Съвместна декларация на АБРО, БНТ и БНР по повод втория умишлен палеж на колата на журналиста от bTV Генка Шекерова

бнт

От Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори (АБРО), заедно с БНТ и БНР излезнаха с официална декларация по повод втория умишлен палеж на колата на журналистката от bTV и водеща на сутрешния блок „Тази сутрин“ Генка Шекерова. Посегателствата над журналисти са изключително сериозни престъпления, тъй като се нарушава и без това ниското ниво на свобода на словото в страната ни. Но, бързата реакция на останалите медии и обществото е доказателство за това, че то подлежи на висока нетърпимост. Днес сутринта имаше съвместен протест на журналисти от няколко и различни медии пред сградата на МВР в София, където настояваха за среща с вътрешния министър Цветлин Йовчев. Той обаче отказа да слезе и да говори публично с тях, като само предложи няколко от журналистите да се качат на разговор в офиса му. Журналистите заявиха, че ще продължат с протестите до като не се разкрие истината за умишления палеж. По-долу може да прочетете и пълната декларация без редакторска намеса:

По повод палежа на автомобила на водещия от bTV Генка Шикерова, което е поредното грубо посегателство над журналист, членовете на АБРО, Българската национална телевизия и Българското национално радио изразяват своето възмущение и заклеймяват всеки опит за възпрепятстване на работата на медиите, в т.ч. отправянето на заплахи, увреждането на личното им имущество или унищожаването на професионална техника.

Противопоставяме се категорично на всяка провокация към принципите на неприкосновеност на личния живот и право на изразяване на журналистите.

Журналистът изпълнява служебните си задължения като защитава гледните точки, коментарите и обществената си позиция, свързвайки своето име с етиката и стандартите на професията.

Ще се борим и утвърждаваме правото на журналистите да осигурят информационната функция на своите медии като работят без всякаква цензура – вътрешна или външна, при гарантиране на личната им неприкосновеност, с пълната подкрепа на техните предприятия и на цялата медийна общност.

Асоциация на българските радио- и телевизионни оператори – АБРО, Българската национална телевизия и Българското национално радио застават зад българския журналист и ще се противопоставят на всяка атака срещу професията.

Comment

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s