"!Коментарът": bTV и "Нова ТВ" – смяна на местата

kolaj-btv-va-nova

Лично за мен „bTV и „Нова ТВ“-смяна на местата“ е едно от най-точните заглавия за тази статия. Защо? През последните месеци станахме свидетели на неочаквани, а други и очаквани трансфери от bTV в „Нова ТВ“ като почти всеки един от тях бе наричан „трансферът на годината“. Как започна всичко?

Всичко започна с февруарските анти-монополни протести от миналата година. Тогава всички телевизии се бореха за вниманието на зрителите и съответно най-обективното и най-правилното отразяване на актуалните събития. Водещи водеха извънредни емисии, удължени сутрешни блокове, други репортери се превърнаха във водещи на извънредни студиа и така нататък. Именно протестите и „умората на екипа“ бе причината за първата почивка на сутрешния блок на bTV – „Тази сутрин“ с тогавашните водещи Анна Цолова и Виктор Николаев. За първи път от 13 години не се излъчваше сутрешен блок на bTV. Именно и това бе официалната причина Анна и Виктор да напуснат bTV и да се присъединят в екипа на „Нова ТВ“. От септември двойката водещи, създадена от bTV и екипа на bTV Новините, започна да води предаване, абсолютно конкурентно на това, за което те са работили заедно и за което са създадени като двойка водещи – а именно, „Здравей, България!“ по „Нова ТВ“. Заедно с Ани и Виктор в „Нова ТВ“ отиде и вече бившият продуцент на „Тази сутрин“ и настоящ на „Здравей, България!“ – Валерия Чанкова.

Следващият голям трансфер от bTV към „Нова ТВ“ бе този на Миролюба Бенатова – друг знаменит кадър на „зелената телевизия“. Нейните официални причини пък бяха, че „иска да се отдалечи от ежедневния информационен поток и да опита предизвикателството – работа с по-малък екип, в проект, извън новините“. И след няколко седмици – Миролюба Бенатова представи рубриката за нейните разследвания – „Моролюба Бенатова представя…“ в предаването на Сашо Диков – „Дикoff“, продукция на Teleman за „Нова ТВ“. И така поредното лице на bTV стана част от „Нова ТВ“.

Един от козовете в есенната програмна схема на bTV трябваше да бъде интерактивното предаване Vox Populi – в него зрителите щяха да гледат филми, направени специално за предаването, но с „отворен край“ и самите те щяха да избират края на историята. Водещ трябваше да бъде Ани Салич. Трябваше, защото както знаете, предаването не видя бял свят – въпреки всичките реклами, въпреки обяваните стартова дата и час, въпреки гостуванията на Салич из предаванията на медията и представянето на Vox Populi, въпреки даже разпращането на програма за съответната седмица, в която присъства старта на Vox Populi. Предаването не стартира с мотива, че от телевизията не са доволни от тестовите снимки и предаването „все още не е достойно за прайм-тайма на bTV“. То трябваше да стартира тази пролет. Но – не. Дни след това Ани Салич напусна bTV – телевизията където е работила от самото ѝ създаване и се завърна в „Нова ТВ“ – работното ѝ място преди създаването на bTV. Тя стана лице на нова благотворителна инициатива, а по-късно и водещ на централната емисия на „Новините на Нова“ с Ники Дойнов. Новата двойка водещи стана причина за промяна на визията, студиото и водещите на новинарската емисия и се превърна в голямо събитие за медиата. Малко по-късно бе обявен и проектът „Извън Новините с Ани Салич“. Според Салич, предаването е било предложено на тогавашното ръководство на bTV Media Group на чело с Вики Политова, но е било отказано. В „Извън Новините“ героите на предаването – известни личности, а по план – след време и обикновени хора, получават камера, с която да заснемат живота си за 2 седмици. В интернет се появи информация, че предаването взаимства идеи от израелското реалити шоу Connected(на линка можете да видите представяне на оригиналното ТВ шоу) и се представя като оригинална продукция на семейство Ани и Бранко Салич. Взаимстван е точно този елемент на „селфи-биг брадърът“, ако мога така да го нарека, но в оригиналният формат то трае 5 месеца и е на 5 известни личности и 5 обикновени хора, а при нас то е всеки път върху различен човек, но само за 2 седмици. Освен това, се появи информация, че „Нова ТВ“ се е готвила така или иначе да осъществи този формат чрез закупуването на лиценза и се е отказала след предложението на Салич.

Репортерът Ивайло Везенков също стана за кратко част от „Новините на Нова“, но сега отново се завърна в bTV Новините, а Дарина Сарелска – бивш продуцент на bTV Новините пък сега е Директор „Новини и актуални предавания“ на Nova Broadcasting Group.

Успоредно с всички тези промени Павел Станчев, бивш CEO на „Нова ТВ“, стана новият CEO на bTV Media Group и промените продължиха. Последваха напусканията на Люба Ризова и Виктория Бехар – жените, отговорни за работата на bTV Новините, Краси Минев – директорът на спорта в bTV, а Апостол Пенчев и Александър Шумарски пък са били уволнени.

След краткото предисловие, сега ще стане ясно защо и заглавието е най-подходящото.

Както сигурно вече сте разбрали, от днес Вики Политова, бившият Главен изпълнителен директор на bTV Media Group, вече е Главен оперативен директор на конкурентната Nova Broadcasting Group. Дали пък с това наистина не се потвърждава твърдението, че „Нова ТВ“ е „Новата bTV“. Политова не веднъж бе обвинявана за лошото управление на bMG, а, според някои, именно тя и другите хора от вече бившото ръководство са причина за тези големи трансфери, а и по-ранното скандално напускане на продуцентските компании Global Films и Global Vision(сега Global Frame) на Джуди и Магърдич Халваджиян. Всъщност, не бе ли това грешен ход от страна на „Нова ТВ“?

От няколко дни има слухове и предположения, че Криси Минев и Тодор Кирков, който преди няколко дни се „сбогува“ със зрителите, ще станат част от „Нова ТВ“, а назначението на Политова, според мен, увеличава този шанс.

Друг въпрос, който веднага ми изниква в главата е, дали можем да очакваме Апостол Пенчев и Люба Ризова в „Нова ТВ“ скоро? И дали съответно сегашните отговорни за техните специалности ще преминат в bTV Media Group?

Дали пък няма да се получи и „смяната на местата“? До преди време bTV винаги е залагала основно на новините и информираността, а „Нова ТВ“ – на развлечението и забавлението. ОК, добре – можем да кажем, че това са им били по-силните страни. Дали сега, след толкова много промени и трансфери, няма да се сменят ролите?

Много въпроси изникнаха…

Comment

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s