоприношения.

Имало едно време… Америка – Кортес и ацтеките

08 ноември 2014 в 20:30
Imalo-edno-vreme_Cortes-i-aztekite_2.jpg
1518 година. С 500 войници, 110 моряци, 200 индианци, 14 оръдия и 16 коне 34-годишният Кортес отплава от Сантяго, за да завладее огромната Мексиканска империя. В края на едно сечище в Мексико четирима богато украсени знатни индианци идват при Кортес. Той дава знак на индианските пратеници да се приближат, отива до едно близкостоящо дърво и удря три пъти по ствола му. Индианците са ужасени. Това е тяхното свещено дърво, колоната която поддържа небето. Най-старият от тях кима с глава и индианците се успокояват. Кортес диктува на своя секретар и преводач: “Вземам тази територия в свое владение в името на Негово величество Краля на Испания. Който се противопостави, ще бъде пронизан от моята сабя.” Вождът на Великата империя на ацтеките предлага злато на новодошлите, които местните оприличават на своя бял бог, искайки мир. Но, Кортес има още по-властен господар над себе си, който му заповядва да завладее нови богатства.

Предстои сблъсък на двете сили – на Краля на Испания и на Империята на ацтеките. Кортес не може да удържи самодоволната си усмивка. Ацтеките чуват топовния грохот на корабните оръдия, докато Кортес възсяда коня си, оставяйки туземците както обикновено в състояние на тревога. Кортес нарежда да се дадат на ацтеките украшения, направени от оцветено зелено стъкло. Той знае добре, че народите на Мексико считат зелените украшения за камъни на съдбата, атрибут на боговете. Освен че е хитър, Кортес има и късмет. Той е изправен пред огромна империя, която очаква завръщането на своя бог, но освен това е разкъсвана от междуплеменни вражди. И Кортес ще съумее да се възползва от това.

Смъртта на Йоханес Кеплер (15 ноември 1630 година)

Когато Слънцето спре – Кеплер, Галилео и небесата

15 ноември 2014 в 21:00
Kogato-slunceto-spre_Kepler_Galileo-i-nebesata_1
Преди 400 години Галилео Галилей отваря прозорец към небето с помощта на телескопа. През 1609 Йоханес Кеплер публикува своята “Астрономия Нова”, която излага едно ново разбиране за Слънчевата ни система. В чест на тези две важни научни събития ООН обяви 2009 година за “Международна година на астрономията”.
По този повод документалният филм “Когато Слънцето спре” ни разказва малко известната история за любопитната връзка между двамата световноизвестни учени: разказ за възхищение, понякога примесено със съперничество, във време, когато религията, изкуството и науката са все още тясно свързани.

И Кеплер, и Галилей са дръзки авантюристи, живеещи в епоха, когато на Земята все още бушува Тридесетгодишната война. Кореспонденцията между протестанта Кеплер и католика Галилео започва от 1590-те години и продължава до 1610 година. На базата на тази размяна на мисли и чувства филмът разкрива човешкия облик на двамата световни учени.

Дали действията на двамата учени са се ръководели единствено от здравия разум, или в тях е имало и частица упорство, суета, страх, нерешителност и жажда за слава и престиж? Или може би завист към успеха на другия?

ВЪВ ФОКУС: ПРОИЗХОДЪТ НА ВИДОВЕТЕ

Чарлс Дарвин публикува ‘Върху произхода на видовете’ (24 ноември 1859 година)

23 ноември 2014 в 17:30 и след това

Не е толкова сложно! – Генетично модифицирани организми

23 ноември 2014 в 18:30

Имало едно време… Откривателите – Мендел и граховите зърна

23 ноември 2014 в 19:00

Марви Хамър – Небесни чудовища и горили

23 ноември 2014 в 19:30

Имало едно време… Откривателите – Дарвин и еволюцията

23 ноември 2014 в 20:00
Imalo-edno-vreme_Darwin-i-evoluciata_2
Нашите прадеди не са Адам и Ева. Предполага се, че човекът е произлязъл от… ами, от маймуната. Чарлс Дарвин публикува забележителната си книга за еволюцията чрез естествен подбор. Годината е 1859. Книгата предизвиква скандал. Днес ние знаем със сигурност, че видовете, съществуващи днес, винаги са еволюирали. Това е продължавало в течение на милиони години. Дарвин променя драстично представата ни за света. Но, по негово време логиката на противниците му е звучала така… Бог е създал прекрасен свят, за да могат хората да бъдат щастливи. Теориите на г-н Дарвин са богохулство. Според точните изчисления на епископ Ъшър, Земята е била създадена преди 6,000 години. Като дъщеря на църквата, науката не може да пренебрегне тези факти.

Думата има биологът Хъксли. Сър, Библията е написана за обикновените хора. Стилът й не е научен. Галилео е доказал, че Земята е тази, която се върти около Слънцето, а не обратно. Думата има геологът Лайъл – член на Кралското общество. Земята е на възраст милиони години. Ние познаваме репутацията Ви, г-н Лайъл. Вие твърдите че сме произлезли от маймуните? Г-н Дарвин, и Вашите деди ли са били маймуни? Думата има г-н Уилбърфорс. Няма нищо срамно в това да сме произлезли от маймуните. Но, е срамно да бъдеш потомък на хора, които се подиграват с науката, която не познават. Вие просто сте изпълнен с религиозни предразсъдъци…

Първото издание на ‘Върху произхода на видовете’ е разпродадено в светкавично къс срок. Следва второ издание, което става нещо повече от бестселър. То става фундаментална класика.

Търсачи на вкаменелости – Шотландия

23 ноември 2014 в 20:30
Tursachi-na-vkamenelosti_Shotlandia_2.jpg
Няма област с подобни размери в света, която да има по-разнообразна геология от Шотландия. Шотландското приключение на Хърмиони започва в нейния роден град – Единбург. Тук, през 18-ти век, Джеймс Хътън създава първите теории за възрастта на Земята. От скалните формации в Холируд парк в Единбург той заключава, че Земята е много по-стара, отколкото се е предполагало дотогава.

На Източния бряг на Шотландия, близо до град Елджин, Хърмиони се озовава в друга кариера, този път – по следите на странен бозайник, подобен на влечуго. В кариерата „Клашач“ можете да видите стотици следи от ясно очертани коларски пътища, оставени в прегорялата пясъчна пустош преди 250 милиона години. Но, никой не е могъл да си представи другото удивително откритие, направено тук. Един скромен каменен блок от Клашач е бил изпратен на Нийл Кларк от Хънтерианския музей в Глазгоу. На екипа на Нийл му хрумва идеята да използва съвременни методи за медицинско сканиране, за да проникне в дълбочината в скалата. За удивление на екипа, там те откриват идеално запазения череп на тайнствено същество – предшественик на динозаврите, наречено дицинодонт.

По време на своето шотландско приключение Хърмиони научава също каква е връзката между фосилите и голфа на историческото Старо игрище в Сейнт Андрюс; научава истината за тайните, криещи се в дълбините на Лох Нес; както и това, че големите петролни компании разчитат на микроскопични фосили в търсенето на ценни нови залежи.

Генетичен код – Книгата на живота

23 ноември 2014 в 21:00
Geneticeh-code_Knigata-na-jivota_1
Нашата планета кипи от живот. Представете си удивителното многообразие – всичко от десеттонните дървета до миниатюрните едноклетъчни бактерии, с размери, по-малки от прашинка… Животът процъфтява на 7 мили дълбочина на дъното на най-дълбоките океани и на 3 мили височина над морското равнище. Навсякъде, където погледнем – от най-горещата пустиня, до най-замръзналите вулкани, виждаме живи организми. И всички тези организми, всъщност, всички организми, които някога са съществували, имат едно общо нещо – тяхната ДНК – от човека до комара, от гъбата до тиранозавър Рекс.

Откакто през 2001 година учените разгадаха генетичния строеж на човека, те не спират да анализират кодовете на стотици други видове. Вече е анализирана ДНК на съществата от почти всички клонове на дървото на живота. В нашата ДНК е записана историята на живота на Земята 4 милиарда години назад. Нашата ДНК може да ни помогне да разгадаем нашето минало и да разберем как сме стигнали до тук… и може би, какво ни чака в бъдеще.

Започвайки да изследват химическата структура на нашия геном, учените се натъкват на голям брой разкази за успехите и неуспехите на нашите човешки и нечовешки прадеди, които са се борили за съществуванието си през последните три или четири милиарда години. ДНК не е обикновен химикал – тя е епичен разказ за живота на Земята. Нашата ДНК крие отговора на един от най-важните въпроси: как е започнало невероятното пътешествие, довело до създаването на човека?

Разгадана еволюция

23 ноември 2014 в 22:00

Абсолютно феноменално – Следите на ДНК

23 ноември 2014 в 22:30

Генетичен код – Отключването на кода

23 ноември 2014 в 23:00

Comment

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s