"!Коментарът": Цифровизацията след края на БТВ-тата

tv=

Вчера след полунощ на 27 май бяха окончателно свалени двата спорни канала на bTV Media Group – bTV Lady +1 и RING.BG +1. Спирането става няколко дни след като от СЕМ най-сетне удовлетвориха молбата на bTV да бъдат спрени каналите, защото излъчването им до момента им излиза неоправдано скъпо. Телевизиите ще продължат да се излъчват само в мрежите на платените кабелни и сателитни оператори, както до преди началото на цифровизацията. Първоначално двата канала застинаха с цветна тестова таблица, след това честотата bTV Lady +1 окончателно изчезна, а тази на RING.BG +1 бе запазена празна, но преименувана на „Channel 6“, което говори, че има поне някаква, макар и малка надежда все пак да се пусне нещо ново на мултиплекса.

Оказа се обаче, че колкото и преди да се говореше, че от тези два канала нямало никакъв смисъл, защото нямало да се гледат така или иначе с това забавяне от един час, все пак те ще липсват на своите зрители. В последните дни получаваме в профилите на сайта множество коментари на недоволни от спирането на каналите зрители. Читателите изтъкват най-вече именно факта, че цифровизацията е направена тъкмо за онези, които нямат възможността да си плащат ежемесечно скъпи такси за кабелна или сателитна телевизия. Все пак трябва да се отбележи, че bTV Lady е един от най-следените и гледани канали на bTV Media Group. Това, че беше +1 версия ефирно нямаше почти никакво значение за верните зрители на канала – те бяха доволни именно от факта, че могат да гледат любимите си сериали безплатно. Огорчението им идва от факта, че сега bTV „с усмивка на уста“ ги приканват да си плащат на операторите за да продължат да гледат канала, и че още повече – приканват ги да се абонират за платената платформа на медията „VOYO.BG“, за да гледат сериалите когато си искат (при положение, че сега дефакто са ги гледали без пари). Това е така, тъй като всички знаем практиката на bTV да заставят свободни видеоплатформи като YouTube и Vbox7 да изтриват всеки сериал, стартиращ или излъчващ се по техните канали, не толкова заради авторски права, а именно за да има „файда“ хората изобщо да си плащат за да се абонират за Войо. RING.BG +1 също не беше канал за изхвърляне – там можеха да се гледат свободно, макар и на запис или с един час забавяне – мачовете от Шампионската лига, тъй като всички знаем за „врътката“ с уж „free“ лиценза на bTV Action да излъчват по един мач от ШЛ безплатно, но в действителност това далеч не е така.

И така – цифровизацията започна да става постепенно „аналоговизация“, защото вече малко по малко се връщаме към бройката канали, които гледахме във времето на добрата стара аналогова телевизия. Сега само можем да гадаем какво аджеба може да се пусне на мястото на тази свободна позиция „Channel6“, и дали изобщо ще се пуска нещо (Пуснете там Алфа ТВ, някой се провикна!). На скоро нови издадени цифрови лицензии няма. След разравяне в регистъра на СЕМ сега ще публикуваме списък с актуалните канали, притежаващи към момента цифрови лицензии. Сами преценете каква е вероятността някой от тях някога да се качи на мукса. Каналите с лиценз са: Novella (bTV Gold), bTV Action, TV Guide, Балканика ТВ, България Кабел ТВ, Дарик ТВ, Еврофутбол букмейкър ТВ, NRG Vision Търговище, Канал 3, Пинк.БГ, Super7, Варна ТВ, Фен ТВ, Фолклор ТВ, Черно море ТВ, ЕвроШанс букмейкър ТВ. Към момента ефирно се излъчват каналите БНТ 1, БНТ 2, БНТ1 HD, БНТ HD, bTV, Нова ТВ, Диема Фемили (+1), TV7, News7, Bulgaria on Air и само за София на тестовия мукс са Вест ТВ (VTV), Европа ТВ, Алфа ТВ и The Voice + две радиостанции на БНР. За сравнение ефирно в София по време на аналоговата телевизия освен националните телевизии се приемаха още The Voice, bTV Comedy, RSTV а в големите регионални градове се излъчваха ефирно и местни телевизии, сред които Добруджа ТВ (Добрич), Рекординг ТВ (Хасково), Канал 0 (Бургас), ТВ Сопот (Сопот), ТВ Карнобат (Карнобат) и още други.

С две думи – от по-добре за зрителя гледането с антена отива към по-зле. Особено за хората, от бедните региони на страната. Кой ли мисли за тях? Очевидно никой. Грешно планиране, недостатъчна далавера, и какво ли още не. Типичната картинка и ежедневие за нашата мила родина. Все пак да се надяваме, че изход ще има. С малко повече късмет би трябвало цифровизацията да си намери майстора и да си изпълни предназначението, за което бе въведена в България, за да не изглежда като поредната безсмислица в „морето от гениални идеи“ на някои хора.

Един отговор на “"!Коментарът": Цифровизацията след края на БТВ-тата

  1. Pingback: „На Седмия ден“ 1 юни 2014 - BG TV News·

Comment

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s