CBS Reality представя премиерни епизоди на "Криминални истории"

BLA 2005 - 08

Този септември CBS Reality представя премиерни епизоди на разследващата поредица „Криминални истории“. Този сериал за криминални разследвания отвежда зрителите зад сцената на местопрестъплението, при онези, които документират разследванията – докрай, отблизо и лично – на филм, хартия и лента. Полицейските служители, семействата и приятелите на жертвите, адвокатите на защитата и прокурорите споделят своите спомени за престъпленията и техните последици. Тези сведения от първа ръка, в комбинация с драматичните възстановки, новинарски емисии, клипове и фотографии, пресъздават подробно реалната картина на местопрестъпленията. Всяка делнична вечер в 22:50 и 03:35 от 1 до 12 септември с повторение през уикендите в 22:00.

Crime Stories
Случвало ли ви се е някога да ви обземе завладяващото чувство, че нещо не е така, както изглежда? Имате ли дарбата да разкривате тайни или измами? Този септември по CBS Reality, следователите-аматьори ще регистрират внимателно всички улики, докато ние проследяваме международните криминални престъпления от сцените на хладнокръвни убийства до отрезвяващата реалност на съдебните зали, в чисто новия сериал „Криминални истории“ (Crime Stories).

Crime Stories 3

Всеки епизод на любимия на зрителите „Криминални истории“ е посветен на едно смразяващо кръвта разследване – от серийния убиец, който разиграва полицията в продължение на две години, докато осъществява кървавата си жътва, до доверения приятел, който изтребва цяло семейство под влияние на извратените си фантазии.

Crimes Stories 1

В продължение на десет едночасови епизода вие ще се запознаете с предисторията на събитията и ще наблюдавате изумителните и сложни методи, използвани от служителите на закона за залавяне на основните заподозрени, преди да бъдат изправени пред системата на наказателното правосъдие.

Crimes Stories 2

Това е едно шокиращо, но увлекателно пътешествие този септември по CBS Reality, което не бива да пропускате. „Криминални истории“ е част от обемистата и популярна програмна библиотека на CBS Reality, която включва също сродните любими на публиката предавания, като „Прелюбодейци“ (Cheaters),“48 часа“ (48 Hours), „Кола примамка“ (Bait Car) и „Съдия Джуди“ (Judge Judy).

Епизод № 2001: ДУХЪТ ОТ БАТЪН РУЖ – Дерик Тод Лий

Дерик Тод Лий е хубав мъж, който използва чара си, за да проникне в дома на няколко млади жени в приличните квартали на Батън Руж и околностите му с намерението да ги изнасили и убие. След като извършва престъпленията си, той изчезва като дух. Свидетели няма, а той не оставя улики. Лий продължава смъртоносната си вакханалия повече от две години, като разиграва местните и щатските полицейски следователи. Той ликвидира няколко жени и тероризира колежанския град Луизиана, докато накрая бива разпознат от една от оцелелите си жертви.
⦁ По време на полицейското преследване Джон Уолш – водещ на America’s Most Wanted (Най-търсените престъпници на Америка), включва „Серийния убиец от Батън Руж“ в Топ 10 на своята класация на издирваните лица за 2002 година под № 3.
⦁ В момента Лий очаква изпълнението на смъртната си присъда в затвора на щата Луизиана в Ангола.

Епизод № 2002: СМЪРТОНОСНО ОБСЕБВАНЕ – Ърл Брамблет

Ърл Брамблет е дългогодишен приятел на Блейн Ходжис, който му предлага работа и подслон в дома си в Уинтън, Вирджиния. След избухналия в дома на Ходжис пожар и намерените в къщата тела на Блейн, съпругата му и двете им дъщери, полицията разбира, че пожарът е предизвикан умишлено, след като и четирите жертви са били убити. Полицейските разследващи не могат да си представят кой би могъл да извърши такова ужасно престъпление, докато не става ясно, че Ърл Брамблет е бил обсебен от 11-годишната дъщеря на Блейн – Уинтър.
⦁ Брамблет е изправен пред съда и през 1997 е осъден на смърт след едночасово заседание на съдебния състав.
⦁ Брамблет е осъден на смърт за убийствата и е изпратен на електрическия стол в щата Вирджиния през 2003 година.
⦁ Последните думи на Брамблет са: „Не съм убил семейство Ходжис. Никога не съм убивал когото и да е. Отивам на смърт с ясно съзнание. Отивам на смърт след един страхотен живот, който дължа на своите внуци Майк и Дъг“.

Епизод № 2003: УБИЕЦЪТ ОТ СПИРКИТЕ НА КАМИОНИ – Брус Менденхол

Брус Менденхол е шофьор на камион, изпълняващ далечни курсове по магистралите на Средния запад на САЩ в търсене на жертви. След като седем проститутки са открити мъртви, а голите им тела са намерени оставени в близост до спирки на камиони по междущатските магистрали полицейските разследващи започват да търсят убиеца. Накрая един упорит детектив от отдела за убийства в Нешвил – сержант Пат Постилионе, влиза в дирите на Менденхол. След съвместни действия с други детективи от няколко щата, накрая той успява да сложи край на кървавата вакханалия.
⦁ Докато Менденхол е в затвора, съпругата му умира от естествена смърт и той получава парите от застраховката й. Менденхол предлага поотделно на двама свои съкилийници да им плати 15,000 долара, за да убият тримата души, които той е посочил като свои съучастници в убийствата в първите си показания пред полицията. Едно от убийствата е трябвало да бъде извършено в подражателски стил, за да накара полицията да смята, че убиецът е все още на свобода.
⦁ За подготвяното убийство Менденхол е изправен през съда и е осъден на 30 години затвор.
⦁ Освен това, първоначално Менденхол е обвинен в планирането на убийството на двамата детективи, участвали в арестуването и разпитите му, но впоследствие тези обвинения отпадат.
⦁ Други имена: Убиецът на проститутки, Убиецът от местата за отдих, Убиецът от спирките на камиони.

Епизод № 2004: СЕРИЙНИЯТ УБИЕЦ С КАМАТА – Илайас Абуелазам

Илайас Абуелазам напада няколко афро-американци във Флинт, щата Мичиган, като ги пронизва няколкократно, убивайки няколко от тях. Нападенията му зачестяват, когато в разстояние на седем дни напада седем души, тероризирайки града. Внезапно нападенията спират. Същият вид нападения започват да се случват в Лийсбърг, Вирджиния и Толедо, Охайо. Убити са няколко афроамериканци в три щата. Но, накрая Абуелазам е разпознат от две от оцелелите жертви точно, когато се кани да избяга от страната.
⦁ Абуелазам е роден в централен Израел и има израелско гражданство. Той е израснал в заможно християнско арабско семейство в град Рамла, Израел. По-късно се премества в Съединените щати, където получава „зелена карта“, но, няма американско гражданство.
⦁ На 22 май 2012 година, само след едночасово обсъждане, съдът признава Абуезалам за виновен в убийството на Майнър. На 25 юни 2012 година Абуезалам е осъден на доживотен затвор без право на освобождаване.

Епизод № 2005: ЕКЗЕКУТОРЪТ – Даутър и Севидж
Шон Даутър е наемен убиец, който извършва две брутални убийства; едното – на домакиня в Уест Палм Бийч, Флорида, а другото – на самотен баща в Атланта, Джорджия. Местните, щатските и федералните разследващи разбират, че случаите имат връзка с няколко други опита за убийство в югоизточната част на Съединените щати. Те проследяват Ричард Севидж в Ноксвил, Тенеси, и установяват, че той е изпратил свои хора да извършат тези убийства по поръчка, която е получил в резултат от публикуваните от него обяви в списанието „Солджър ъв форчун“.
⦁ Шон Даутър е осъден на доживотен затвор плюс 30 години в щатски затвор през 1987 година.
⦁ Ричард Севидж е осъден на 40 години затвор, от които 25 години във федерален затвор. Той умира в затвора.

Епизод № 2006: ЛОШО ЗАГАЗИЛ – Томас Капано

Томас Капано е един от най-известните граждани на Делауер и юридически съветник на губернатора. Той има връзка с младата си помощница Ан-Мари Фейхи. Когато Ан-Мари слага край на връзката им, Капано я убива. Полицията го подозира, но политическите му връзки й пречат да получи заповед за претърсване. Накрая, със заповед лично от президента Клинтън, ФБР разследва престъплението и намира преки доказателства, че Капано, с помощта на брат си, е хвърлил тялото на Ан-Мари в Атлантическия океан.
⦁ Капано, 61-годишен, е открит мъртъв в килията си в затвора в 0:34 часа след полунощ на 19 септември 2011 година от служител, извършващ рутинна проверка на сигурността в щатския затвор „Джеймс Т. Вон“ близо до Смирна, Делауер. Патологът обявява, че Капано е починал от внезапен сърдечен удар.
⦁ На случая са посветени няколко книги, сред които And Never Let Her Go: Thomas Capano: The Deadly Seducer („Не я оставяй да си отиде: Томас Капано: Смъртоносният прелъстител“) от Ан Рул, The Summer Wind: Thomas Capano and the Murder of Anne Marie Fahey („Летният вятър: Томас Капано и убийството на Ан-Мари Фейхи“) от Джордж Анастейша и Fatal Embrace: The Inside Story of the Thomas Capano/Anne Marie Fahey Murder Case („Фатална прегръдка: Поверително описание на случая с Томас Капано/убийството на Ан-Мари Фейхи“) от Крис Бариш и Питър Майер, както и документалният филм от 2000 година „The FBI Files” („Досиетата на ФБР“). През 2001 година е заснет телевизионен филм по книгата на Рул And Never Let Her Go с участието на Марк Хармън в ролята на Капано и Катрин Морис в ролята на Фейхи. През 2012 година неговата история е описана в американския документален криминален телевизионен сериал Behind Mansion Walls („Зад стените на къщата“).

Епизод № 2007: ПАРТИ НА СМЪРТТА – Дениъл Уулфи

Дениъл Уулфи е водач на най-известната банда от туземни канадски индианци. Той напада една къща в село Форт К’Апел, Саскачеван. С 23 бързи изстрела на оръжието си той убива двама членове на конкурентна банда и ранява няколко невинни хора. Полицията се опитва да извърши разследване, но хората мълчат от страх. Накрая, полицаите разбират с кого си имат работа и си дават сметка, че единственият начин да го осъдят, е да го накарат да си признае убийствата. Те внедряват свой агент под прикритие, който в крайна сметка се сдобива с признанията на Уулфи.
⦁ Дениъл и неговият брат Ричард – деца на родители-алкохолици, основават бандата, когато са на възраст съответно 12 и 13 години.
⦁ През 1995 година Ричард е осъден да лежи в затвора 19 години за опит за убийство.
⦁ Дениъл влиза и излиза с прекъсвания от затвора, средно с по една присъда на година, между 13- и 19-годишната си възраст. Той е убит в затвора през 2010 година на 33-годишна възраст.

Епизод № 2008: ЧУДОВИЩАТА НА НОЩТА – Братята Кук

Антъни Кук и брат му Натаниъл установяват царство на насилието в Толедо, Охайо, в продължение на повече от две години. Те извършват брутални нападения върху няколко бели жени и техните партньори. След като изнасилват жените, те убиват както тях, така и техните партньори. Смъртоносната им вакханалия продължава, докато една от оцелелите им жертви не разпознава Антъни Кук. Той е изправен пред съда и осъден за това убийство. Брат му Натаниъл остава на свобода 17 години след това, докато накрая един упорит прокурор не свързва ДНК-то му с едно от убийствата.

Епизод № 2009: УЖАСЯВАЩО УБИЙСТВО – Бърнс и Рейфи

Себастиан Бърнс и Атиф Рейфи са двама разглезени приятели и съученици, които живеят в богат квартал на Ванкувър, Канада. Почерпили вдъхновение от ужасяващите убийства, извършени през 1924 година от Лиъполд – Лауб, те се отправят към Белвю, Вашингтон, където убиват брутално бащата, майката и сестрата на Атиф Рейфи. Когато детективите на Белвю затягат примката около тях, те се спасяват, бягайки в Канада. След неуспешни опити да накарат момчетата да се върнат във Вашингтон, детективите се обръщат за помощ към Кралската моторизирана полиция на Канада (RCMP). RCMP внедряват свой агент под прикритие, който успява да накара Бърнс и Рейфи да признаят убийствата
⦁ Бърнс и Рейфи са осъдени на 99 години затвор.

Епизод № 2010: НЕОБУЗДАН ГНЯВ – Доминик Маккълок

Доминик Маккълок е брутален наркоман и неуспял възпитаник на колежа в Саскатуун, Саскачеван, който идва в апартамента на Джейми Уийлър, за да купи от нейния съквартирант наркотици за предстоящото вечерно парти. Дилърът не е у дома си и Маккълок се опитва да се възползва от Джейми, но среща нейната съпротива. В яростта си той й нанася 27 ожесточени удара с нож и изчезва. След продължително разследване полицията установява, че Маккълок е проникнал в домовете на няколко жени и ги е насилил сексуално. След като една от жертвите му го разпознава, ДНК-то му е свързано с убийството.

Защо хората извършват престъпления?

В криминологията изучаването на причините, поради които хората извършват престъпления, е от голямо значение за вечния спор относно това как трябва да се отнасяме към престъпленията и да ги предотвратяваме. В течение на годините се появиха много теории, които все още са обект на проучване – поотделно или съвместно, в опитите на криминолозите да намерят най-добрите решения за окончателно редуциране на видовете престъпност и техните нива. По-долу ще намерите един общ преглед на някои от ключовите теории:
•Теория на рационалния избор: Хората обикновено действат в интерес на самите себе си и вземат решения да извършат престъпления, след като преценят потенциалните рискове (включително този да бъдат заловени и наказани) и ползи.
•Теория на социалната дезорганизация: Основната причина за поведенческия избор на един човек се крие в неговата физическа и социална среда. По-конкретно, среда, която се характеризира с неспокойна социална структура, е по-вероятно да има високи нива на престъпност. Характерните белези на такава среда са лошите училища, празните и опустошени сгради, високите нива на безработица и съвместяването от търговска и жилищна площ.
•Теория за напрежението: Повечето хора имат еднакви стремежи, но възможностите или способностите им са различни. Когато хората не успеят да постигнат очакванията на обществото със законни средства, като усилена работа и отложено удоволствие, те могат да се опитат да постигнат успех чрез престъпление.
•Теория на социалното учене: Хората развиват мотивация и умения да извършат престъпления чрез хората, с които общуват.
• Теория на социалния контрол: Повечето хора биха извършили престъпление, ако не съществуваше контролът, наложен на индивидите от обществото чрез институции като училище, работно място, църква и семейство.
•Теорията на заклеймяването: Хората на власт определят кое е престъпление и актът на заклеймяване на някой като престъпник е това, което го прави престъпник. След като един човек е заклеймен като престъпник, обществото го лишава от възможности, което в крайна сметка може да доведе до още по-престъпно поведение.
•Биология, генетика и еволюция: Лошото хранене, умствените заболявания, лошата химия на мозъка и дори еволюционните ползи от агресивното престъпно поведение се смятат за обяснения за престъпността.

    Факти за най-известните престъпления в света

Гангстерът от Чикаго Ал Капоне на 19 януари 1931 година.

Окиченият с позорна слава цар на престъпността Ал Капоне (“Белязаният”) е тартор на чикагските гангстери от миналото. Гангстер от времето на „сухия режим“, през 20-те година на миналия век той управлява империя за много милиони долари, която печели от нелегална търговия с алкохол, хазарт и проституция. Капоне е заподозрян и като ръководител на убийството в Линкълн парк в деня на Свети Валентин, при което са ликвидирани седем негови врагове. Господството на Капоне върху гангстерската общност на Чикаго приключва през 1931 година, когато той е обвинен в укриване на данъци и нарушаване на сухия режим. След като прекарва седем години и половина във федерален затвор, сред които и затвора „Алкатраз“, на 16 ноември 1939 година Капоне е освободен. Но, по това време, той вече е развил пареза в резултат от заболяването си от сифилис. Капоне се оттегля в имението си близо до Маями, Флорида, където умира от удар и пневмония на 25 януари 1947 година.

Чарлс Менсън през 1986 година.

Чарлс Менсън е главатар на фамилията Менсън – квази-комуна, създадена от него в Калифорния в края на 60-те години на миналия век. Менсън вярва в неизбежната апокалиптична война на расите, наречена от него „хелтър скелтър“ (суматоха, безпорядък, бъркотия). В стремежа си да ускори войната на расите той организира серия от ужасни убийства в няколко последователни нощи. През 1969 година Менсън и неговите последователи са осъдени за убийството на актрисата Шарън Тейт и още няколко души. Впоследствие, първоначалната смъртна присъда на Менсън е заменена с доживотен затвор. През април 2012 на Менсън за 12-ти път му е отказано да бъде пуснат на свобода.

Серийният убиец Джон Уейн Гейси през 1978 година.

Джон Уейн Гейси е осъден за убийството на 33 младежи и момчета в периода от 1972 до 1978 година. Повечето от телата са намерени заровени в мазето на дома му в околностите на Чикаго. По време на ареста си Гейси признава, че е отговорен за поне 45 убийства. Гейси получава прозвището „клоунът-убиец“, заради това, че в миналото е изпълнявал ролята на „Клоуна Пого“ и е участвал в благотворителни прояви за събиране на средства. Накрая той е осъден на смърт и е екзекутиран със смъртоносна инжекция в затвора на Стейтвил през 1994 година. Знаменателните му последни думи са: „Целунете ме отзад“.

Серийният убиец Тед Бънди, пледиращ пред съда.

През 70-те години на миналия век Тед Бънди го очаква блестящо бъдеще в Републиканската партия на щата Вашингтон; Но, вместо това, той се прославя като един от най-известните убийци и некрофили в историята на САЩ. Често той подмамва своите жертви – жени, като се преструва на ранен и нуждаещ си от помощ, преди да ги нападне. През 1976 година той е арестуван за опит за отвличане, но докато се защитава сам, успява да избяга във Флорида, където убива две жени в женския клуб на Държавния университет на Флорида, както и 12-годишната Кимбърли Дайан Лийч. Той е осъден за тези убийства и докато очаква изпълнението на смъртната си присъда, признава за още 50 убийства. Действителният брой на убийствата му остава неизвестен. Бънди завършва живота си на електрическия стол в затвора „Рейфърд“ в Старки, Флорида, на 24 януари 1989 година.

Бони и Клайд

Двугодишната престъпна дейност на Бони Паркър и Клайд Бароу се разиграва по време на Голямата депресия (1932-1934). Обществото в САЩ е настроено против правителството и Бони и Клайд се възползват от този факт. С имиджа си, наподобяващ по-скоро този на Робин Худ, отколкото на масови убийци, Бони и Клайд завладяват въображението на нацията.
В някои отношения не е трудно да се придаде романтичен облик на Бони и Клайд. Те са млада влюбена двойка, бягаща по пътищата от „големия лош закон“, който е „по петите“ им. Впечатляващите шофьорски умения на Клайд измъкват бандата от много напечени ситуации, докато поезията на Бони печели много сърца. Въпреки че Бони и Клайд са убивали хора, те са известни и с това, че са отвличали полицаи, които са ги залавяли и след това са ги возели с часове из околността, само за да ги пуснат невредими на свобода на стотици мили разстояние. Двамата изглеждат, като че ли са тръгнали на приключение, забавлявайки се, докато престъпват с лекота закона.
Както при всеки въображаем образ, истината зад Бони и Клайд е далеч от образа, който им създават вестниците. Бони и Клайд са отговорни за 13 убийства, някои от които – на невинни хора, извършени по време на многото нескопосни грабежи на Клайд. Бони и Клайд живеят извън колата си, като крадат нови коли при всяка възможност и се издържат с парите, откраднати от малките магазинчета за хранителни стоки и бензиностанции. Понякога Бони и Клайд ограбват банки, но никога не успяват да отмъкнат голяма сума пари. Бони и Клайд са отчаяни престъпници; те живеят в постоянен страх от това, което ги очаква – смърт, причинена от масова стрелба при полицейска засада.

Comment

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s