bTV Документите с нов сезон от февруари

bTV Documents

През февруари се завръща една от вътрешните продукции на bTV. Става въпрос за документалната рубрика bTV Документите. Като продуценти на поредицата вече освен Венелин Петков ще е и Гена Трайкова. Новото този сезон е, че освен авторските филми на журналистите на bTV Новините, в рубриката ще видим и документални филми на външни автори.

Цялото прес-съобщение можете да прочетете тук:

През месец февруари bTV ще започне излъчването на нова поредица документални филми в предаването „bTV Документите“ с продуценти Венелин Петков и Гена Трайкова. Новите проекти ще засегнат интересни, важни и често болезнени теми и знакови събития, свързани с българската история, ключови обществени процеси и съвременната реалност или българския ъгъл в събитие, което се е случило далеч от нас, но касае историята ни и нас самите.

Новият сезон на единственото в ефира предаване за документални филми има за цел не просто да разкаже интересни истории, а и да затвърди телевизионната документалистика като жанр в национален ефир. Филмите в новия сезон ще впечатлят зрителите не само с дълбочината на анализите и проучванията, но и с използването на изразни средства, специални ефекти и графичен дизайн, съответстващи на техническото развитие на съвременната телевизия и телевизионна документалистика.

Сред заглавията, които ще направят своята премиера в ефира на „bTV Документите“ е поредицата на Иван Георгиев „Македония – последният проект на Коминтерна“, посветена на едно от най-тежките национални предателства в най-новата ни история. Зрителите ще могат да гледат филмите на Канна Рачева „Следите на парите“, посветени на банковите обири в България през 20-и век.

В „bTV Документите“ ще бъде излъчен и филмът на Гена Трайкова, посветен на епизод в културната ни история, който носи гордост за всеки българин – включването на песента „Излел е Делю Хайдутин“ в златните плочи на борда на космическите сонди „Вояджър“. Гена Трайкова разказва как песента на Валя Балканска прехвърля Желязната завеса и попада в проекта на НАСА в пика на Студената война и космическата надпревара между Изтока и Запада.

За първи път тази година в предаването продуцентите Венелин Петков и Гена Трайкова ще включат и документални филми на външни автори. Направената от тях селекция включва както български, така и чуждестранни заглавия, образец на световното документално кино, които засягат болезнени теми, пряко касаещи нас българите. Сред избраните филми са:

– носителят на „Оскар“ за документално кино от 2011 г. „Inside Job“ – анализира корените на световната финансова криза;

– номинираният за „Оскар“ през 2010 г. „Food, Inc.“ – показва кошмарите при производството на някои от най-масовите храни;

– „Freedom’s Fury“, филм за най-кървавия мач в историята на Олимпийските игри – полуфиналът по водна топка между Унгария и СССР в Сидни през 1956 г., годината на смазаното от съветските войски Унгарско въстание. Изпълнителен продуцент е Куентин Тарантино.

2 отговора на “bTV Документите с нов сезон от февруари

  1. Pingback: Ексклузивно! bTV Документите стартират на 1 Февруари | BG TV News·

  2. Pingback: “На Седмия ден” 12 януари 2014 | BG TV News·

Comment

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s