"!Коментарът" – Булсатком се сгромолясва, има ли кой да го хване?

БСК

Най-успешният сателитен оператор в България от един месец пропада стремглаво надолу напук на големите си мечти и амбиции. Приемниците свършиха, цените скочиха, ексклузивните канали неочаквано минаха към конкуренцията, някои служители без заплати за изминалия месец, свършиха парите за нови канали… Всичко това стана от раз и дойде като гръм от ясно небе за верните абонати на оператора, все повече от които търсят спасение при набиращия все повече сила Vivacom. Защо обаче стана това, никой не разбра.

Такъв пад Булсатком никога не е регистрирал. Всичко говореше категорично в плюс за оператора, започна изграждането на собствена GSM мрежа, започна строеж на собствен сателитен спътник, спечели конкурс за седми ефирен мултиплекс, каналите му спечелиха масово права за големи спортни събития, масово се изкупуваха регионални оператори, подготвяше се старт на IPTV услуга, но изведнъж нещо стана и нещата придобиха коренно различен образ.

bgsat

Булсатком се утвърди като категоричен лидер. В момента компанията притежава най-голям пазарен дял на пазара за кабелно ТВ разпространение. Предлагаше атрактивни пакети на цени, доста по-достъпни от част от останалите оператори. Той бе първият и най-голям сателитен доставчик в България и нямаше категорична конкуренция. По-късно се появи ITV Partner, който фалира няколко пъти и няколко пъти се появяваше под различни имена – Total TV, Satellite.BG и т.н. После обаче на сателитния пазар влезе Vivacom. Отначало и бившият държавен монополист не представляваше никаква заплаха за Булсатком до момента, до който БТК АД не попадна под контрола на Цветан Василев и КТБ. Изведнъж Vivacom набра скорост и започна да диша във врата на конкурентите си. Новите канали се появиха първо в техните пакети, стартира IPTV услуга, а от последния месец тече невиждана рекламна кампания на оператора. Реклами за услугите на Vivacom ни заливат почти отвсякъде и по всяко време. Каналите – запазена марка на Булсатком – TV+ и F+ най-неочаквано отидоха в пакетите на Vivacom. А точно до преди година и половина – две от Vivacom подадоха оплакване до КЗК за монополно положение от страна на Булсатком за каналите и че от БГ САТ АД са отказвали каквито и да било преговори за излъчване. В същото време каналите на БГ САТ АД на свой ред започнаха да западат, също като Булсатком. Съвпаденията и нелогичните действия станаха твърде очебийни и повдигнаха някои логични въпроси.

Възможно ли е Булсатком да стана изкупителна жертва на монопола на Цветан Василев? Според едно онлайн издание именно намеса на Василев е причината за резкия срив в оператора. Нищо такова не се предвиждаше – напротив, очакванията бяха Булсатком постепенно да се наложи на свой ред като монополист на пазара. Но защо не стана така? Къде отидоха големите планове? Защо не стартира запланувания за преди два месеца старт на IPTV услугата на оператора? Защо спря изграждането на мобилната мрежа, която бе обявена в края на миналата година? Защо се вдигнаха по този начин цените? Непланирани разходи и непредвиден недостиг на финансови средства ли е причината за положението, или „нещо отвън“? Все още не се е случило нищо „изваждащо“ очите за да коментираме защо и как. Но не е късно да се случи.

7 отговора на “"!Коментарът" – Булсатком се сгромолясва, има ли кой да го хване?

  1. филм+хд го няма при Виваком,не би било зле…но това са фактите.Внимавайте какво пишете.Ако искате да кажете,че ще го има е друг въпрос.

    • прочети статията добре, къде пише за филм+хд !!! пише ТВ+ и Ф+ !!!!

      • Пише като ми прочетоха коментара,от тогава пише.Не прочетев ли 2-я ми коментар?

  2. аа..аа ,четете значи…Щото един викал“Товарищ я не читателъ ,я писателъ“.

  3. Pingback: “На Седмия ден” 1 декември 2013 | BG TV News·

Comment

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s