Дидие Щосел, CEO на Nova Boradcasting Group: Пускаме 4 големи формата тази пролет [обновена]

NovaImage

В специално интервю на Дидие Шосел, който е Главен изпълнителен директор(CEO) на Nova Broadcasting Group, за вестник „24 часа“ той разкрива малко повече за пролетната програмна схема на телевизията. Вече е сигурно, че в ефир през пролетта ще видим „Денсинг старс“ 4, „Като две капки вода“ 2, „Стани богат“ и новото предаване на Магърдич Халваджиян „Големите надежди“. Той разкрива още, че проговорите с Ани Салич за трансфера са се водили 6 месеца. Каква е целта на „Нова ТВ“? – „Да се превърне в лидер и при развлекателните програми, и при новините“.

Вижте цялото интервю на Паола Хюсеин за вестник „24 часа“:

– Как ще коментирате промените в ръководството на Би Ти Ви, г-н Щосел? В четвъртък изненадващо главният изпълнителен директор Вики Политова бе сменена с Павел Станчев, бил шеф на Нова тв?

– Съжалявам да науча, че Вики Политова напуска Би Ти Ви, тъй като тя очевидно бе много талантлив и уважаван професионалист в тв средите. Тя бе и много сериозен конкурент за мен. Не познавам добре Павел Станчев и не мога да коментирам назначението му.

– Какво очаквате от 2014-а за Нова тв?

– Надявам се да донесе успех! Досега Нова тв бе позната предимно като телевизия, която предлага основно развлекателни предавания и шоупрограми, но през последната една година ние поставихме фокус върху развитието на новините. Целта ни е да се превърнем в лидер и при развлекателните програми, и при новините

Това са двата основни стълба на стратегическо развитие на медията, като новините са приоритетът за 2014 г.

Освен в новините тази година ще инвестираме сериозно и в разлекателни програми. Преди три години през пролетта излъчвахме само един голям формат – „Стани богат“. Тази пролет за първи път ще предложим 4 големи шоупрограми. Досега не сме правили подобна инвестиция, а май и никоя друга телевизия не е.

– Кои са те?

– „Дансинг старс“, „Като две капки вода“, „Стани богат“ и един напълно нов формат, който лично аз много харесвам – „Големите надежди“, който е за деца с певчески талант.

– Колко време ще ви е нужно, за да станат новините на Нова тв първи по рейтинг? Сам казахте преди време за „24 часа“, че се стремите към това.

– Това е дълъг процес и според мен са нужни около три години. Въпреки това има случаи, при които нещата се случват изненадващо бързо, например със сутрешния ни блок. Когато правихме стратегията, мислехме, че ще ни отнеме три години той да се изравни по гледаемост или да надмине този на Би Ти Ви. Отне ни три дни

– Вярно ли е, че сте поканили Ани Цолова и Виктор Николаев в Нова тв в същия ден, в който са излезли в летен отпуск от Би Ти Ви?

– Не. В такива случаи е много важно човекът, когото искаш да привлечеш, да е силно мотивиран да се присъедини към твоя екип. Не заради пари, а заради твоята визия и заради това, което имаш намерение да направиш с компанията, която управляваш. Тези принципи важат при привличането на висши ръководни кадри във всеки бизнес. Аз отделям време, за да им обясня какво искам да направя с медията, каква ще е работната им среда, след което ги оставям да помислят дали това, което им предлагам, им харесва. Не искам някой да дойде в моя екип, защото е потискан от предишния си работодател. Смяната на работното място поради негативна причина не е правилният подход. Аз лично искам хората да се присъединяват към моя екип, защото са развълнувани от това, което им предлагам. Парите са последното нещо, което се обсъжда, и никога не са решаващият фактор.

– Една от медийните новини преди месец беше, че привлякохте Ани Салич. Как се случи?

– Обясних какво се опитвам да постигна. Започнахме разговорите преди 6 месеца, не е нещо, което се случи през последния месец. Казах й: „Помисли си, предпочитам позитивната мотивация пред всичко останало.“ После един ден тя ми се обади: „Развълнувана съм, ще се присъединя.“

– Какво ще прави Ани Салич в Нова тв?

– В момента работим върху ново предаване, което ще води. Тя без съмнение е превъзходен водещ на новини. Също така има изключително голям потенциал да води различен тип предавания – справяше се отлично във „Великолепната шесторка“. Тя е човек, който буди доверие в хората и те я харесват. Много се радвам, че вече е част от нашия екип.

– Ще води ли новини?

– Тя е част от новинарския екип, но в момента се концентрира върху създаването на пилотните епизоди на предаването. Първо трябва да се погрижи за тях, следващи стъпки предстоят.

– Кога ще я видим на екрана?

– Надявам се, през март.

– Обвиняват ви, че правите втора Би Ти Ви, като вземате готови хора оттам, вместо да създадете свои лица. Как ще коментирате?

– Вие най-вероятно не сте футболен фен, но когато „Реал“ (Мадрид), купи Роналдо от „Манчестър Юнайтед“, да не би „Манчестър Юнайтед“ да каза: „Оу, вие създавате втори „Манчестър Юнайтед“. Не. Истината е, че всеки каза: „Браво, „Реал“ (Мадрид)“. Подобни трансфери са нормални и са част от бизнеса.

Голяма част от тези лица всъщност са излезли от Нова тв – Лора Крумова, Цветанка Ризова, Ани Салич, Юксел Кадриев и други. Не смятам, че са нужни подобни изказвания от страна на Би Ти Ви, които твърдят, че се опитваме да крадем кадрите им.

Аз съм малко по-възрастен и имам по-голям мениджърски опит от ръководството на Би Ти Ви. Не бих искал да ги поучавам, защото те са професионалисти и знаят какво да правят, но все пак бих ги посъветвал най-напред да си зададат въпроса защо хората им напускат и след това да правят подобни изявления. Никой няма монопол върху креативността и творчеството. Ние измисляме и реализираме едни проекти, Би Ти Ви – други, хората минават от една медия в друга. Това е животът.

– Какво друго ще излъчвате? Нова тв все пуска качествени сериали.

– Сериалът, който излъчваме в момента, е много добър пример – „Имението Даунтън“. Той е иновативен, съвременно заснет. В САЩ надминава по гледаемост сериала „Мрежата“. Дали минава по рейтинг и турските сериали? Не

– Защо у нас толкова се гледат турските сериали?

– Така е структуриран пазарът може би. Ясно е, че когато сложиш в праймтайма турски сериал, веднага заставаш начело на рейтингите. Нашата стратегия по отношение на турските сериали е различна и ясна – те се излъчват по „Диема фемили“, която в някои дни в 10 ч изпреварва по рейтинг Нова тв.

Но Нова тв е запазена територия за градското младо и активно население. Това не са типичните зрители на турски сериали. Знам го, защото тъща ми например също харесва турските сериали.

– Значи рейтингът не е всичко, така ли?

– Рейтингите са изключително важни, но когато има 1000 души например, които гледат твоята телевизия, въпросът е дали те имат възможността да си купят определен продукт. Това, което се опитваме да направим, е да дадем възможност на рекламодателите да достигнат до хората, които им трябват.

– Как бихте коментирали политическата ситуация у нас и дълго продължаващите протести?

– Това е нормален израз на демокрация, когато хората могат мирно да протестират на улицата и да изразяват свободно своето мнение за или против нещо. Нормално е за всяка демократична държава и фактът, че се случва в България, означава, че обществото бавно се събужда. Младите хора също биват въвлечени в политическия живот, което е положително. За бизнес климата и чуждите инвеститори, защото нашата компания е такава, най-важното е стабилността – политическата, макроикономическата, фискалната. Въпреки протестите макроикономическата и фискалната стабилност, която България предлага през последната година, е причината, заради която инвеститорите идват тук, защото знаят, че могат да очакват благоразумна държава със стабилна фискална политика.

– Има слухове, че ГЕРБ е много близка до Нова тв и дори Бойко Борисов има акции от медията. Вярно ли е?

– Това категорично не е вярно. Подобни твърдения мога да категоризирам само като пълни измислици и глупости. Както вече многократно сме заявявали, няма абсолютно никаква истина в двете твърдения. Собственик на Нова тв е шведската медийна група MTG (Modern Times Group). Нейните акции се търгуват на фондовата борса в Стокхолм. Всеки може да провери собствеността на уебсайта на MTG и да види, че нито една акция на „Нова броудкастинг груп“ и съответно на Нова тв не е променяла собственика си през последните 6 години

– Защо се появяват подобни слухове?

– Ако се замислите, слухове се разпространяват за всеки в тази държава. Телевизиите обаче – ние, БНТ и Би Ти Ви, имат сериозна отговорност към обществото. Новините в 19 ч се гледат от между 600 000-700 000 и един-два милиона души. Това е голяма отговорност – да информираш всички тези хора, да им предложиш обективни, независими новини и да представиш различни гледни точки по най-професионалния начин. Това е нашата всекидневна работа. Опитът да бъдем дискредитирани с разпространяването на глупави слухове е част от начина да се каже: „Не, не може да вярвате дори на големите телевизии. Те също не са достоверен източник.“ А това не е така. Имаме редакционна политика, която е много ясна, независима, балансирана и не допуска никакъв натиск върху журналистите.

2 отговора на “Дидие Щосел, CEO на Nova Boradcasting Group: Пускаме 4 големи формата тази пролет [обновена]

  1. Pingback: “На Седмия ден” 19 януари 2014 | BG TV News·

  2. Как разбираш, че телевизионер те лъже? Когато отговорите му на повечето въпроси противоречат на това, което виждаш ежедневно в ефира на телевизията, за която става дума. А мислех, че само Политова и Пенчев виждат света на бТВ в розово… Щосел явно е поредната пионка, която се опитва да симулира дейност за пред наивниците и разкрасява истината. За щастие някои хора отдавна спряха да приемат всичко за чиста монета и времето на такива актьори си отива безвъзвратно. А сравнението на няколкото трансфера между двете телевизии с този на Роналдо в Реал показва, че не може да брои или не (иска да) прави разлика между 1 трансфер и повече от 2 трансфера за относително кратък период и то в същата посока. По-вероятно е второто. С няколко думи – доста слабо сравнение от негова страна и изключително трагичен опит за измъкване от неудобна ситуация! MTG, не останаха ли кадърни лъжци, че ни пращате такъв лош актьор? 🙂

Comment

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s