"!Коментарът": Утре свалят лицензиите на "+1" каналите

sem_logo

Утре, 20 май ще се проведе редовно заседание на Съвета за електронни медии (СЕМ), където по всяка вероятност ще бъде взето решение за сваляне на станалите прословути ефирни лицензии на каналите на bTV Media Group – bTV Lady +1 и RING.BG +1. След като от СЕМ многократно отлагаха вземането на решение по казуса, с което си предизвикаха гнева на най-гледаната медия по всичко личи, че в крайна сметка зрителят, разчитащ на безплатната телевизия с антена ще бъде лишен от любимите си мачове от ШЛ, или на любимите си теленовели, пък били те и с „+1″ закъснение. Което пак си беше нещо, на фона на ограничения избор предлагани канали.

Цифровизацията уж трябваше да предлага нещо повече от аналоговата телевизия, ама само уж, защото в крайна сметка програмите се свиха почти до толкова, колкото си бяха по времето на добрия стар аналог. Тук идва въпроса – кому беше нужно тогава? Сега от другия мултиплекс – Фърст Диджитал“, който излъчва програмите на БНТ, искат да бъдат държавно национализирани. То хубаво, ама с какви ресурси? И изобщо – има ли интерес държавата да прави подобно нещо, след като оряза двойно бюджета на собствената си национална телевизия, лишавайки я в до голяма степен да бъде конкурентноспособна като продукция на останалите частни телевизии. Пресен пример с това какво изгуби БНТ през годините – правата за А група, за повечето спортове, и прочее.

Друг остава въпросът за политиката на „bTV“, която очевадно търпи коренен завой при смяната на мениджмънта, след като бе префасонирана „изоснови“, размествайки общо взето всичко, на което бе свикнал зрителя, на програмно ниво, че и не само. Чудно ми стана от какъв зор пратиха „Революция Z“ в bTV Cinema, при положение, че се гледаше много повече от недоразумението „Къде е Маги“, но да не се отклонявам от темата. Явно, че bTV ще иска да си продължи, както при аналога, да си държи основния канал ефирно, а неосновните – кабелно, защото „така правели всички“. Всъщност идеята е, „когато няма далавера – няма изгода“, или „защо да пускаме нещо безплатно, щом сме инвестирали толкова платено съдържание в него“. Че мултиплексите цоцат и искат високи цени – спор няма (криза е, някой ще каже), но да се помисли малко и за социално слабия зрител, този същия, който не може да си позволи да плаща на „Булсатком“, „Виваком“ и другите подобни за да се „оборудва“ със сателитно приспособление. Всеки гледа него си, а никой, както обикновено, не мисли за зрителя. Е, един човек мисли за зрителя – Волен Сидеров разбира се, иначе нямаше да пусне Алфа ТВ ефирно, но той има в предвид съвсем друг аспект разбира се.

С две думи – в момента е манджа с грозде. Едни се заплашват със съд, други не знаят какво да правят, трети мръкат, четвърти – използват, а пети, като обикновения зрител – гледа сеира. Забавно е от една страна. От друга – не е. Ще изчакаме да видим утре все пак какво ще се измисли, или каква статия ще напишат от „Капитал“ за нещо, което не знаем, че го има на мултиплекса например, може и пък някой да не е доразбрал, че Novella и bTV Action все пак се излъчват ефирно отдавна. Да се приготвим за още „изявления“.

5 отговора на “"!Коментарът": Утре свалят лицензиите на "+1" каналите

  1. Абе който може да се сдобие с чиния, била тя и от оператор или не, взема и тунерdvbs1,2 и ще има над 20 бг канали бг + тия 9 канала ефирно ето минимален брой канали безплатно,фиеста,алфа,евроком,екидс,меджиктв,сититв,давойс,втк,вест тв,православна тв,скат,фолклор тв,фентв,балканика,планета фолк,и др. И над 25радия ,дори такива дето няма ефирно в вашия град,пък и така ще се цифровизирате 100%щото скоро почва и цифровизирането на радията в страната.

  2. И ся като взеха да правят свинщини тя от бтв медия груб кво искат,да почнат протести и за цифровизацията…

  3. Ами така като вървят направо и един данък „Цифровизация“ да ни праснат накрая. А от по-горе изброените повечето имат цифрови лицензии, но нямат пари за да ги качат на мукса. Не знам някъде в момента да са минали на DAB за цифровизиране на радиата, мисля че някоя от скандинавските държави (Норвегия) беше тръгнала първа да го прави.

  4. Pingback: „На Седмия ден“ 25 май 2014 („На Осмия ден“ 26 май 2014) - BG TV News·

  5. Pingback: „!Коментарът“: Цифровизацията след края на БТВ-тата - BG TV News·

Comment

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s