Сагата продължава: Карбовски и TV7 отново се разделят

karbovski

Сагата около „Предаването“ с водещ Мартин Карбовски продължава. След като на 14.10. беше обявено, че предаването остава в ефира на телевизията, сега стана ясно, че това не е така. Телевизионният продуцент Мартин Карбовски обяви във Facebook профила си, че „прекратява този фарс“ и предаването му слиза от ефира на ТВ7, защото „имаме всички индикации, че телевизията отива в ръцете на Пеевски.“ В интервю за вестник „Капитал“ днес той сподели, че в телевизията сега има повече директори, отколкото журналисти. Също така каза, че не му е известно кой е собственик на медията в момента, но според него въпреки мъглата тя скоро ще бъде собственост на Делян Пеевски. Той намекна, че именно това е причината за напускането му, а не променени финансови условия като на въпрос на интервюиращият отрече второто твърдение, но не каза нищо за първото. Ето го и цялото интервю:

Само преди седмица обявихте, че предаването ви отново тръгва отново по ТВ7. Защо решихте да останете в ефира на ТВ7 след като през лятото вашите предавания не се излъчваха? Защо през уикенда нямаше предаване и окончателно ли слиза то от ефир?

Съобщението, за което говориш, е дело на телевизията. Тя е в затруднено положение и аз не знам какво ще се случи. Прави впечатление, че там в момента директорите са повече от журналистите. Аз съм обикновен работник. Ако искат – ще ме потърсят. Не смятам, че трябва да се занимават днес с моите проблеми. Това е начинът по който се прави капитализъм у нас, приемам го нормално, не се фрустрирам. Не знам дали ще можем да продължим. Тази игра ме уморява. Ще търсим нови работни отношения.

Тръгвате си от Тв7 заради контрола на Пеевски над телевизията или заради променени финансови условия?

Не си тръгвам заради променени финансови условия.

Промени ли се нещо в начина на управление на телевизията, след като Емил Кошлуков я пое?

Съвсем малко се промени. Първо бях помолен да произвеждам продукция, на половин цена, после на четвърт цена, после още една продукция на същата четвърт цена. После нещо стана. Казаха ми, че няма смисъл да се работи. Което щеше да има значение ако имах интерес. Реално аз вече не мога да поддържам екипа си и спирам. Просто е, а и качеството на продукцията ни пада. Благодаря на всички, с които работихме добре последната година. Най-вече на госпожа Десислава Тошева.

Защо смятате, че ТВ7 е под контрола на Пеевски?

Не мога да съм сигурен, напоследък процесите у нас са като лоши новини, които научаваш на гробищата – става ти все едно. Знам само, че всички са заложници на банката и че банката се разкоства. По същата схема върви или я тласкат ТВ7. По същата схема ще се разбият всички работещи предприятия докоснали се до банката. Моите изводи са обосновани от медийната карта. Има медии, по чието поведение става ясно какво иска Пеевски. Вижте кой говори именно там. Аз не съм дал и няма да дам интервю в жълта медия, независимо чия е. Не ме и интересува, не ме интересува и държавата, в която ти повдигат обвинение за убийство и после ти се извиняват. Аз мога да я управлявам по-добре.

Защо бяхте окей с това да работите в ТВ7 до началото на лятото? Не знаехте ли, че Цветан Василев има влияние над телевизията, че Бареков е свързан с Пеевски и Василев, и че ТВ7 е част от този политико-икономически проект, който се разпадна с раздялата на тандема?

Преди две години бях принуден по косвен начин да си търся работа. Обвинявате ли ме в нещо? В същото можете да обвините чистачката на телевизията, Иван и Андрей, Катето Евро, като и едни работник от една фабрика за стъкло. Има хора, които боядисват и демонизират други хора само защото са имали работа. В тв7 аз работих свободно. Вижте списъка на гостите. Въпросът ви прилича на злорадо подвикване – в какво точно ме обвинявате, че съм „бил окей“?! Докато не ми забранят да снимам бедни, малки, слаби и черни хора – винаги ще съм окей. Нямам угризения. Играта на политически и журналистически аватари не ме интересува. Човек не прави някои неща – просто защото не иска – а при мен не ми и дават. Вижте къде Пеевски дава интервюта и говорете за тези хора. Намеците за корупция в журналистиката за безпочвени, когато снимаш лошите новини на гробищата, отбележете това и не спекулирайте.

В какви отношения сте с Цветан Василев?

Предполагам в каквито и вие с Прокопиев (един от собствениците на Икономедиа АД – издател на Капитал и Дневник – б.р.). Дори не знам дали е собственик на телевизията. Срещал съм го, смятам категорично че е от хората, които дават работа. В момента правя ясен списък на хората, които отнемат работа. Не само мойта работа, аз съм вече стар, но да гепиш банка и да смачкаш един или няколко бранша – това може да стане само ако си преял с власт. Не с пари. Не разбирам от икономика. Аз съм само онзи, който снима безработните. За мен догодина ще има много, много работа.

Вие или ваша фирма имате ли кредити или депозити в КТБ?

Нямам. Нито кредити, нито депозити. Каквото където имам е запорирано от моите бивши колеги в Нова Телевизия. Всеки трябва да плаща за свободата си. Не е скъпо. Все пак е свобода.

Чия собственост е телевизията в момента?

Абсолютно не знам. Кажете ми ако разберете. Ще се радвам да е на Цветан Василев. Не се отказвам от хората, ако са ми давали работа.

Имаше ли период, в който в ТВ7 се налагаше цензура и кога? Кога телевизията беше по-„свободна“ – преди м. юни или след това? В какво се изразява това?

Няма такъв период. Има медии-антагонисти у нас, които се опитват да покажат цензура у колегите си. Всяка новина може да се тълкува в полза на някого. Имаше един период, в който новините на тв7 бяха много лошо направени. От това пък се възползваха хора, които искаха да вкарат всички в протеста, сякаш той е ТКЗС. Не ме слагайте в тая схема. Ще кажа само че протеста е велика работа. И като всяка велика работа е със съмнителен успех.

По времето, когато Николай Бареков беше директор на телевизията спазваха ли се всички журналистически стандарти в работата?

Аз бях външен продуцент за телевизията и не мога да кажа. По времето, в което аз отидох в ТВ7, Николай Бареков вече поемаше друга роля и започваше да се занимава с политика. Аз не съм общувал директно с него, с изключение на двата пъти, в които съм го канил в моето предаване.

Има ли проблем с плащанията към външни продуценти в ТВ7 след м. юни? Изплатила ли е телевизията всичко дължимо на вашето предаване към този момент?

Това са работни отношения. Ако има нещо, което искам от телевизионния пазар, това е работа за мен и екипа ми. Сега сме в процес на „спиране“. Просто се сбъдна пожеланието, което ми даде като урок Кеворк – когато дойде в Нова телевизия, той каза че не може само да се работи, трябва и да те спират. Приемам със смирение съдбата си. Аз съм късметлия. Досега работих 20 години без прекъсване. От 1994-та, питайте Любо Дилов и Слави Трифонов. Дотук бяха едни великолепни 20 години. Сега ще по спрем, ще попием, ще изчакаме да ни настигнат душите ни, а и ще преброим колко приятели ни останаха. Както и да живее човек, накрая му остават няколко приятели и една война – за която да се разказва.

Comment

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s