Окончателно: свалят bTV Lady +1 и RING.BG +1 от мукса

sem_logo

След много дебати, въпроси, публични обсъждания, заплахи за съд, увъртания и прочее вече е ясно – две програми по-малко ще гледат зрителите на цифровата ефирна телевизия в България, или накратко – зрителите с антена. Днес без да се бави повече Съветът за електронни медии гласува прекратяване на ефирните лицензии за програмите bTV Lady +1 и RING.BG +1. Скоро програмите ще бъдат свалени от самия мултиплекс и ще могат да се наблюдават в стандартната им версия (без едночасово забавяне) само в пакетите на кабелните и сателитни оператори. СЕМ взе своето решение с два гласа „За“ и един „Въздържал се“ на Мария Стоянова, която се изтъкна с аргумента, че не е получила достатъчно аргументи, за да вземе решение. Така bTV ще разпространява само главният си канал ефирно, така, както беше по аналоговото време, след като имаше и вариант при прекратяване на договора с мултиплекса да се прости и с него и по тази причина се обърна именно към СЕМ за прекратяване на индивидуалните лицензии.

От медийната група за момента запазват още два неизползвани цифрови лиценза – за програмите bTV Action (останал от PRO.BG) и за така и нестартиралия канал Novella (bTV Gold). От bTV поискаха да им бъдат прекратени лицензиите, защото излъчването ефирно им излизало неоправдано скъпо. Изпълнителният директор на групата Павел Станчев заяви обаче, че от медията си запазват правото да активират двете неизползвани лицензии на по-късен етап, както и че bTV ще участва активно в дебата за бъдещето на цифровизацията. Заради забавянето на отговора на СЕМ обаче от медията заплашиха регулатора с жалба до Върховния административен съд заради „мълчаливия им отказ“ да свалят лицензиите. От мукс оператора НУРТС Диджитал пък останаха „смутени“ от искането на bTV и заявиха, че не са били информирани предварително от медията за техните намерения, както и призоваха СЕМ да не сваля лицензиите. В крайна сметка обаче след близо месец забавяне те все пак бяха свалени.

Това обаче далеч не означава край на казуса с бъдещето на цифровизацията. Появиха се на този етап непотвърдени слухове за желание и на Нова ТВ да свали канала си Диема Фемили +1 от ефира. Миналата седмица пък от мултиплекса на „Фърст Диджитал“, които излъчват програмите на БНТ, поискаха да бъдат национализирани от държавата на разсрочено плащане. Самите БНТ в момента разпространяват четири програми ефирно – БНТ 1, БНТ 2, БНТ HD и БНТ1 HD (който е само ъпскейл). Пари за още на този етап няма.

НУРТС Диджитал пък освен програмите на bTV и Нова ТВ излъчват също така на същия мукс и тези на TV7 и News7, а в момента на един цял друг свободен мултиплекс се шири телевизия Bulgaria on Air. Локално за град София съществува и регионален тестов мултиплекс, излъчващ каналите на БНТ 1, News7, Европа ТВ, VTV, The Voice и Алфа ТВ. Другите телевизии с цифрови лицензии пък нямат или не им стигат парите, за да ги качат. Така се поставя въпроса – пред провал ли е цифровизацията и има ли изобщо тя почва у нас? Отговорите на тези въпроси ще бистрим в близките месеци, а до тогава – да видим колко недоволни ще има от липсата на две програми ефирно.

5 отговора на “Окончателно: свалят bTV Lady +1 и RING.BG +1 от мукса

  1. отговорете ми на въпроса. много е важноо. подсмрък, подсмрък

  2. Здравейте! Разбрали сте грешно – както сме написали, каналите спират само за зрителите на цифровата ефирна телевизия в България, или зрителите, които гледат телевизия с антена. bTV Lady и RING.BG продължават да се излъчват както и преди само в мрежите на кабелните и сателитни оператори. Надявам се, че сте ни разбрали. Поздрави!

  3. Pingback: „На Седмия ден“ 25 май 2014 („На Осмия ден“ 26 май 2014) - BG TV News·

Comment

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s