Nova Broadcasting Group недоволни от рейтинг системата на GARB

NovaBack

Снощи от Nova Broadcasting Group публикуваха позиция, според която от медията настояват за по-ефективна система за измерване на аудиторията. След огласяването на резултатите от одита на рейтинг системата на GARB, направен от френската компания CESP става ясно, че одиторската компания декларира редица резерви към работата и ефективността на системата.

Тези резултати са потвърдили многократно изразяваните съмнения от страна на Nova TV и други медиини компании, най-вече от FOX Channels, за представителността на панела и съответно за коректността на цялата система за измерване на зрителската аудитория у нас. Сред многократни наблюдения над рейтинг данните от ТОП 50 в последната година на BG TV News констатирахме съмнителни данни и завишаване на рейтингите в полза на bTV Media Group, а от няколко месеца, и в полза на групата на TV7. Тези данни според нас не отразяват обективно рейтингите в България. Съмнение буди също договорът, според който bTV Media Group публикуват ексклузивно рейтингите за ТОП 50 програми за месеците. Преди седмица ви публикувахме съпоставка между рейтингите на GARB и тези на новата компания Mediareaserch.(вижте ги тук: http://wp.me/p3PwL5-dB) Те показват сериозни разминавания, на моменти коренно различни данни между двете агенции.

По нататък в своя доклад, одитиращата компания CESP заявява, че има резерви към резултатите за телевизионната аудитория, които смята, че са засегнати от систематичното отклонение, причинено от създаването на самия панел. Това отклонение, според одиторите, се дължи на непредставителността на структурата на панела по отношение на начина на приемане на телевизионния сигнал, който не отговаря на реалността сред населението (измерено от т. нар. Establishment survey). Одиторът изрично обърна внимание за възрастта на панелистите (периодът в който участват в изследването). Според данните, предоставени от ГАРБ, през следващата година над 37% от домакинствата в панела ще надвишат максимално допустимия период за участие в панела. В допълнение, CESP са установили и сериозни аномалии в зрителското поведение, като например участници в панела, които не гледат телевизия в продължение на много месеци или такива, които гледат телевизия по 23 часа на ден.

„Одитът на ГАРБ всъщност показва, че конструкцията на панела наподобява стар автомобил, сглобен от частите на други още по-стари автомобили. Този автомобил все още е в движение, но никога няма да има качествата и поведението на един нов автомобил. За нас е ясно, че ТВ индустрията трябва да се ангажира с инвестиция, за да има чисто нова и модерна система за измерване на аудиторията, която да отразява вярно резултатите на медиите и на която всички да имат доверие”, заяви Красимира Василева, Директор Продажби в Nova Broadcasting Group.

3 отговора на “Nova Broadcasting Group недоволни от рейтинг системата на GARB

  1. Pingback: “На Седмия ден” 17 ноември 2013 | BG TV News·

  2. Pingback: Ексклузивно! Нова ТВ е най-гледания канал през ноември, според Mediaresearch | BG TV News·

  3. Pingback: “!Коментарът”: И bTV Новините, и “Новините на Нова” са най-гледаните вчера | BG TV News·

Comment

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s