"!Коментарът": Цифровизацията пред провал?

цифровизация

Половин година след гръмкия и дългоочакван старт на цифровия ефир в България целят този процес има опасност да се провали с гръм и трясък. След като родните телевизии едва се вместиха в допустимия минимум за излъчване на програми ефирно, и то със сума ти условия като „+1“ забавяне, сега сега се оказа, че няма „файда“ дори и тези малко на брой програми да се излъчват ефирно.

Има лицензии – няма излъчване, има желание – няма пари. Това е равносметката от цифровизацията до момента. Преди години, когато се правеха ударните конкурси за цифрови лицензии едно солидно количество от неизвестни и малки телевизии поискаха цифрови разрешения за излъчване. Които обаче си останаха само на хартия. Сред тях са „TV Guide“, „България Кабел ТВ“, „Дарик ТВ“, „Еврофутбол ТВ“, „NRG Vision“, „Pink BG“, „Шанс ТВ“ и други подобни телевизии с твърде скромни възможности, за да се разпространяват ефирно. По-скоро техните лицензии са за засвидетелствано желание, отколкото за реално излъчване. И как едни такива канали да се разпространяват ефирно, при положение че дори големите играчи се отказват, защото е скъпо. С две думи – цифровизация, но по български.

От всички телевизии с лицензии само националните такива имат реално цифрово излъчване. Държавната БНТ и нейните канали си разделят един мултиплекс, който едва ли ще бъде напълнен целия, и пак заради финансови средства. Бюджетът на БНТ беше орязан двойно за тази година и вместо планирани три нови тематични канала, единият от които HD реално тръгна само HD каналът, който в момента е с половинчата програма. Останалите два – културният БНТ 3 и младежкият БНТ + не е ясно дали и кога въобще ще тръгнат, а имаше дори планове и за спортен канал – БНТ Спорт. От БНТ обещават да пуснат поне още един нов канал до края на годината, дали ще стане е друг въпрос.

От bTV имат общо пет лицензии за цифрово излъчване – на главния bTV, и на още четири нишови канали – bTV Lady, RING.BG, bTV Action и Novella. В крайна сметка след много умуване какво да се пусне така, че хем да се изпълни първоначалното изискване за два нишови канала свободно, хем да се оправдаят средствата, вложени в платена програма в каналите от bTV решиха да пуснат два канала (bTV Lady и RING.BG) по системата +1 – с един час отместване назад. Другите два канала – bTV Action и Novella трябваше да тръгнат през есента на тази година. Всъщност bTV реално е заплатила на СЕМ за регистрация само на два канала – bTV Lady и Novella (преди трябваше да се казва bTV Gold), а за bTV Action и RING.BG лицензиите бяха наследени след вливането на групата на PRO.BG.

От Нова ТВ до последно не се знаеше какво още ще пускат на мултиплекса. Диема или КиноНова, или КиноНова и Диема Фемили, в крайна сметка пуснаха само един канал – дамският Диема Фемили, и то отново със +1 закъснение от един час, „преписано“ по примера на bTV. Втори канал от тях така и не се появи. Сега след заявлението за отказ от bTV се чуха и слухове, че от Нова ТВ също планират сваляне на Диема Фемили +1.

От TV7 имат общо три лицензии – за главния канал, за детския Super7 и за News7, наследен от ББТ. На мултиплекса тръгнаха двата канала от групата с общ-политематичен профил, Super7 така и не тръгна въпреки че имаше готовност. От групата имат и висяща неизползвана лицензия за канал RS TV. Четвъртият национален канал, който тръгна ефирно – Bulgaria on Air си се шири сам на цял един допълнителен мултиплекс. И по всичко личи, че „другарчета“ при него скоро няма да има.

Всичко добре, ама за 6 месеца чудо. Дойде март, дойде април и телевизиите започнаха да пускат въздух от ефирното излъчване. От bTV Media Group поискаха отнемане на две от цифровите им лицензии – за bTV Lady +1 и RING.BG +1. Причината – излиза им неоправдано скъпо, почти няма интерес към +1 каналите, няма и възвращаемост на средствата, вложени принципно в платено (кабелно) съдържание. На срещата в СЕМ изпълнителният директор на bTV Павел Станчев е посочил, че решението е взето от Надзорния и Управителния съвет на bTV Media Group и нейните собственици и отразява стратегическите намерения на компанията. Като подобен пример в световната практика Станчев е дал разпространението на каналите на Discovery Networks – платеното съдържание следва да се разпространява само кабелно. Дефакто – bTV всъщност нямат никаква полза за разпространяването на каналите ефирно, по тази причина и ги свалят.

“Безспокои ме, че тръгва обратен на цифровизацията процес. В ЕС цифровото излъчване побеждава разпространението по кабел и сателит, докато у нас може да се случи обратното, защото те се оказаха просто по-евтини. Иска ми се да намерим механизъм да спрем този процес, за да не останем в един момент само с цифровото разпространение на държавната БНТ. След предварителното въодушевено съдържателно осигуряване на цифровия пренос на телевизионни програми, сега се задейства обратната нагласа – че това не е добър бизнес план за производителите на съдържание. И дори има известен опит за оттегляне от този тип разпространение“, каза председателят на СЕМ Георги Лозанов след срещата на Съвета с bTV. Тепърва щяло да се мисли какво да се прави, тъй като реално нямало закон, който да забрани на телевизиите да откажат цифрово излъчване. Няма и реален закон, който да ги задължи да се излъчват ефирно.

Навсякъде в Европа цифровият ефир е реална конкуренция на кабелните и сателитни оператори, там даже е намалял броят на абонатите на платени услуги за сметка на увеличаването на ефирната аудитория. Тук започва точно обратният процес, който предрича провал на цифровизацията като цяло. Според председателят на КРС Веселин Божков, едно от решенията на проблема е въвеждането на понятието „must offer“ за телевизиите, след като е въведено „must carry“ за мултиплексите. Това би означавало телевизиите да бъдат длъжни да предложат канали за цифровия безплатен ефир. Божков отбеляза като проблем самия модел на цифровизацията. „Малко хора разбират, че процес и проблем на цифровизацията е преди всичко социален феномен. За него всеки български гражданин има право да получава определен социален пакет програми, и то безплатно“, каза той след срещата. В момента имало капацитет до 70 безплатни програми, а те са само 11 и продължават да намаляват.

Така реално позитивите от новата цифрова технология просто изчезват. Ако имаме само 5-6 излъчвани безплатни програми, защо въобще се занимавахме да въвеждаме цифровия стандарт, при положение, че аналоговия си предлагаше именно това? Дали ще има още отказали се и как ще завърши сагата „цифровизация“ – предстои да разберем.

5 отговора на “"!Коментарът": Цифровизацията пред провал?

 1. … почти няма интерес към +1 каналите…

  И как да има, особено към Лейди? Тази телевизия не е мръднала от както получи ефирен лиценз. Все едно и също излъчват, как искат да имат рейтинг и възвращаемост?!
  Хубавото на тези телевизии, поне в моя случай – имам предвид Диема Фемили и Бтв Лейди, че се дава възможност на хора с малки финансови възможности, нямайки възможност да плащат за сателитна телевизия да ги гледат. Така поне е при мен…
  Но, каквото и да съм харесала и да следя нещо по някоя от тези телевизии, в крайна сметка спрат ли ги ще намирам в нета това което до сега гледах там, то се е видяло.
  А цялата цифровизация е една голяма мафия. До ден днешен в голяма част от малките градове и села все още няма сигнал, не се знае и дали изобщо ще има. Телевизиите пък, вместо да стават все повече, ще стават все по-малко. Хубава работа ама…. българска…. За кой ли път вече!

 2. … почти няма интерес към +1 каналите…

  И как да има, особено към Лейди? Тази телевизия не е мръднала от както получи ефирен лиценз. Все едно и също излъчват, как искат да имат рейтинг и възвращаемост?!
  Хубавото на тези телевизии, поне в моя случай – имам предвид Диема Фемили и Бтв Лейди, че се дава възможност на хора с малки финансови възможности, нямайки възможност да плащат за сателитна телевизия да ги гледат. Така поне е при мен…
  Но, каквото и да съм харесала и да следя нещо по някоя от тези телевизии, в крайна сметка спрат ли ги ще намирам в нета това което до сега гледах там, то се е видяло.
  А цялата цифровизация е една голяма мафия. До ден днешен в голяма част от малките градове и села все още няма сигнал, не се знае и дали изобщо ще има. Телевизиите пък, вместо да стават все повече, ще стават все по-малко. Хубава работа ама…. българска…. За кой ли път вече!

 3. Днес СЕМ е заседавал за 2-та ефирни БТВ канала, които искат спиране. Напишете какво е решено днес.

 4. Май всепак ще има новв ефирен канал,на ринг бг+1 пише канал6 и има все още цветни ленти и пискащ звук,юлиян,русе…

 5. Честито, вече останахме и без още една телевизия, Диема фемили.И така до кога.

Comment

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s