Англия въведе "заключен" диапазон и за международните мачове, Нова Спорт HD предава самостоятелно

Nova-Sport-HD_Logo

След като от Английската футболна асоциация (FA) реши на 21 ноември да наложи частично „заключване“ на срещите излъчвани от 17 часа българско време в събота това започна да се отразява негативно и за българските фенове. Причината е че по този начин от Нова Броудкастинг Груп са принудени за да не лишат зрителите от футболни дербита да нарушават закона и да излъчват мачове ексклузивно по Нова Спорт HD, „отделяйки“ HD и SD версиите на канала.

От началото на новия сезон от FA правят всичко възможно да спрат пиратстването на мачове от Премиършип. Първоначално се прие правило за „заключване“ на срещите от 15:00 местно време (17:00 наше) само за територията на Великобритания. Това означава че назначените мачове от заключения диапазон са забранени за излъчване по телевизията за да се стимулира ходенето по стадионите. Това се опитаха да направят преди време и родните управляващи от БФС, но се оказа, че за А група това просто няма как да се случи. След това обаче зачестиха пиратските излъчвания на Острова от чуждестранни сателити и чужди ТВ канали, които предават първенството. По тази причина от FA приеха решение за заключване и на чуждестранните мачове. Единствено за да излъчваш тези мачове трябва да си PPV оператор, или твоят канал да няма „излаз“ на сателит, т.е. да се предава само по кабел или IP и никъде другаде.

По тази причина от Нова Груп се оказаха в патова ситуация с мачовете. Заключването направи невъзможно излъчването на срещите от 17:00 по Диема или Нова Спорт. Единствената алтернатива остава онлайн, но платено излъчване по Нова Спорт Плей, или излъчване по каналът Нова Спорт HD, който за сега има излаз на сателит само при Vivacom. Тъй като каналът е в HD вариант, той изглежда че не попада в „заключения“ лист. Така за да не лишават феновете, от Нова Груп са принудени да нарушат закона на СЕМ, „отделяйки“ SD от HD версиите на канала Нова Спорт за мача от 17:00. Според разпоредбите, за чиито нарушаване нееднократно сме писали в сайта, един HD канал не подлежи на регистрация само и единствено ако излъчва 1:1 програма с SD версия на същия канал. До сега от Нова Груп изпълняваха стриктно това правило, пускайки срещите, които се излъчват по Диема извънредно и по Нова Спорт SD, и по Нова Спорт HD за да може зрителите да гледат мача в HD качество, и за да не се нарушава закона. Сега обаче принудени от обстоятелствата са принудени да го нарушат.

Към този момент не е ясно колко дълго ще продължи „заключването“ на срещите, защото от FA са обяснили, че мярката е тестова и временна. От друга страна, нарушаването на закона е разбираемо от оператор като БГ САТ АД, но не и от голяма компания като Нова Груп. Не е ясно и защо именно се прави рокадата с излъчването само по Нова Спорт HD, щом „заключването“ важи само за сателита, а каналът се предава от Vivacom. Преди каналът Nova Premier League HD, който беше тестов HD се предаваше само по IPTV защото нямаше право все още за сателитно излъчване, там го и предаваха от Vivacom. Сега обаче казусът е съвсем друг, а подробностите и точните причини защо, как и по какъв начин все още не са изяснени на 100%. От BG TV NEWS ще следим ситуацията и ще ви уведомяваме за този казус.

Един отговор на “Англия въведе "заключен" диапазон и за международните мачове, Нова Спорт HD предава самостоятелно

  1. Pingback: “На Седмия ден” 15 декември 2013 | BG TV News·

Comment

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s