„!Коментарът“: Кой какво избра да гледа тази есен

бг-тв

Есенният ТВ сезон постепенно клони към края си и е време да започнем да си вадим равносметки. Равносметки за това кой какво избра да гледа тази есен, и защо. Тази есен телевизиите заложиха на добре позната територия подплатена с кръпка на новаторство. Обаче, дали им се получи?

БТВ – традиционният лидер, реши да поекспериментира. Грандиозно обявен сезон, изцяло български, първи по рода си, новаторски, е, хубаво не се получи така както го мислеха, даже се и попровалиха в някой аспекти, за други пък откровено излъгаха, но все пак изпитаното си е изпитано. Факт – Африка, едно на пръв поглед не особено интересно реалити (разни известни хора се разхождат из черния континент, изпълняват задачки и „се учат“ от братята негри) се закова на първо място сред реалититата. Най-вече защото бе нещо съвсем ново, или поне на пръв поглед. Другите, някакси, изтъркаха ни се вече. Брадър за енти сезон, копи-пейст музикален микс три в едно от други формати по ТВ7, Х фактор – поредните новооткрити музикални звезди, защото си нямаме достатъчно и сме прекалено голяма държава – абе, с две думи скука. Затова Африка е отгоре. А догодина – нещо подобно, добре познато, но от едно 4 години липсващо – Сървайвър се задава на хоризонта. Но за това – някой друг път.

Не реалитита обаче са най-отгоре на табличките. Нещо, без което БТВ са загубени, нещо, което ги накара да зарежат всички грандиозни планове, нещо, което е в устата на всеки българин, дори и да не си признава. Да, точно така, турските сериали отново са The Best of The Best. „Огледален свят“ буквално помита и реалитита, и сериалчета, и новини, абе всичко, каквото се сетиш. БТВ буквално бе залята от зрителско недоволство при вестта за спирането на любимата на поколения турска сапунка. По тази причина БТВ се принудиха да изоставят големите си планове за изцяло български сезон и върнаха любимия сериал. Но как го правят? Защо толкова се гледат и защо българинът не може да живее без тях. За съжаление (по-скоро за щастие) не съм психолог и няма как да знам с точност. Оправданието, че пенсионерите в България са повече, и по-тази причина турските сериали са по-гледани. До някъде вярно, обаче аз лично познавам много представители от младото поколение, които следят турските сапунки. Вярно, че оправданията, които чувам от тях са „Еми кво да правя, като няма нищо друго за гледане“, но все пак се брои.

БГ сериалите са другият важен елемент в ефира. Те се превърнаха някак си в мода и бижута на самите телевизии. Кой сега е отгоре – разбира се, че „Фамилията“. Мнозина съзряха в него продължението на първият български модерен сериал „Стъклен дом“. Втори зад него е „Столичани в повече“, класика в жанра вече четвърта година, трети е новата продукция на БНТ „Четвърта власт“, след това идват сериалите на ТВ7. Нещо „Домашен арест“ не играе много този сезон. Картинката щеше да бъде съвсем друга обаче, ако БНТ беше реализирала новият сезон на „Под прикритие“. Кримито е най-успешният сериал на България зад граница, правен някога. Безспорно бие всички и печели все повече и повече точки за БНТ. Да, ама тази есен го няма. По тази причина върха е окупиран от БТВ. През пролетта обаче ще става интересно. Това е само суровият подбор на фактите, изкривен през моята призма. Остава още един месец до същинския финал. Тогава вече спокойно ще си разгледаме цялостните рейтинги за сезона и ще си направим отчетливо изводите. До тогава – идва може би най-интересната част от времето ни пред екрана – тази на финалите. Големите финали предполагат и големи усилия на телевизиите да ни придърпат към ефира си. Кой ще успее – предстои да разберем.

Един отговор на “„!Коментарът“: Кой какво избра да гледа тази есен

  1. Pingback: “На Седмия ден” 17 ноември 2013 | BG TV News·

Comment

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s