Излъчването на "А група" под въпрос?

tv7-news7

Излъчването на новия сезон в Българският футболен шампионат за пореден път е под въпрос. След като предишните години „А група“ имаше проблеми с различни телевизии заради излъчването на първенството, сега отново е изправена пред угрозата да няма телевизионно излъчване заради проблемите в TV7 и News7. От няколко седмици телевизиите са с молба в съда за обявяване в несъстоятелност, а пари за плащане правата на първенството в медията изглежда няма.

Компанията „Футбол Про Медия“, която държи правата за излъчване на мачовете от „А“ група, трябва да намери спешно 2,5 милиона лева, за да плати на клубовете по думите на изпълнителният директор на фирмата Атанас Караиванов пред вестник „7 дни спорт“. Обикалям София да търся пари, заяви Караиванов. – Трябва да преведем 2,5 милиона лева на клубовете от телевизионни права. ТВ7 не платиха, а това са жизненоважни пари за клубовете, с тях те оцеляват. От вчера тече 30-дневен срок, в който ТВ7 трябва да плати. Иначе отиват на съд. Те ни увиснаха на врата като воденичен камък. Всички големи телевизии имат желание да излъчват мачовете, но в момента не е ясно какво ще се случи. Затова ние не сме сигурни ще се излъчват ли изобщо мачове в събота и неделя.“, коментира още директорът пред изданието.

Напомняме, че от TV7 обявиха, че ще излъчват по два мача на кръг от първенството в „А група“ тази събота и неделя. Други два мача пък присъстват на запис в програмата на News7. Фирмата „International Media Services“, зад която според някой издания стои Делян Пеевски и която осигуряваше технически предаването на мачовете, е спряла да работи с ТВ7 ЕАД и ББТ ЕАД и е завела иск срещу тях за неизплатени над 1 милиона лева. По тази причина техника ще предоставя друга фирма – ТВ1/Естейт ТВ ЕООД. Проблемът е, че тя разполага само с един HD ПТС, което означава излъчване на един мач на ден.

Според запознати интерес към мачовете има от БНТ, bTV, Нова ТВ и БГ САТ (TV+ и F+). През предишните години проблеми с осигуряването на ТВ права не липсваха – първоначално bTV отказаха да плащат след като унаследиха правата след вливането на TV2/PRO.BG, след това имаше проблем с БНТ, и накрая – с TV+/Film+. Впоследствие бе подписан четири сезонен договор с TV7. Всичко вървеше добре до началото на скандала с КТБ, след който срещу TV7 бе заведен иск за несъстоятелност от фирмата на Николай Бареков „!No Frame Media“. Очакваме в следващите дни развитието на ситуацията с TV7, News7 и излъчването на „А група“.

Comment

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s