„!Коментарът“: „На 365-тия ден“

365den

Напомняме ви, че можете да гласувате за вашите “Любимци” в нашата уникална класация за вашите любими телевизионни продукции тукМожете да гласувате до днес вечерта! Повече информация за уникалната класация можете да прочетете тук. Временни резултати(от неделя) можете да видите тук. Резултатите очаквайте в следващите дни!

И така… днес е 31-ви декември 2013 – 365-тия ден на годината. Време е за нашия специален годишен обзор, който е озаглавен с тематичното заглавие „На 365-тия ден“. Ние няма просто да копираме най-четените новини от сайта за последните месеци и да ви ги припомним, ние наистина ще ви представим нашия обзор „На 365-тия ден“.

Какво стана през тази година в света на телевизията в България? Имаше много нови продукции и много интересни и важни трансфери.

„Великото преселение на народите“… из телевизиите

Първата тема, за която ще стане въпрос, са трансферите, или както аз още го наричам „Великото преселение на народите“…из телевизиите. Началото даде ТВ7. През пролетта телевизията стартира с почти изцяло обновена програмна схема, но много от продукциите бяха с лица или продуценти, които вече са работили в другите национални телевизии. В ТВ7 преминаха лица и от Нова ТВ, и от „страната“ на bTV. От Нова ТВ в ТВ7 се прехвърлиха Иван и Андрей, съдия Искра Онцова, Мартин Карбовски, Витомир Саръиванов, Любен Дилов-син(който беше по едно и също време с предаване в ТВ7 и жури в „Като две капки вода“ на Нова ТВ); от bTV – Къци Вапцаров и неговата „Супер Арт“, Мая Костадинова и Валя Войкова, а Любо Нейков и Евтим Милошев започнаха работа по „Дървото на живота“. По-големите поражения бяха за сметка на „Нова ТВ“, които буквално загубиха за кратък период важни за медиата лица, а в допълнение с не толкова силния пролетен сезон за телевизията, това беше зле. Това съответно може да се използва и за логичното обяснение на скорошните трансфери от bTV в Нова ТВ. През втората половина на годината в Нова ТВ вече са Анна Цолова и Виктор Николаев, Миролюба Бенатова, Ивайло Везенков, Валерия Чанкова, Дарина Сарелска, Диана Найденова, а от началото на годината там е и Богомил Грозев. Трябва да се отбележи, че почти седмица след появяването на Найденова в ефира на Нова ТВ – тя я напусна и отиде в ТВ7 където до скоро правеше „Челюсти“, но вече предаването не е на екран. На фона на това – какво става в bTV – в bTV от БНТ1 дойде Жени Марчева(предишната водеща на „Денят започва“) и от няколко седмици има нов синоптик – Милена Миланова.

Пролетен ТВ сезон 2013

Втората тема – пролетния ТВ сезон. Спокойно можем да кажем, че най-голямата изненада бе, че третия сезон на Dancing Stars стартира не в ефира на bTV, а в ефира на Нова ТВ. От медиата са закупили правата и през предстоящата пролет предстои четвъртия сезон на Dancing Stars за България и втори за ефира на Нова ТВ. Това е и първото реалити предаване, което става „жертва“( 🙂 ) на трансфер. Макар че много определиха хода на bTV с пускането на MAGADANCE Предизвикателството като отговор на старта на Dancing Stars, аз ще кажа, че проектът MAGADANCE Предизвикателството бе обявен още в последното предаване на „Шоуто на Слави“ за сезон 2011/2012 и просто стартът му бе изместен за пролетта. Тоест, ситуацията е огледална. Безспорно, големият конкурент на Нова ТВ и Dancing Stars през пролетта бе вторият сезон на „Гласът на България“. Предаването бе достоен конкурент на танцувалното реалити и постигна по-добри рейтинг-резултати. В ефира на bTV с големи амбиции и надежди стартира друга продукция на Трифонов – „Младост 5“, по лиценз на немското Stillestraße. Предаването, обаче, получи само един сезон от 12 епизода и така и не видя „бял свят“ през есента. Другото „откритие“ за сезона бе „Като две капки вода“. Предаването се оказа изключително сполучливо за българската публика и постигна добри резултати, именно заради тях на пролет ще станем зрители на втория сезон. Като говорим за открития, няма как да пропуснем „Фамилията“. Новият сериал на bTV бе оприличен от много като „новия „Стъклен дом“ – дали заради многото актьори, които участват и в двата сериала, дали заради доброто му качество. Естествено, имаше и някои несполучливи „попадения“ – става въпрос за обновеното „Хрътките“, след преместването на Валя Войкова в ТВ7, и „странното“ „Шатра“. Първото бе прекалено „мрачно“, а и рейтингите не бяха особено високи, а второто така и не успя да привлече зрители, може би заради формата. Очаквано, след големия трансфер на утвърдени лица от екрана на Нова ТВ в ТВ7, оранжевата телевизия направи голям „скок“ в процентите за зрителската аудитория. Голяма заслуга за това имаше и „Къртицата“, която увеличи дела на телевизията в праймтайм и постави „ново начало“ за ТВ7. Стартираха още „Терминал 7″(по формат почти същото като „Станция Нова“), легендата „Сблъсък“, „Предаването“ на Мартин Карбовски, както и „Кой е по-по-най…?“.

Есенен ТВ сезон 2013

Есенния ТВ сезон приключи скоро – спомените са по-пресни. 🙂 Лично за мен, разочарованието ми бе така наречения „Сезон на новообразието“ на bTV. От обявените 6 нови предавания – 1 изобщо не стартира(Vox Populi), друго имаше точно четири издания(„Това е цената“), трето не оправда очакванията на публиката за достоен конкурент(„Голата истина“), четвъртото бе свалено от прайм-тайм след няколко издания(„Щипка Сол“)… Петото – „Нищо лично“ – лично за мен – нищо особено. Шестото – „Африка: звездите сигурно са полудели“ успя да намери своята аудитория. Предаването се различаваше от „Сървайвър“ с това, че имаше и образователен характер, именно за това то бе различно и се хареса от някои хора, други пък-не го харесаха. Лично за мен, „Сезонът на новообразието“ се провали, защото като замисъл – да няма чужди продукции в праймтайма(визират се основно турски), а само български предавания/сериали – той се провали още преди да е започнал, защото Vox Populi не стартира. Имаше 2 последствия – турските сериали в праймтайма на bTV продължиха, а по-късно знаменитата за bTV Ани Салич я напусна. Но, да се върнем към „другите“, които не са харесали „Африка“ – те имаха избор в другата крайност – скандалите. Те бяха в изобилие във VIP Brother 2013/Big Brother All Stars 2013 и „Музикална академия“. При второто предаване сякаш се усети леко „избягване“ от смисъла на шоуто – да се намерят новите музикални звезди и да се разбере „кой наистина може да пее“(както гласеше слогана). И все пак – предаването бе интересно и бе с добре измислени тайм-слотове – всички епизоди на предаването започваха в 19:30 часа, когато точно приключват централните емисии на останалите две национални телевизии и хората искат веднага да започне „интересната част“. Така зрителите или превключват само, за да го видят и все пак гледат шоуто, или „цъкват“ и остават до края на вечерта – 21:30 или 22:30 – когато вече останалите предавания или са свършили или са на половината си за деня. Пропуснах да говоря за X Factor – безспорно първият сезон бе много по-добър – като реализация, като сценарии, жури, маркетинг, даже. Безспорно откритието на сезона бе „Четвърта власт“ на БНТ1. Сериалът се хареса на аудиторията, заради изключително актуалния си сюжет, който бе свързан с актуалната обстановка в страната. Надявам се – да има втори сезон.

„Стартиралите“ нови канали

През тази година се очакваше да стартират цели 4 канала през есента – по един от медийните групи на националните телевизии. А именно, БНТ+, bTV Gold, Nova+, Sport7. За съжаление, или не, нито един от каналите не стартира… поне през тази година. Какво всъщност стана? БНТ+ е канал с “детско-юношеска насоченост”, който ще излъчва забавни и любопитни неща, които интересуват днешното младо поколение. Той трябваше да стартира със знаменития старт на Цифровизацията. В интернет изтече даже клип с готовите „шапки“ и логото на канала, който така и не тръгна.

bTV Gold трябавше да е канал, който е с широка аудитория и да излъчва само сериали – европейски и американски, комедийни и романтични – нещо като „миш-маш“ от другите канали, както колегата The TV Boy го определи в една статия. Каналът е бил предложен за излъчване на blizoo, а на наш въпрос от bTV Media Group отговориха, че ще дадат повече информация през септември. Септември мина, октомври също, ноември и той, та вече сме „На 365-тия ден“ 🙂 и няма новина за bTV Gold. Напротив, по-късно излезе нова информация за канала. Оказа се, че каналът изобщо няма да се казва така. bTV Gold всъщност ще е Novella – без „bTV“ отпред. Профилът остава същия. Стартовата дата също остава непроменена – неясна.

Нова+, ех тази Нова+. „Мъчат“ я да се прероди от миналата година, но нещо не се получава. Каналът трябаше да стартира миналата година отново с VIP Brother 2012, но не „възкръсна“. Датата се измести да Big Brother All Stars 2012, но каналът изобщо не стартира. Каналът трябва да е със същия профил, както и преди – реалити телевизия, която по времето на Big/VIP Btother да излъчва на живо от къщата, а през останалото време – други реалити програми. Стартът бе изместен за 16 септември тази година – със старта на VIP Brother 2013 и до последно от Nova Broadcasting Group са ни уверявали, че каналът ще стартира през септември. Какво се оказа? Каналът така и не стартира, защото те „са срещнали твърд отпор от кабелните оператори да го разпространяват“. Каналът бе заличен по-късно от списъка на СЕМ. Сезоните на Big Brother тази година можеха да се гледат за първи път безплатно в интернет – на Nova Play.

Sport7. Каналът трябваше да „възкръсне“ като дома на българския спорт и да излъчва само родната А ПФГ, първенството по волейбол и баскетбол, ММА и свободни боеве и други. Sport7 вече е съществувал в периода 2007-2009 година. Ситуацията е същата като с Нова+ – новите собственици са решили, че няма нужда от отделен канал, а и преди това основните партньори – кабелният оператор Cabletel бе продаден и прекратиха партньорството си. От ТВ7 обявиха, че новото стартиранена Sport7 е отложено за неопределен период от време – тоест, канала няма да стартира.

Обзор за BG TV Group

Дойде времето и за обзора за резултатите за нашата група. Какво постигнахме? Сайтът, както всички знаят, първоначално стартира под името URBN TV и постигна невероятни резултати само за няколко седмици. Проектът бе замразен заради спор с URBN Media Group, но по-късно възобновихме сайта вече под името BG TV News. Ние успяхме да запълним тази ниша – хората имат нужда да четат авторски материали, а не само ПР съобщения, а ние в това сме добри. За по-малко от половин година в своето съществуване и с малко над триседмично отсъствие в интернет пространството сайтът ни е бил посетен от близо 73 хиляди души. Трябва да се отбележи, че за ноември имаме почти 4 пъти повече посещения, в сравнение с месец октомври. Всичко това, на фона, че сайтът не е направен, за да се конкурира с „големите“ интернет сайтове в интернет пространството, а постига такива високи резултати, ни кара да се чувстваме горди и доволни от това, което сме направили.  Доказателството за „влиянието“ на сайта ни е стартирането на един стар проект от една уж по-голяма интернет група, който претендира да е „9 години №1“, но от тези 9 години действително е съществувал само 7 години, да не говоря, че сайтът стои със седмици неактуализиран.

И така… очаквайте още повече активност от нас през идващата 2014-та година, защото ние работим само за вас и знаем какво искате да четете :).

Весело посрещане на 2014-та година!

До догодина!

4 отговора на “„!Коментарът“: „На 365-тия ден“

 1. Pingback: Резултатите от анкетата | BG TV News·

  • Здравей!
   Благодаря ви за наблюдателността! 🙂
   Да, не е сериал, а канал. Неволна грешка, просто съм избързал в изречението(bTV Gold трябавше да е канал, който е с широка аудитория и да излъчва само СЕРИАЛИ – европейски и … ). Изречението е вече оправено. 🙂

   Така че, за да няма други объркани – bTV Gold трябваше да е канал…,

 2. Pingback: “На Седмия ден” 5 януари 2014 | BG TV News·

Comment

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s