DaVinci Learning през септември

Logo_Da_Vinci_RED[1]

Ето какво са ни приготвили и от DaVinci Learning през идният месец септември!

Да изобретяваме – Влак до училище
01 септември 2014 в 17:30
Разходки във времето – Училище
01 септември 2014 в 18:00
Razhodki vuv vremeto_Uchilishte

Докато Алекс търси начини да направи училището си по-добро, той се замисля как се е зародила идеята за училището. Според Сам и Джен е имало време, когато училището не е съществувало и отличните оценки са се давали само, ако успееш да пронижеш див бизон с копието си.
Древните гърци са имали добре развита образователна система, но само за момчетата; а древните спартанци са смятали, че единствената причина да се ходи на училище, е за да станеш войник. По този начин великите империи са съхранявали мощта си. Но, когато Сам се изправя лице в лице със страховит маскиран воин в едно спартанско училище, Алекс може само да се надява, че неговият въодушевен приятел е бил добър ученик.

В Средновековна Европа монасите-католици са били на практика единствените, които са можели да четат и пишат, тъй като те са били хората, които са правели преписи на Библията на ръка. След това започват да се появяват университетите и други хора, освен монасите, получават възможност да се образоват. И което е най-хубавото – тези университети са се ръководели от студентите.
Много по-късно в Северна Америка от 19ти век повечето деца са живели в отдалечени ферми и ходенето на училище не е било забавна разходка в околността. За капак на всичко, в онези времена учителите са били принудени да обучават всички класове в обща класна стая… да поддържат огъня в печката… да проверяват децата за въшки и кърлежи… и дори да избягват някой и друг куршум.

Да изобретяваме – Машина за ставане от леглото
01 септември 2014 в 18:30
Фокуси – Училищни пособия
01 септември 2014 в 19:00

Рожденият ден на Луиджи Галвани (09 септември 1737 година)

Шок и захлас: Историята на електричеството – Искрата
07 септември 2014 в 22:00
ELECTRICITY

Това е наелектризиращ разказ за усилията ни да овладеем една от най-тайнствените сили на природата – електричеството. Съвсем до неотдавна в човешката история на електричеството се е гледало като на тайнствена сила, а днес то е вече кръвоносната система на съвременния свят, която подхранва живота ни и лежи в основата на всички технологични постижения. Без електричеството бихме били загубени. Този сериал от три части разказва за изумителни полети на фантазията и необикновени експерименти. Това е разказ за гении-чудаци, използвали електричеството, за да осветят градовете ни, да прокарат връзки по вода и въздух, да създадат съвременна промишленост и да ни донесат цифровата революция.

Този епизод разказва историята на първите ‘натурфилософи’ или учените, които започват да разкриват тайните на електричеството. Те изследват любопитната му връзка с живота, конструират странни и мощни уреди за производството му и дори опитомяват мълниите. Всъщност, това са хората, които полагат основите на съвременния свят. Електричеството без съмнение представлява фантастично чудо. Това е разказ за случилото се, когато е осъществено първото реално съгласувано усилие да се разбере електричеството; как сме се научили да го произвеждаме и съхраняваме, преди в крайна сметка да създадем нещо, което ни дава възможност да разполагаме с него винаги, когато ни е нужно – батерията.

Открит е Леденият човек Йоци (19 септември 1991 година)

Имало едно време… Човекът – Неандерталският човек
19 септември 2014 в 18:00
Imalo edno vreme_Neamdertalskiat chovek

В хода на еволюцията морфологията на примитивния човек от рода на питекантропите постепенно се трансформира от Homo erectus в Homo sapiens. Днес той е неандерталец. Двайсетина мигранти – мъже, жени и деца, го следват. Те пристигат в долина, богата на дивеч и се установяват на бивак в нея. Децата ловят риба в близката река, докато Маестро събира парчета кремък, за да направи оръдия при връщането си в лагера. Той предава уменията си на по-младите. Ловците подгонват ято диви гъски към едно дефиле, когато се появява друго племе. Напрежението от спора за собствеността върху земята и дивеча утихва, когато те се споразумяват да си разделят плячката.

Маестро основава училище за умения по оцеляване, в което запознава учениците си с различни оръдия и начините за тяхното използване. При друг сблъсък на племена един отклонил се от целта си камък отскача от скалата и произвежда скала, която запалва куп сухи листа. Маестро повтаря опита и разбира как може да пали огън и да пече месо. Сезоните изглеждат извън контрол. Докато мъжете ходят на лов, жените заедно изстъргват всички налични кожи, за да правят дрехи. Ледът напредва и настъпва свиреп студ. Племето решава да се запъти на юг. След дълго и трудно пътуване то се установява в една пещера. Маестро учи младите как да си направят флейта от кост и как да рисуват със заострено парче кремък. Но, една сутрин старият мъдрец умира. Племето го полага в гроба със специален погребален ритуал заедно с оръдия, оръжия и храна за пътя му в отвъдното.
След като е доминирал в Европа в продължение на 65,000 години, неандерталецът изчезва безследно.

Експресът на учените – Децата на каменната ера
19 September 2014 @ 18:30
Имало едно време… Човекът – Кроманьонецът
19 September 2014 @ 19:00

Фактология – Оръдията на труда
19 септември 2014 в 19:30
Factologia_Orudiata na truda

Светът, който ни заобикаля, е пълен със загадки, но само Харисън Худи притежава енергията и ума, за да стигне до дъното на нещата. Отчасти детектив, отчасти налудничав учен, Харисън събира група от канадски деца да му помагат в изследванията като асистенти в студиото и репортери на открито. Никой въпрос не е прекалено труден или прекалено странен за Харисън и компания. „Фактология“ съчетава хумор, наука и интелигентност, за да се добере до истината — винаги с много забавления по пътя към откритието.

В този епизод един антрополог и истински експерт по направата на праисторически оръдия учи Харисън как да прави остриета за неандерталски ножове и да рисува като “пещерно дете”. Харисън кани у дома си деца да му помагат в направата на прости инструменти – клин, наклонена равнина и лост, без да използват нищо друго, освен лист хартия. В „Great Challenge“ участниците трябва да измислят как да настроят обикновен катапулт, за да видят кой ще изстреля най-далеко маймунката-играчка. А на открито Харисън изнася автоматизирана монтажна линия, за да види кой ще успее да сглоби кола за най-кратко време.

Световен ден на морето

Не е толкова сложно – Великите кораби на царете
26 септември 2014 в 20:30
Супер наука – Морска наука: Австралия
26 септември 2014 в 21:00
Super nauka_Morska nauka_Avstralia

Днес човечеството е изложено на капризите на времето повече от всякога – наводнения, пожари, торнада, тайфуни… щети за десетки милиарди долари, десетки хиляди разрушени домове и стотици хиляди хора, останали без дом. Учените бързат да овладеят новите предизвикателства на времето, преди да настъпи поредното опустошение. Но, за да успеят да се справят с тази задача, те се нуждаят от повече данни за океанските и въздушните течения, за глобалните температури и други аспекти от климата на планетата. Запознайте се с екип от учени, които са част от световното усилие за събиране на тези данни. Те са въоръжени с различни съвършени роботи и пособия, които могат да проникнат на места, където не е стъпвал човешки крак. Дали ще успеят да разгадаят тайните на новите климатични прояви, преди да е станало твърде късно?

Подобно на много други части от света, разположеният в близост до Австралия остров Тасмания вече изпитва последствията на климатичните промени. Учените предричат, че след по-малко от 100 години покачващото се ниво на морската вода ще разруши къщите по тасманийското крайбрежие. Температурните промени на океана може да унищожат носещото милиони долари печалба производство на скални омари и морски охлюви. Количеството на пъстърва и сьомга може да намалее. Но, колко време ни остава? Дали промените да обратими? И дали новите производства ще успеят да заместят традиционните?

Сурова наука – Корабокрушенци
26 септември 2014 в 21:30
Surova nauka_Korabourushenci

В този сериал на „Сурова наука“ четирима храбри учени отиват на тропическия остров Занзибар, за да поставят на изпитание ума и изобретателността си в условията на Индийския океан. Напрежението нараства, докато учените се борят да се справят с редица морски предизвикателства без помощта на съвременните технологии. Разполагайки само с малък набор от основни помощни инструменти и отдалечена базова работилница на морския бряг, първото изпитание на екипа е да организира експедиция, която да открие и изследва кораб, претърпял корабокрушение в близост до западния бряг на Занзибар. Участниците разполагат само с три дни за построяването на подводна изследователска платформа, която ще изпраща изображения до местния им риболовен бивак, а те ще трябва да призоват всичките си знания и умения, за да се сдобият с питейна вода.

Със знак „X“ на картата е отбелязано мястото, където преди около 100 години е потънал кораб. Екипът ще трябва да изработи необходимите навигационни средства, с чиято помощ ще намерят точното място. Освен това, те ще трябва да конструират изобретателно устройство, с което да изследват останките на кораба, без никой от тях да влиза във водата. Най-добрият начин да се направи това е по време на отлив. Затова през последния ден те ще трябва да работят по това време. Тъй като, докато търсят кораба, те ще бъдат в лодка на открито, има опасност да се обезводнят под палещите слънчеви лъчи. На острова те имат вода в резервоари, но това не е никак безопасно. Дали ще успеят да получат питейна вода?

ВЪВ ФОКУС: ЗОРАТА НА НОВА ЕРА
13 септември 2014 в 15:00 & later

Имало едно време… Човекът – Стогодишната война
13 септември 2014 в 15:00

Исторически личности – Жана Д’АРК
13 септември 2014 в 15:30

Имало едно време… Америка – Дръзката мечта на Христофор Колумб
13 септември 2014 в 16:00
Imalo edno vreme_Amerika_Christopher Columb

1474. Изабела I става кралица на Кастилия.
1476. След морска битка с французите близо до лисабонския бряг, един от генуезките кораби потъва. Младият Колумб успява да се добере до брега, държейки се за плаващо парче дърво.
1479. Колумб проучва картите и документите на своя тъст, който е отличен навигатор. Порто Санто, разположен в близост до португалския бряг, е отлично място за изследване на океана. Един ден водите изхвърлят на брега телата на хора със странен външен вид. Индийци! Колумб мечтае да открие западния път към Индия – подправки, злато, слава!

1485. Колумб представя пред Съда на Хуан II Португалски амбициозния си план, който е посрещнат с присмех. По време на обратния си път той разказва за това на Хуан Перес – бивш изповедник на кралицата.
1486. След множество формалности кралица Изабела най-после приема Колумб. Той говори за Азия, за злато и богатство! Изабела назначава комисия, която да проучи предложението. Но, в момента кралството отново е започнало да завладява територии и предложението на Колумб е отхвърлено.
1490. Колумб иска да се обърне към френския съд, но отец Перес пледира в защита на неговата кауза пред кралицата.
1492. Гранада е под обсада, когато Колумб се явява повторно пред комисията. След ожесточен дебат, той е отхвърлен за втори път. Гранада е отново в ръцете на католиците. Когато вече е готов да се откаже, Колумб е повикан да се яви отново пред съда. Отец Перес с радост му съобщава да се готви да отплава за Индия.

Исторически личности – Христофор Колумб
13 септември 2014 в 16:30
Имало едно време… Пътешествениците – Вашку да Гама
13 септември 2014 в 17:00

Компас на времето – Империята на инките – Части 1 & 2
13 септември 2014 в 17:30
Kompas na vremeto_Imperiata na inkite

В резултат от големите военни кампании и съюзи със съседните народи към 1438 година Империята на инките придобива големи размери. Тя обхваща земите от река Амазонка в Колумбия през части от Аржентина и Чили. Империята се управлява от столицата Куско. Две са нещата, които помагат на инките да разширят империята си: те са много добри воини, а също и много добри преговарящи. Инките притежават мощна армия, с много добро планиране, дисциплина и стратегия. Това им носи безброй победи и в скоро време те приобщават големи територии.

Инките са имали много добра организация. Те са построили огромна система от пътища, прекосяващи джунглата, дефилетата и планините, която им е помогнала да разширят територията си и да се придвижват с висока скорост. Основният път е бил дългият 2,400 километра Кралски път, който е свързвал градовете Куско и Куито. Тези пътища са имали за цел да улеснят търговията, но също така са били основа за развитието на великолепна съобщителна система! Те са се използвали от добре тренирани бегачи, които са пренасяли запаметените съобщения от град на град. Съобщението е можело да измине до 200 километра на ден.

Исторически личности – Леонардо да Винчи
13 септември 2014 в 18:00
Имало едно време… Откривателите – Леонардо да Винчи
13 септември 2014 в 18:30

Да опознаем – Леонардо да Винчи
13 септември 2014 в 19:00
Da opoznaem Leonardo Da Vinci

Леонардо да Винчи е роден през 1452 година в Италия в малкото градче Винчи. Той живее във време, когато хората в цяла Европа започват да се интересуват от изкуството. Този период се нарича Ренесанс. Леонардо е известен с много неща. Той е архитект, влюбен в съвършенството. Той обича да изследва човешкото тяло. Всъщност, той обича да изследва всичко. Той е учен, математик и изобретател. Когато става тийнеджър, баща му го изпраща да се учи при най-добри учител във Флоренция – градът на великите художници. Леонардо използва наученото от природата и науката, за да придаде реализъм на картините си. Но, той оставя много картини недовършени, може би поради това, че е твърде зает с експериментите и изобретенията си.

Около 1482 година Леонардо решава да напусне Флоренция, за да отиде в друг голям град – Милано. Преди него много художници рисуват хората схематично и използват плосък фон. Леонардо прави сенчестата част на фигурите почти да се слива с тайнствения фон, което кара осветените части на телата да изпъкват, придавайки им обемност. Леонардо се съгласява да проектира и построи военни машини, за да защити града от враговете му, но освен това получава поръчка да нарисува голяма картина в трапезарията на манастира, в който се моли херцогът на Милано. Така се появява “Тайната вечеря”, но скоро боята й започва да се лющи. След това идва ред на може би най-известната картина в света – “Мона Лиза”. Тя е забележителна с това, че където и да се намирате, винаги ви гледа право в очите.

Имало едно време… Човекът – Италианският ренесанс
13 септември 2014 в 19:30
Imalo edno vreme - Italianskiat renesans

Картините на Ботичели “Раждането на Венера” и “Пролет” показват как е изглеждал ренесансът на класическата култура във време, когато теологията е в апогея си. Негов център през 14ти век е Флоренция на Лоренцо де Медичи. Докато по оживените улици процъфтява търговията, в малката си студентска стая Леонардо мечтае за птици. Несъмненият талант на флорентинските художници укрепва в работилницата на Верокио. Верокио довършва своя “Давид”, който наподобява Леонардо. Лоренцо де Медици идва да се възхищава на художниците, като ги взема под патронажа си.

След политическите и религиозни борби през 1478 година художниците са принудени да напуснат Флоренция и да се разпръснат из страната. На мястото на Лоренцо идва Савонарола. Изгарят се книги, картини и други предмети за светско удоволствие. Леонардо се установява в Милано под патронажа на Лудовико Сфорца. В писмо до своя патрон Леонардо говори със страст за различните области на познанията си, включително оръжие и архитектура, но малко за рисуването – изкуството на шарлатаните… Леонардо променя значително перспективата си, след като се завръща във Флоренция през 1500 година с младото си протеже Салайно. Момчето е истинска напаст и животът с него не е никак лесен. Обзет от умора, Леонардо се връща към рисуването, което отново възбужда любопитството му. За пореден път той доказва, че е истински универсален човек. Но, често пъти картините му са незавършени и не се радват на голям успех. С “Мона Лиза” под мишница той напуска Флоренция, за да спре по пътя си в Милано и Рим, където създава нови творби, върху много от които продължава да работи непрекъснато. Сред тях е и “Джокондата”. Накрая той отива в Амбоаз по покана на Франсоа I. Кралят и Маестрото спорят за собствеността върху прочутото платно до смъртта на Леонардо през 1519 година.

Да опознаем най-известните творци в света – Микеланджело
13 септември 2014 в 20:00
Имало едно време… Откривателите – Гутенберг и печатницата
13 септември 2014 в 20:30

Машината, която ни създаде
13 септември 2014 в 21:00
Mashinata koiato ni sazdade

Печатарската преса е първият пример за технология за масово производство. Нейното изобретяване променя света толкова драматично, колкото делението на атома или изпращането на човек в Космоса. Тя поставя началото на културната революция, която дава облика на съвременната епоха. Тя променя начина, по който функционира мозъкът ни, заменяйки културата на говора с културата на писмото. Тя е двигателят, оформил днешният ни облик. Зрителите тръгват със Стивън Фрай на пътешествие, за да се запознаят с историята на машината и нейния създател – Йохан Гутенберг. Пътешествието има за цел да даде отговор на два основни въпроса: как и защо Гутенберг е построил машината?

За да отговори на първия въпрос, Стивън, подобно на нов Гутенберг, възлага на един съвременен занаятчия да построи работещо копие на оригиналната машина от 15ти век. Това е голямо предизвикателство, тъй като не съществуват съвременни планове или илюстрации на пресата на Гутенберг. Наред с нагледната демонстрация на ранната технология, филмът изследва и въпросът защо печатането е имало такова голямо значение за Гутенберг и неговите съвременници. Стивън навлиза в сърцето на печатарската революция, изследвайки политическите и религиозните вълнения по времето на Гутенберг. Неговото пътешествие го отвежда от Майнц – родният град на Гутенберг, до Страсбург, където започват първите му експерименти в печатането.

Силата на знанието – Николай Коперник в Краков
13 септември 2014 в 22:00
Silata na znanieto_Nikolai Kopernik v Krakov

Краковският университет, основан през 1364 година, е вторият университет, основан в Централна Европа. От самото си създаване той има необичаен за времето си светски характер. Първите факултети на новия университет са факултетите по философия, теология, право и медицина. Между 15ти и 16ти век в сега известния университет се обучават студенти от много европейски страни (над 44 % от студентите са от чужбина!). Наред с другите му заслуги, това е първият европейски университет, в който се преподава гръцки и еврейски. Но, извън границите на Полша, той е известен главно с изследванията си в областта на астрономията, математиката, географията и алхимията. Сред чуждестранните студенти на университета е и астрономът Николай Коперник. Въпреки че навремето Коперник прекарва в Краковския университет само четири години, изучавайки философията на природата, университетът остава до днес под “хелиоцентрична звезда”.

Хуманистът и астрономът Алберт Брудзевски – авторитетен учен на своето време, бързо открива необикновения талант на 18-годишния младеж. Той се грижи за младия Коперник, останал без баща, и скоро пробужда интереса му към звездите и математиката. През следващите години, в които изучава седемте хуманитарни науки, между двамата се развива близка, почти приятелска връзка. Брудзево запознава Коперник с много астрономични таблици. Двамата заедно изучават новопубликуваните книги по арабска астрология. Притежаващият дълбоки познания Брудзево запознава Коперник с Евклидовия свят на “елементите”. Внезапната смърт на учителя на Коперник през 1495 година слага край на тази интензивна връзка, която бележи Коперник за цял живот, тъй като именно тя поставя основите на неговата хелиоцентрична система за устройството на света, която на свой ред ще промени света.

Важни открития в науката и техниката – Николай Коперник и хелиоцентричната система
13 септември 2014 в 23:00
Важни открития в науката и техниката – Йохан Гутенберг и печатарската машина
13 септември 2014 в 23:15

Един отговор на “DaVinci Learning през септември

  1. Много силно впечатление ми направи историята за електричеството, която споделяте с нас.Вашият блог е страхотен.Тук ни пишете много интересни факти, за неща, които е добре да знаем дори и от обща култура,но не сте прекалили с подробностите а съвсем на кратко,което мен лично ме спечели като ваш посетител тук.С нетърпение чакам да напишете и нещо друго.Имаме толкова велики имена и такива откриватели, пишете ни малко и за островите.

Comment

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s