"!Коментарът" – 16:9

16-9

От около седмица последната от националните медии, която не бе преминала към актуалния формат на картината 16:9 – Нова ТВ го направи и с това завърши необичайно дългия и доста закъснял процес по модернизиране на излъчването на свободната телевизия в България. Телевизията на MTG бе последна от четирите основни национални медии, които да преминат към този формат, след като първи бяха TV7 през пролетта на 2012, bTV през есента на същата година и БНТ през пролетта на 2013.

Все още обаче трябва да отбележим, че не цялата програма на Нова ТВ е в 16:9 формат. В ефира продължават да се излъчват някои 16:9 сериали в 4:3 летърбокс формат, останали по този начин от преди преминаването. Разбира се, тези разминавания могат да се поправят по повече желание, но засега можем да дадем на Нова ТВ картбланш от около месец за да „нагласят“ продукциите си към новия формат. Ако си спомняте, при bTV имаше абсолютно същите проблеми през първите няколко седмици след преминаването, което е абсолютно нормално. Единствената медия, която „плавно“ премина към 16:9 формат бе БНТ, докато останалите го направиха „внезапно“.

Всъщност налагането на този формат като цяло доста закъсня у нас. Първите, които се осмелиха да експериментират с него бяха PRO.BG още през 2010, но те така и не можаха да го довършат след като бяха преждевременно „асимилирани“ от 4:3 медията bTV (говорим за 2010-2011). Именно от 2010 обаче изглеждаше най-логично и останалите национални телевизии да започнат да налагат 16:9, при положение, че дори в Румъния преходът към новия формат е започнал доста по-рано. От една страна обаче е обяснимо защо всички толкова изчакаха, преди да започнат да преминават към актуалния формат на картината – много от българските домакинства все още разполагаха с аналогови 4:3 ТВ приемници, вместо с цифрови 16:9, което би означавало, че 16:9 образите на екрана биха изглеждали удължени, което всъщност не е толкова голям проблем, но би предизвикало и недоволство сред зрителите. След като обаче на пазара все повече започнаха да се търсят широкоекранните и HD телевизори, медиите също се организираха за преминаването.

bTV все пак успяха да станат първата национална медия, предлагаща HD формат на програмата си успоредно с преминаването към 16:9 на стандартната си версия. БНТ избраха друг подход с плавно преминаване, за да може „да свикне“ зрителя към новия формат. Последни преди няколко дни бяха Нова ТВ по случай 20-годишнината си. В предишните месеци се чуваха множество коментари, че Нова ТВ не може да е равностойна конкуренция на bTV, заради формата в който излъчва и поради факта, че HD все още е мираж за тях. Е, макар и малко закъсняло, това се случи, така че всички вече може да бъдат „щастливи и доволни“, както се казва. В следващите седмици се очаква от Нова Груп официално да представят и HD версията на канала си. А някои вече мислят за 4K Ultra HD…

2 отговора на “"!Коментарът" – 16:9

  1. Сега започвали да се продават тв хд.Та от една петилетка няма по магазините тв с 4/3 формат.“Стара тв“ и това си е.Някои вече гледат към 4к,други към 8к само Българите с каруците и най-добре са тия дето са най-назад.Няма да ни бъде!!!

  2. Както и бтв така и нова имат крайно непрофесилнални и аматьорски изпълнения след въвеждането на 16:9… Повярвайте ми не един месец а след една година и след това ще продължат да си дават летърбокс или 4:3 филми само защото някой го мързи да ги преобразува, а началника му е технически инвалид и не прави разликата.

Comment

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s