Казусът "Цифровизация +1" продължава: bTV скочиха на СЕМ заради увъртането по въпроса с лицензиите

bTV Media Group

Казусът „Цифровизация +1“ продължава с пълна сила. Днес последователно от Съвета за електронни медии и от bTV Media Group излязоха със свои позиции по въпроса за искането за свалянето на лицензиите на програмите bTV Lady +1 и RING.BG +1. От СЕМ бяха първи в своята позиция, заявявайки че са загрижени за бъдещето на цифровизацията, заради отказа на bTV от цифрови лицензии и че ще вземат окончателно решение след 15 май, когато ще „представят и обсъдят предложения за успешното продължаване на процеса по цифрово разпространение на телевизионно съдържание“ на среща с Управителния комитет на органа за цифровизация. Ето и пълната позиция на СЕМ:

Съветът за електронни медии (СЕМ) изразява своята загриженост за бъдещето на цифровизацията в България и призовава всички участници и институции в процеса за спешни, активни и ангажирани действия за осигуряване на нейната ефективна реализация. Повод за това са и заявленията на БТВ Медия Груп ЕАД за предсрочно прекратяване на две цифрови индивидуални лицензии. Като следва принципите за публичност и прозрачност при осъществяване на дейността си, Съветът като израз на своята загриженост за бъдещето на цифровизацията в България призовава всички участници в процеса за неотложни действия за преодоляване на натрупалите се проблеми.

Съветът в рамките на своите правомощия, считано от 2009 г. до сега, активно участва в реализиране на прехода от наземно аналогово към цифрово радиоразпръскване на телевизионни сигнали. Той е изпълнил всички свои правомощия за гарантиране старта на цифровизацията. Регулаторът е провел и предвидените от закона процедури за издаване на цифрови лицензии, като вследствие на тези производства 22 доставчици могат да създават и предоставят за разпространение от мултиплекс оператор 31 програми. Предвиденият от законодателя по-лек режим за издаване на цифрови лицензии допринесе за бързо финализиране на процедурите с цел осигуряване на цифровизацията в съдържателно отношение, така че да бъде защитен интересът на аудиторията за достъп на разнообразно програмно съдържание. Същевременно обаче при 18 позиции за цифрово разпространение, налични в момента в мултиплексите, са усвоени само 11. Този факт говори за сериозни трудности, които в крайна сметка са в ущърб на зрителя.

СЕМ намира, че процесът на цифровизация и неговият модел се нуждаят от спешна промяна на базата на задълбочен анализ. В тази връзка, както и предвид големия обществен интерес, СЕМ ще изпълни правомощията си, свързани с прекратяване на цифровите лицензии на БТВ Медия Груп ЕАД, без повече отлагания, непосредствено след провеждането на заседанието на Управителния комитет (УК) – Орган по цифровата телевизия на 15 май 2014 г., на което ще се представят и обсъдят предложения за успешното продължаване на процеса по цифрово разпространение на телевизионно съдържание.

Малко по-късно от bTV също излязоха с прессъобщение, в което се казват, че ще обжалват пред Върховния административен съд „мълчаливия отказ на СЕМ“ да свали лицензиите на двете програми, след като и при вчерашното поредно заседание на Съвета решение по казуса не бе взето. Припомняме, че от мултиплекс оператора НУРТС Диджитал, който разпространява програмите на bTV, както и на Нова ТВ и TV7, призоваха СЕМ да не сваля лицензиите на bTV Media Group за bTV Lady +1 и RING.BG +1. Ето и пълната позиция на bTV:

В отговор на изпратеното от СЕМ прессъобщение и вследствие на твърде дългото отлагане на решение за прекратяване на лицензиите на bTV Lady +1 и RING.BG +1, bTV Media Group започва процедура по обжалване на мълчаливия отказ пред Върховния административен съд на България. СЕМ няма никакво законово основание да отказва произнасяне по искането на bTV Media Group. Това потвърди самият председател на СЕМ по време на последното заседание на Органа по цифрова телевизия.

Опитите за създаване на внушения, че възползвайки се от даденото ни по закон право на отказ от лицензии, застрашава обществения интерес и процес по цифровизация, са необосновани и противоречат на законовите и пазарните принципи. Ръководството на bTV Media Group нееднократко е заявявало желанието си за съдействие и дори беше първото, което повдигна предложението за проучване на възможни варианти за успешно продължение на цифровизацията в България.

Безспорното доказателство за обществения ангажимент на bTV Media Group е запазването на цифровото излъчване на основния канал bTV, чиято програма е съобразена с всички потребности за висока информираност и развлекателност. Изкуствено създаденото противопоставяне на обществен срещу бизнес интерес противоречи на принципите на пазарната икономика. Това, което обществото очаква от регулаторните органи е да гарантират правото на свободен избор.

В интервю за вестник „24 часа“ изпълнителният директор на bTV Media Group Павел Станчев каза, че решението на bTV да свали двете програми е стратегическо и че медията няма да се отказва напълно от цифровизацията, като ще участва активно в обществения дебат за бъдещето на цифровия ефир. bTV запазва другите си две неизползвани цифрови лицензии – за bTV Action (останала от PRO.BG) и за така и не тръгналия канал Novella (bTV Gold) и че има възможност евентуално да ги активира на втори етап.

Броженията около каналите bTV Lady +1 и RING.BG +1 започнаха преди близо месец, когато от bTV Media Group поискаха свалянето на лицензиите на каналите от СЕМ, след което и свалянето им от цифровия мултиплекс. Причината – неатрактивните цени за цифрово излъчване на програмите от страна на оператора НУРТС Диджитал. Това предизвика вълна от коментари по въпроса застрашена ли е от провал цифровизацията и кой е крив и кой прав в случая – тези, които спират каналите, или тези, които не ги спират, но взимат много пари за да ги излъчват. Продължаваме да следим развитието на темата.

Един отговор на “Казусът "Цифровизация +1" продължава: bTV скочиха на СЕМ заради увъртането по въпроса с лицензиите

  1. Pingback: „На Седмия ден“ 27 април 2014[обновена] - BG TV News·

Comment

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s