"!Коментарът" – bTV, 13 години по-късно

bfire

13 уж винаги е било фатално число, числото на „лошите събития и знамения“, число, което всички се опитват да избягват. Българските телевизии принципно не си празнуват много пищно рождените дни, но една единствена от всички го прави, при това всяка година. Дам, точно за bTV говоря – телевизията – доайен в ефира, тази, която всички се мъчат да достигнат, тази на която всички завиждат, тази, на която всички се опитват да подражават, тази, която приковава милиони пред екраните, тази, която няма аналог. 13 години стабилност, 13 години просперитет, 13 години „повече от телевизия“… Но… нещо се обърка… Нещо по веригата на тази добре смазана машина се прецака и за кратко време рухна идилията и задружността, която на пръв поглед излъчваше медията. Въпроса е какво и защо се обърка…

В първите си години bTV се изгради като „телевизията на 21 век“ – първата частна национална мрежа, която наложи нови стандарти в ефира. Спор тук няма и не бива да има. Естествено, тя дойде като сбъднат сън за мнозина родни телевизионери, до тогава скучаещи в някоя мижава софийска кабеларка. Новата национална мрежа се уреди за отрицателно време с доста лица, които търсеха по-широка изява на истинско професионално ниво, до тогава главно изявяващи си в други доста по-малки телевизии. Да, в това число включвам и Нова телевизия, защото през 2000 до 2003 тя беше просто леко скучна кабелна телевизиика, излъчваща ефирно само в София и по някаква случайност едва ли не взела в последствие национален лиценз. От тази първична Нова ТВ дойдоха хора в националната БТВ, където се развиха и доизградиха като лица, като личности, като професионалисти. Нова ТВ не можеше да им даде това, което им даде БТВ. Колко от вас си спомнят времето преди 2000, когато Ани Салич беше в Нова ТВ? Или Юксел Кадриев? Или Люба Ризова? Като им чуете имената, ги асоциирате само с БТВ и с никъде другаде, нали? Именно за това говоря.

Постепенно БТВ се утвърди като едноличен лидер в ефира и изгради здрав, дори железен екип от професионалисти. От Нова ТВ започнаха борбата за надмощие в националния ефир, но все нещо не им достигаше, за да достигнат БТВ… Екипът на БТВ се доказа като най-качественият, като най-стабилният. Логично, много голяма част от външните продуценти предпочитаха да инвестират своите продукции именно тук, защото знаеха, че това е мястото за тях, защото знаеха, че щом БТВ е на върха и те ще са на върха. Така медията си спечели много симпатизанти, но и много врагове. Мнозина обвиняваха БТВ, че се е „издула прекалено много, като балон, който рано или късно ще се пръсне“, че горделивостта е в повече, че някакви нечисти сметки и далавери се въртят там и именно с подкрепата на определени хора БТВ продължава еднолично да е на върха.

Факт, неоспорим при това – още по времето на News Corporation името на БТВ започна да се свързва с това на бизнесмена Красимир Гергов. Едва ли не, че този човек е реалният собственик на БТВ, че News Corporation е едва ли не някакъв параван, зад който Гергов се крие. Той самият остана в сянка от събитията и призна участието си в БТВ чааак през 2010 след отпадането на дълго коментираната тогава „Поправка Гергов“, според която до 2010 според законодателството в България инвеститорите нямат право да имат собственост както в рекламни агенции, така и в медии. Тази поправка като че ли имаше за цел именно за да попречи на Гергов да придобие официално най-голямата българска медия.

Да се върнем обаче на това какво беше БТВ. БТВ се изграждаше и надграждаше постепенно и вече дори започна малко по-малко да излиза от общоприетото определение „телевизия“. Тя започна да се превръща в най-голямата космополитна медия в България, медията „монополист“ сред зрителите и населението като цяло. 2009 и 2010 бяха преломните години за БТВ – тогава тя завърши трансформацията си от „просто национална телевизия“ в „повече от телевизия“. „Повечето“ се състоя в стартирането на собствени нишови канали, обособяването на радио група, на интернет група и изгълтването на цяла една друга национална мрежа. Това, разбира се не се случи и без смяна на собственика. News Corporation на Рупърт Мърдок прецени, че вече не му трябва и продаде медията на Central European Media Enterprises, които до тогава държаха налагащата се като четвърта национална медия – PRO.BG.

Пак се отклонявам малко, защото не мога да пропусна един факт – та, зад БТВ стоял Красимир Гергов, уж, ама неофициално. PRO.BG, телевизията на купувача CME, преди се казваше TV2, а преди това – CTN. Тук, пък почти официално зад тези телевизии стои пак Гергов. И сега просто се консолидират двете медии под една шапка – тази на CME и bTV, като обаче Красимир Гергов получава 4% от дела на групировката.

Та така, връщам се на момента след придобиването. CME придобиха bTV, а пък те от своя страна притежаваха друга национална телевизия – PRO.BG. Мнозина от начало очакваха, че с bTV може да се случи най – лошото ако от CME решат да консолидират медиите под шапката на марката си „PRO“, която по това време оперира успешно освен в България и в Румъния и Черна гора. Да, ама не – CME предпочетоха да консолидират медиите си под шапката на bTV и да „умъртвят“ PRO.BG. Сътресения за здравия екип на БТВ изобщо нямаше нямаше – лицата, които си бяха там от началото на медията и които добре се бяха утвърдили там си останаха, драстични промени в програмата също нямаше, промени в ръководството – не чак грандиозно, а по-скоро миноритарни, Вики Политова (директор „Продажби“ на БТВ от самото начало от 2000, в последствие Управляващ Директор на телевизията от 2005 и Председател на управителния съвет и Генерален и Изпълнителен директор на БТВ от 2011) си запази позицията в ръководството на медията, Люба Ризова си остана все така „Директор на Новини и актуални предавания“, Краси Минев си остана директор на Спорния отдел, знаковите лица на медията от самото начало си останаха, с две думи по нищо не можеше да различиш, че се е случило сливане с друга национална медия, или че е сменен главният собственик. По абсолютно нищо. БТВ продължи да бъде най-гледаният и успешен ефир, първа сред националните медии въведе форматът HD (High-Defenition) в България, общо взето продължи да диктува правилата в телевизионния бизнес.

И така, до преломната 2013 година. Фаталното число 13. В началото на годината се случиха доста трансфери – най-вече от Нова ТВ към TV7, най-вече на лица – водещи. От БТВ се осъществи само един-единствен трансфер – този на журналиста Богомил Грозев в Нова ТВ. По нищо не личеше, че „трансферната вълна“ ще удари най-голямата частна медия, даже напротив, преди това от БТВ бяха осъществили няколко успешни трансфера от Нова ТВ, сред които най-шумни бяха на Лора Крумова и Цветанка Ризова. Самата Нова ТВ се оказа доста обезкръвена откъм кадри и в леко патово положение.

Лятото отмина, 13 рожден ден дойде, дойде и есента. И бум – бомба Номер 1 – лицата на сутрешния блок на БТВ, Ани Цолова (водеща на сутрешния блок от 2005) и Виктор Николев, лица, които зрителят бе свикнал да гледа ежесутришно в ефира на БТВ изведнъж след едномесечна неочаквана почивка (никога до тогава блокът „Тази сутрин“ не бе излизал във ваканция дори през лятото) се озоваха в сутрешния блок на Нова ТВ. Защо се стигна изведнъж до там? Самите те признаха, че причината за тяхното неочаквано напускане е „нещо отвън“. Ама кое е това „отвън“? Как е възможно „Нещо отвън“ да „самонапуска“ лица, прекарали толкова години в медията. Някой заподозряха в това висша държавна намеса, защото водещите в едно интервю задаваха прекалено много неудобни въпроси на министър-председателя Орешарски. Обаче реално истината не излезе съвсем наяве. Заедно с тях в ефира на Нова ТВ се премести и продуцентът им Валерия Чанкова.

Бомба номер 2 не закъсня – два месеца след трансфера на водещите в Нова ТВ трансфер направи и изпълнителният продуцент на БТВ новините Дарина Сарелска, която в момента заема поста „Директор Новини и Актуални предавания“ в Нова ТВ. Отново доказало се лице от екипа на БТВ преминава в конкурентният ефир.

БТВ започна постепенно да намаля и рейтингите си. С появата на нова рейтингова агенция се появиха и различни данни за гледаемостта, които бяха използвани умело от Нова ТВ. Резултатът – два поредни месеца Нова ТВ изпреварила БТВ като по-гледамият канал. Рейтингите отново отвориха „старата вражда“ на двете най-гледани медии – кой от кой е по-добър и кой кой копира. Нова ТВ нападнаха БТВ с мотива, че панелът за измерване на GARB е неефективен и не отчита коректно аудиторията. БТВ пък контрираха, че това се прави само за да се оспори легитимността на рейтингите и да се компрометира БТВ и панелът като цяло. Рейтинг агенцията GARB от край време е известна като „про-БТВ“ настроена. Много пъти мнозина забелязваха, че рейтингите изглеждат понякога малко нереални, малко завишени, не-съвсем достоверни. Дали е така, или не, никой не може да каже със точност.

Съмнението, че има сериозен проблем и разклащане в БТВ се задълбочи след третата бомба – Ани Салич обратно в Нова ТВ. Едно от най-знаковите лица на БТВ, водеща на най-първата новинарска емисия на медията през 2000, дългогодишна водеща 13 години на новините изведнъж без никакво предупреждение в най-големият конкурент. Последната есен на Салич в БТВ не мина никак цветущо. Тя трябваше да стартира нов интерактивен реалити проект – VOX Populi, който трябваше да представя отворени истории с два различни края. Той обаче нещо пропадна от раз – според БТВ – защото не бил съвсем доизпипан и дооформен, за да бъде излъчен в праймтайм. От медията всъщност бяха запланували изцяло обновен праймтайм само от българска продукция („Сезонът на новообразието), само че не бяха преценили рисковете за този лъвски скок – реакцията на зрителите след спиране на любимите турски съпунки и много слабият рейтинг на част от новите шоу продукции. Така Салич увисна във въздуха и се премести да води от централните – следобедните новини на БТВ, уж само временно, после за постоянно, а накрая – и съвсем зачезна. Мистерия остана решението на Салич да отиде в Нова ТВ след предложението, защо точно сега в този момент е избрала да напусне, при положение, че няма как и преди да не са и предлагали през всичките тези години да се премести някъде другаде. Причината, вероятно вътрешна, вероятно може и да е друга… БТВ прочее останаха попарени, или доста попарени от новината и побързаха на нападнат Нова ТВ в масова кражба на кадри на връх Коледа.

Стигнахме Януари месец 2014. Започна все по-често да се усеща напрежение в БТВ. Медията като че ли беше на тръни, едно такова изнервено, забързано, примесено с щипка полемика. Слухове – много, кой щял да бъде следващият напуснал, защо, кой упражнявал влияние, кой щял да прави масова чистка не „неудобни хора“ и „неверници“. На 16 Януари 2014 станахме свидетели на нова голяма бомба, този път по най-висшите етажи на медията – Вики Политова, дългогодишен ръководен орган в БТВ, Главен Изпълнителен Директор до момента, е сменена с Павел Станчев. Това предизвика много смесени чувства – шок и ужас у едни, радост у други. Постави се въпросът какво ще бъде бъдещето на медията и дали след този рязък акт не се очаква масово преформатиране на органите на медията. Всъщност, аз забелязах един друг факт, който бе изпуснат от другите – смяната на CEO идва в момент на масова смяна на другите CEO-та на CME в страните, в които оперира компанията – в случая рокади имаше в Румъния (PRO TV), Словакия (Markiza TV) и Чехия (Nova TV CZ). Така че, някакси го очаквах, не знам защо. Да не забравяме, че CME вече е собственост на Time Warner. Ама действително мисля, че има и друга причина за смяната, която не е обявена. Каква е обаче, на дали ще се разбере.

И така, след новия СЕО както се очакваше или се неочакваше започна много сериозно преформатиране на БТВ, водещо след себе си Бомби 5 и 6, рязко, без предупреждение, и силно съмнително – напускането на Люба Ризова, Виктория Бехар и Красимир Минев – едни от най „вкоренените“ лица в структурата на БТВ – съответно Директор Новини и Актуални Предавания, главен редактор на “Новини и интернет новини” и Директор „Спорт“ (който е и всъщност директор на телевизия „RING.BG)“. Защо изведнъж се смени по такъв начин модел, успешно работещ продължение на 13 години и половина? Защо изведнъж се отстраниха лица, работещи с такава всеотдайност цели 13 години? Защо точно сега? И от кой? От новият CEO? От Красимир Гергов? (който назначава принципно чрез своя дял шефа на Новините). Все въпроси без никакви отговори. Крайно нелогични, крайно нетипични и с голяма доза съмнение. Причините могат да се търсят навсякъде и само в сферата на догадките. Спекулации могат също да се търсят навсякъде. Промените обаче вече са факт. Какво означава това – вероятно нов курс на развитие? Защо – сегашният курс си беше изключително успешен, едва ли някой би предложил, че има нужда от промяна, имаме си модел, който работи успешно цели 13 години, защо едва сега се наложи да се прави подобно нещо? Понеже се опитвам да съм максимално безпристрастен (въпреки, че не ми се получава), ще се въздържа от лични понататъчни коментари, за тях мястото им е във форума. А горе изброените хора скоро време може и да ги очакваме да се нанесат с фанфари в „Порше Център“ на бул. Христофор Колумб (където е Нова ТВ, който не знае“).

И някой хора разбира се, побързаха да се по възползват от кратката настанала анархия. Росен Петров – водещ на предаването „Нека говорят“ от 2009 година, уж професионалист, уж дългогодишен сценарист на Слави Трифонов, уж разбирач от туй-онуй побърза по най-грозен начин да потъпче всякакви журналистически норми и да се обяви за поклонник на про-каузата на „Новият Лидер на Промяната“ Николай Бареков и партията му „България без Цензура“. Пак казвам, по изключително възмутителен начин, защото ей тука вече не мога да сдържа това, което мисля по въпроса. И напълно подкрепям позицията на БТВ по въпроса. За съжаление, и такива неща се случват. Приятна изява на политическата сцена и приятна изява в ефира на TV7 и News7 – може би много скоро ще видим Петров именно там? Всъщност Бареков ми прилича много на един друг подобен политик – Адолф Хитлер се казва, може би сте чували за него? Но не съм тук да ви занимавам сега с политика.

Фактите говорят, критиците мълчат, клюкарките говорят, БТВ се клати, клати, а времето лети както се казва в заглавието на един известен за българите турски сериал. Всъщност случките в родния ефир в момента много напомнят един добре измислен турски сериал. Или латино. Каквото си изберете. А „Четвърта власт“ и „8 дни в седмицата“ могат спокойно репи да ядат – едва ли скоро ще достигнат по динамичност на сюжата българската медийна действителност. Едно е сигурно, щото нищо друго не е – Пролет 2014 ще е най-интересната до момента. И ще я наблюдаваме изкъсо. А сега, довиждане, до следващата наболяла тема, която да заслужава един „!Коментар“.

6 отговора на “"!Коментарът" – bTV, 13 години по-късно

  1. Pingback: Ексклузивно! И Апостол Пенчев вече не е част от bTV Media Group | BG TV News·

  2. Pingback: Ексклузивно! И Апостол Пенчев вече не е част от bTV Media Group [обновена] | BG TV News·

  3. Pingback: Ексклузивно! Венелин Петков е новият директор “Новини, актуални предавания и спорт” на bTV Media Group [обновена] | BG TV News·

  4. Pingback: “На Седмия ден” 16 февруари 2014 | BG TV News·

Comment

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s