!Коментарът: Смисълът от "+1" каналите в ефира

tv=

По-долу решихме да публикуваме непубликуван до сега коментар-анализ на The TV Boy, написан във времето, когато нашият сайт бе „замразен“ заради спорове за авторски права с друга медия.

Последните няколко месеца срещаме множество гневни публикации по форумите относно защо аджеба bTV Lady, RING.BG и Диема Фемили излъчват ефирно на мултиплексите с един час назад, т.нар. канал „+1“. Много от хората са на мнение, че нарочно се „ощетяват“ зрителите на безплатната ефирна телевизия за сметка на кабелните оператори. И разбира се, са изключително прави.

Първо, преди време в една статия в един друг сайт бях написал, че само bTV Lady и RING.BG ще са с един час назад, а в последствие пък и Нова ТВ, които съвсем не така го бяха планирали, решиха и те да пуснат с един час назад Диема Фемили. На пръв поглед за първата и последната ще кажете, е какво толкова, едни и същи турски сериали цял ден, няма разлика че са с 1 час назад, единствено проблем има за Ринга щото пише че е LIVE, ама всъщност е с 1 час назад. Да, ама зад това +1 играят доста, ама доста пари.

На родните телевизии доста се плаща от кабелните оператори за всеки един нишов канал, който се излъчва в мрежите им. Преди време се обмисляше всички ефирни канали да се пускат без пари за кабеларките. Да, обаче за телевизиите това означава колкото повече канали на мукса, толкова повече пари за разпространение ефирно и толкова по-малко пари от кабеларките. С това +1 се разрешава тази дилема – от една страна се плаща по-малко на мукс операторите, защото реално +1 е канал, излъчващ архив от основния канал, а от друга кабеларките реално могат да пуснат +1 некодирано в пакетите си, ама основния се плаща допълнително. Така пак парите за телевизиите са си в своята цялост.

От друга страна, зад +1 стоят и интересите на самите оператори. Кой ще ти плаща за по-скъпия пакет за да гледа любимите премиери на турски сапунки (който се интересува от тях) или любимите срещи от ШЛ и ЛЕ ако може да си опне една антена и да ги скива без пари. За това в интерес на операторите е да натискат телевизиите да пускат +1 версии, в противен случай ги заплашват, че им спрат сигнала (примерно). Така че това също е причина. Да не забравяме, разбира се какъв е случая с правата за ШЛ на Ринг.БГ. Той има PAY права, т.е. е по този канал срещите на живо трябва да се излъчват само по кабелните мрежи. С +1 в ефира БТВ реално заобикалят правилото – ефирно мачовете по Ринг не са на живо, а един вид се водят „на запис“. На запис ли е, всеки може да си го излъчва кой както си иска. Да припомня и врътката с правата на БТВ Екшън, която не еднократно съм споменавал във форума: мачовете по БТВ Екшън трябва да са FREE, т.е. канала да го има ефирно и да се предлага безплатно на кабелните оператори.

Да, ама БТВ пак заобикалят – те имат ефирен лиценз наследен от Про.БГ, който реално не се използва. Той им служи само за да декларират пред УЕФА, че канала уж е безплатен, ама всъщност не е. Канала не само че не се предлага безплатно на кабеларките, той е и в по-скъпите пакети. А директивата на УЕФА задължава един мач да е безплатен (БТВ Екшън) и един платен (Ринг.БГ). В този случай БТВ заобикалят директивата два пъти и цоцат двойно и тройно на гърба на зрителя. За едните – Ох, Котьо, а за другите Ай, чистито! След това да не се чудите ама защо, ама как. Далавера му е майката.

3 отговора на “!Коментарът: Смисълът от "+1" каналите в ефира

  1. Pingback: Булсатком ТВ - сателитна телевизия / съвети, обсъждане, мнения - Страница 13·

  2. Pingback: “На Седмия ден” 10 ноември 2013 | BG TV News·

  3. Pingback: „!Коментарът“: Цифровизацията след края на БТВ-тата - BG TV News·

Comment

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s