Telenor/Globul влизат на ТВ пазара догодина?

Telenor-globul-germanos-final

От догодина вторият най-голям български мобилен оператор – Глобул, но вече ребренадиран като Telenor смята да влезе на телевизионния пазар с нова сателитна и IP платформа. Това са за сега неофициалните намерения на новите собственици от норвежкия телеком.

Новата услуга се очаква да се реализира на собствения сателит на Telenor – Thor6, където до преди няколко месеца бе тестовото излъчване на Neterra, която също смята да развие собствена DVB-S платформа. Точната причина за прекратяването на взаимоотношенията между Neterra и Thor не стана известна, слуховете говорят че това е станало именно заради намерението на Telenor да се развива самостоятелно на българския пазар. От този месец Nettera подписа договор за излъчване с израелската Spacecom, като DVB-S „Direct-to-home“ услугите на оператора ще бъдат качени на спътника Amos2.

Към този момент Глобул е единственият мобилен оператор, който не предлага телевизионна услуга. Това вече отдавна направиха Vivacom и Мобилтел със закупуването на Spectrum Net и Мегалан. През годините се появяваха слухове за различни апетити от страна на Глобул към други ТВ оператори – от Близу до Булсатком, който ползва капацитет на сателита Hellas Sat на бившия собственик на Глобул – Cosmote. Новите собственици на оператора обаче изразиха твърдото си намерение да превърнат Глобул номер 1 на пазара.

Globul и Германос ще бъдат влети под общия бранд на Telenor догодина, като точни срокове кога това ще се случи няма. На този етап е ясно само, че ребранда се подготвя, при това усилено. До сега Глобул веднъж се размина на косъм от промяна на името – при закупуването му от гръцката OTE тогава бе твърдо решено Глобул да се преименува на Cosmote, но тази идея изпадна в последния момент и в крайна сметка операторът смени само логото си. Сега обаче е повече от ясно, че от Telenor искат да постигнат максимално целите си, по тази причина ребрандът е неизбежен.

2 отговора на “Telenor/Globul влизат на ТВ пазара догодина?

  1. Pingback: Булсатком ТВ - сателитна телевизия / съвети, обсъждане, мнения - Страница 14·

  2. Pingback: “На Седмия ден” 8 декември 2013 | BG TV News·

Comment

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s