bTV спира два от каналите си на мултиплекса?

btvmedia

Днес излязоха точките за обсъждане на утрешното заседание на Съвета за електронни медии (СЕМ) на 25 април. Прави впечатление на една от точките с писмо на bTV Media Group – искане от за прекратяване на индивидуалните лицинзии за каналите RING.BG +1 и bTV Lady +1. Лицензиите са за разпространяване на програмите чрез системи за цифрово наземно радиоразпръскване. Това автоматично означава, че bTV ще преустанови излъчването на тези канали на цифровия ефирен мултиплекс. Остава въпросът защо от bTV са взели решение да спрат програмите и дали ще пуснат нови канали на тяхно място. Отговори на тези въпроси се надяваме да получим през следващите дни.

Напомняме, че по закон програмите, които трябва задължително да се разпространяват на първи етап са 10 на брои. bTV Media Group могат да разпространяват три програми на първи етап – главният канал (bTV) и два нишови. От bTV Media Group решиха да разпространяват програмите bTV Lady и RING.BG, само че с едночасово отместване на зад от редовната програма (+1). Примера им бе последван от Нова ТВ. Освен това от медията имат още и неизползван цифров must-carry лиценз за програма bTV Action (наследен от PRO.BG), както и неизползван от миналата година цифров лиценз за нов канал, насочен към семейната аудитория – Novella (bTV Gold).

При старта на цифровизацията от ТВ компаниите се чуха оплаквания за неатрактивните цени за излъчване от страна на мултиплекс операторите, което доведе до по-малко от задължителните програми за излъчване свободно. В последните месеци в bTV текат кардинални промени, които доведоха от своя страна до масова промяна на постове и извънредни промени в програмата на най-гледаната телевизия в България. Чуха се слухове за ребрандиране и промяна и на нишовите канали на медията.

Пълен дневен ред на СЕМ за утре – 25 март:

1) Избор на председател на Съвета за електронни медии (СЕМ).
2) Отчет за дейността на СЕМ за времето 01.07.2013 – 31.12.2013 г.
3) Доклади на Дирекция «Специализирана администрация – НЛРПР» във връзка с:
а) искане от «БТВ Медиа Груп» ЕАД за прекратяване на индивидуални лицинзии за доставяне на аудио-визуална медийна услуга No ЛРР-01-3-003-03 («РИНГ.БГ+1») и No ЛРР-01-3-003-04 («бТВ Лейди+1»);
б) писма от Комисията за регулиране на съобщенията;
в) писмо от Програмния директор на Радио Атака. Вносител: Ант. Лозенска. Докладват: Р. Радоева, Е. Станева.
4) Доклади на Дирекция «Обща администрация» относно
а) предложение за застраховка на леки автомобили;
б) постъпило заявление за достъп до обществена информация от Национално сдружение на малки и средни кабелни оператори «ТВ Клуб 2000». Вносител: Р. Петров. Докладват: Сп. Янева, Зл. Георгиева.
5) Среща с националния съвет за саморегулация (НСС).
6) Среща с МУЗИКАУТОР и «Дарик 90 София» ЕООД.
7) Разни.

5 отговора на “bTV спира два от каналите си на мултиплекса?

    • Ами принципно нямат право, трябва поне още един канал, друг е въпроса врътките, които ги правят. 🙂

      • Ясно. Ами то няма да останат ТВ-та в ефира, ако не пуснат от БТВ 2 нови заменящи канала.

      • Другите им варианти всъщност са два – bTV Action (с лиценза от PRO.BG и с който правят врътка с правата за ШЛ) и Novella (или bTV Gold, който така и не стартира, но си имат лиценз за него.

  1. Много „грозна“ постъпка на btv спрямо зрителите им. Гледаш техните телевизионни канали, следиш определени предавания и сериали и изведнъж край, спират ги от цифрово излъчване. Трябва ли да се включа към кабелни оператори, за да продължа да си гледам предаванията и сериалите? Тогава изборът ще е доста по-голям и пак няма да гледам тях, защото има по-добри и качествени на многото други телевизии предлагани от кабелните оператори. Какво печелят btv не знам, но знам че ме загубиха като техен зрител, за мен вече не са сериозна телевизия – не се знае утре със следващото ръководство какво ще им дойде да направят? Всеки зрител си има любими предавания, които иска да гледа, без да се налага да сменя оператори и т.н.проблеми, малко са ни другите проблеми всеки ден, а и те създават стрес с техните промени. Знам че на никой не му е лесно и търси големи печалби, но вижте къде живеем, каква ни е държавата и народът- от къде ги искат големите печалби.

Comment

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s