"!Коментарът" – TV7

tv7

Последната седмица беше изключително динамична в родните медийни среди. Особено за една телевизия с големи амбиции в националния ефир, телевизия, повдигнала толкова много въпросителни през годините от 2010-а насам. TV7, стартирала като кабелна телевизия, уж като наследник на 7 дни ТВ (която обаче продължи да си съществува отделно чак до 2009), постепенно станала национален канал и накрая – четвъртата по гледаемост медия в България. До тук добре, но през всичките тези години TV7 стана известна с това, че непрекъснато собствеността и бе „скрита“ в някой известен олигарх. Първо беше Любомир Павлов, после стана Ирена Кръстева, и накрая – Цветан Василев. Де факто последният собственик е Алегро Кепитъл, ама де юре през миналата седмица на всеки му стана ясно, че не е. TV7 стартира свой детски канал (Super7), както и спортен (Sport7), който обаче по-късно бе закрит.

tv7 header

През 2012 и 2013 година в телевизията бяха вложени милиони, за да се измъкне по някакъв начин от четвъртата позиция в ефира и да се изкачи на горе. Бяха привлечени именити журналисти, бяха реализирани световноизвестни реалити формати, въобще бяха създадени, или поне беше опитано да се създадат предпоставки, за да се разбие монопола на bTV и Нова ТВ. Е, не стана точно така, но опитът си беше грандиозен. Изпълнителен директор тогава бе Николай Бареков, който преди това се подвизаваше като журналист и водещ в телевизията. Стартира се нов новинарски канал – News7 на мястото на бившата телевизия на Ирена Кръстева ББТ, подписаха се договори със CNN, както и с още няколко международни компании, купиха се правата за множество спортни събития, за българското футболно първенство, за малко да се върне обратно и спортният канал на групата. Бареков в последствие се оттегли, стана политик, а на неговото място седна Десислава Тошева, която преди това ръководеше финансовия отдел на телевизията. TV7 и News7 продължиха да се развиват в следващата година и половина със същото темпо, до денят „X“.

А денят „X“ (хикс) настъпи в края на месец юни 2014 година, когато стана „разводът по български“ между (условно казано) „съдружниците“ Делян Пеевски и Цветан Василев. Понеже нямаме за работа да се занимаваме с политика, няма да нищим останалите въпроси по този „развод“. Факт е обаче, че TV7 остана „между чука и наковалнята“ почти в буквален смисъл, и то за отрицателно време. Ето какво се случи: КТБ на Василев спря работа, финансовите сметки на TV7 останаха блокирани. Това обаче можеше и да не е толкова голям проблем, ако върху клетата телевизия не се беше стоварило „отмъщението“ на едната от враждуващите страни. Атаката се поде от до тогава „слепената“ за телевизията продуцентска компания „!No Frame Media“, която си остана свързана с Николай Бареков дори след преобразяването му на политик. Изведнъж фирмата, която до тогава реализираше почти 90% от външните продукции на TV7 и участваше в разработката и на останалите поиска телевизията да бъде обявена в несъстоятелност.

tv7-news7

Тук трябва да направим една вметка, която не стана ясна на повечето хора миналата седмица. Медийната група, която ние условно наричаме „7 Media Group“, се дели на две фирми, управляващи три канала. Първата е фирмата „Ти Ви Седем ЕАД“, на която управлява и на която са регистрирани каналите TV7 и Super7. Другата фирма е „Балкан Българска Телевизия ЕАД“, която управлява каналът News7, който е наследник на телевизия ББТ, която излъчва от 2003 година (малко известен факт е, че ББТ пък от своя страна е наследник на кабелните канали ПДМ и Демо ТВ, излъчвали съответно от 1996 до 2000 и от 2000 до 2003 година). ББТ ЕАД също така притежава лиценз за музикален канал – RSTV още от 2004 година, но то той след няколко неуспешни опита така и не стартира, но лицензът му все още е активен. News7 излъчва и HD версия на програмата си. Така или иначе двете фирми си функционират като една, макар че са две отделни. Сигурно си има причини да не се обиденият лицензиите на фирмите под една шапка, така както направиха bTV и PRO.BG например преди години.

TV7group

След иска на „No Frame“ от TV7 и News7 сами си внесоха иск, че не могат да плащат. От там обявиха, че това няма да засегне по никакъв начин производственият процес на каналите на групата, дори щели да продължат да излъчват „А“ група. Последствията обаче не закъсняха – всички предавания на двата канала излязоха в неочаквана „лятна ваканция“. В момента по TV7 и News7 се излъчват само новинарските емисии, сутрешният блок и следобедният блок Newsroom. Всичко останало са сериали, документални предавания, тук-таме по някое повторение или по някой друг филм. Щурмът към повалянето на TV7 обаче продължи с пълна сила. В медиите са появиха какви ли не слухове за това какво става и как става в момента в телевизията. Връхната точка обаче дойде с намесата настоящия политик Николай Бареков срещу телевизията, в която някога беше шеф. Бареков публично съобщи, че има да взема пари от TV7 и смята да влезе вътре, за да си ги получи. На 3 юли синдик, заедно с „татуирани гардове“ на частна фирма нахълтаха в сградата на медията в столичния квартал Бъкстон на бул. Цар Борис III 159. Стигна се и до сблъсъци между хора от телевизията и гардовете от частната охранителна фирма. Работата на синдика е да опише имуществото на телевизията и евентуално да го постави под охрана. В сградата на групата освен татуирани гардове е имало и представители на партията на Бареков – „България без цензура“. „Това действие е продължение на рейдърската кампания от страна на „Ноу фрейм медия България“ ЕАД“, заявиха от TV7. Тук трябва да допълним и още нещо, което бе пропуснато от останалите сайтове. В момента целия ТВ комплекс на телевизията в село Герман край София е запечатан и не се ползва, довериха за нашия сайт запознати. Изглежда, че от TV7 явно са имали предчувствие че може да стане нещо такова, понеже преди два, три месеца са направили няколко допълнителни студиа за предаванията си в сградата в кв. Бъкстон.

И така, през следващите дни до момента продължават нападките между Бареков, TV7 и „!No Frame Media“. Играта е на принципа „не съм аз, те бяха“ и прехвърляне на топката на тема „КОЙ? изпрати мутри в телевизията“. А явното е друго и е много просто – Бареков се обръща срещу някогашния си благодетел Цветан Василев и го напада със всички възможни средства, онзи пък се защитава както си знае. Така или иначе, ще видим как ще продължи в следващите дни „Играта на телевизионни тронове“ между двете страни. Есен идва, така че интересното тепърва предстои.

Един отговор на “"!Коментарът" – TV7

  1. В моя кабелен оператор /най-големият в страната, ама да не му правя реклама/ има две честоти да си пресканираш каналите. На едната излиза под №1 БНТ, после БТВ и както си е реда – Нова и т.н. На другата честота – хоп – №1 ТВ7. Прочетох някъде ,че това е вид „продуктово позициониране“ и понеже например 50% от хората не са технически грамотни и няма начин да им хрумне самостоятелно да си местят каналите по цифровата, се примиряват с „фабричната“ подредба. Така излезлият под №1 канал има шанс да задържи вниманието повече и печените търговци знаели този трик, затова на Запад тази позиция се продава. При нас дори е имало кой да я купи.
    Е, при мене ТВ7 няма шанс – на всички приемници ми е на №7 и това е!

Comment

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s