„!Коментарът“ – Булсатком остава без лиценз за GSM?

BULSATCOM

След като в края на миналия месец в рубриката ни написахме за „възходът и падението“ на Булсатком (http://wp.me/p3PwL5-ml), сега е време да продължим с още една неприятна новина, която научихме вчера. От комисията за регулиране на съобщенията (КРС) с решение от 07 Ноември 2013 са започнали процедура по отнемане на лиценз за ползване на радиочестотен спектър. Причината – неплащане на такси общо в размер на 600 000, 00 лева. Прилагаме ви пълният текст на решението от КРС:

Решение № 825 от 07 Ноември 2013
На основание чл. 117, ал. 1, т. 3, във връзка с ал. 4 и ал. 5 от Закона за електронните съобщения

КОМИСИЯТА ЗА РЕГУЛИРАНЕ НА СЪОБЩЕНИЯТА
РЕШИ:
1. Открива процедура по отнемане на разрешение № 01759/15.12.2011 г. за ползване на индивидуално определен ограничен ресурс-радиочестотен спектър в обхват 1800MHz за осъществяване на електронни съобщения чрез наземна мрежа, позволяваща предоставяне на електронни съобщителни услуги, издадено на „БУЛСАТКОМ“ АД.
2. Да се изпрати писмо до предприятието, с което да бъде уведомено за откритата процедура, като се даде срок от 30 дни за становище. Основанието за откриване на процедурата по отнемане на разрешението е системно неплащане на дължимите такси, свързани с издаденото разрешение.
3. След изтичане на 30-дневния срок от получаване на настоящото решение от предприятието дирекция ФАО да извърши проверка, като установи дали „БУЛСАТКОМ“ АД е заплатило дължимите такси към Комисията за регулиране на съобщенията.
Мотиви:
Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) е издала на „БУЛСАТКОМ“ АД разрешение № 01759/15.12.2011 г. за ползване на индивидуално определен ограничен ресурс – радиочестотен спектър в обхват 1800MHz за осъществяване на електронни съобщения чрез наземна мрежа, позволяваща предоставяне на електронни съобщителни услуги.
Предприятието има следните финансови задължения към КРС: доплащане на такса за ползване на ограничен ресурс-радиочестотен спектър за ІІ тримесечие на 2013г. в размер на 100 000, 00 лева и такса за периода от 01.07.2013 г. до 31.12.2013 г. в размер на 500 000, 00 лв; общо: в размер на 600 000, 00 лева. Съгласно изискванията на чл. 117, ал. 1, т. 3 от Закона за електронните съобщения (ЗЕС), действието на издадено разрешение за ползване на индивидуално определен ресурс се преустановява след отнемане на разрешението при системно неплащане на дължимите такси, свързани с предоставения индивидуално определен ограничен ресурс.
Предвид изложеното КРС прилага разпоредбите на чл. 117, ал. 1, т. 3, във връзка с ал. 4 и ал. 5 от ЗЕС и открива процедура по отнемане на разрешение № 01759/15.12.2011 г., издадено на „БУЛСАТКОМ“ АД, като предприятието следва да бъде уведомено за откритата процедура и да му се даде срок, в който да заплати дължимите към КРС такси.

ЗА ГЛАВЕН СЕКРЕТАР: ЗА ПРЕДСЕДАТЕЛ:
(Мирослава Тодорова) (Никола Колев)

Какво се оказва – положението върви към трагично в сравнение с бляскавият период през 2011-средата на 2012. Наши източници в компанията ни уведомиха, че и строежът на новият собствен сателит е временно замразен. Я временно, я не. За половин година и малко отгоре многото пари на старозагорската компания се изпариха от раз и потънаха в дън земя. В изграждането на тази мрежа бяха впрегнати почти всички налични усилия на компанията през последната година – беше започнало и изграждането на базовите станции, сключваха се масово договори за ползване на покривите на блоковете в големите градове, голяма рекламна кампания чрез интервюта на шефовете по различни агенции и вестници, въобще всичко, за което се сетиш. А сега – ни вест ни кост. Вместо да ни заливат коледни реклами на Булсатком от всички основни телевизии, сега ни заливат такива на Виваком. Въпросите обаче остават без отговори – защо започна да пропада идеята за четвърти GSM оператор, къде отидоха парите (и защо), ще може ли Булсатком да плати навреме таксите за да спаси лиценза си и накъде въобще отива компанията в това състояние. Нищо, Нова година идва и ще става традиционно напечено и интересно – този път с новите годишни договори за излъчване с телевизиите. Всички си спомняме драмите от миналата година с TV7 и bTV, които освен Булсактом не подминаха и другия голям играч на пазара – Близу. Какво тепърва ще става – тепърва ще разберем.

Един отговор на “„!Коментарът“ – Булсатком остава без лиценз за GSM?

  1. Pingback: “На Седмия ден” 22 декември 2013 | BG TV News·

Comment

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s