„Сезонът на новообразието“? Think again…

btv
Така трябваше да изглежда праймтайма на bTV…

И тази година станахме свидетели на поредният голям гаф на една от големите медии – дълго рекламираният „изцяло български“ „сезон на новообразието“ с пет изцяло нови формата по bTV се оказа мираж и фишек. Още седмица след обявяването си през първата седмица на Септември се оказа, че всъщност картинката няма да е съвсем такава, каквато на пръв поглед изглежда и каквато цял месец преди това (август) ни я представяха. Да видим обаче как се стигна до тук…

Разравяйки се малко из архива на нашия сайт (познат преди месец под името „URBN TV“) отрих статията, която бях написал тогава „Сезонът на новообразието стартира по bTV“ – http://wp.me/p3PwL5-7s . Пускам и тук да видите какво точно казаха тогава от БТВ:

Пет изцяло нови формата, най-малко три сериала и следващи сезони на любими предавания изграждат изцяло българския праймтайм на bTV

Тази есен зрителите на bTV ще гледат само българска продукция в праймтайм. Седмицата на големите стартове е 15-20 септември, когато започват ключовите предавания на bTV през новия, невиждан досега у нас, ТВ сезон.

Началото е в неделя, 15 септември, от 20:00 часа с откриващия епизод на най-горещото приключенско риалити „Африка: звездите сигурно са полудели”. Зрителите ще разберат кои са популярните лица, приели предизвикателствата на Черния континент, а водещите Яна Грудева и Антон Хекимян и ще разкрият какви мисии и приключения очакват зрителите на 16 септември, отново от 20:00 часа.
Топ шеф-готвачът на Великобритания, пловдивчанката Силвена Роу, ще изненада любителите на кулинарията и забавленията около приготвянето на ястия с хитовия формат „Щипка сол” във вторник, 17 септември от 21:00 часа. За първи път в подобен формат зрителите на bTV ще могат да се включат на живо в шоуто, за да споделят уменията си в кухнята с водещата и гост звездите й във всеки епизод.
На 18 септември, сряда, от 21:00 часа вечно воюващите Чеканови и Лютови ще се завърнат на малкия екран с шести сезон на любимата комедийна драма „Столичани в повече”.

Изцяло новият за българския ефир формат Vox Populi стартира на 19 септември, четвъртък, от 20:00 часа. За първи път в телевизионно предаване у нас зрителят ще дирижира изхода от различни ситуации, почерпени от реалния живот. Те ще бъдат представени под формата на филми с отворен край. Водещият ще обсъжда всички обстоятелства около казуса с публиката в студиото, а зрителите на bTV ще изберат чрез гласуване един от двата, може би еднакво правилни, финала на историята.
Забавленията в петъчната вечер по bTV започват на 20 септември в 20:00 часа с новото авторско комедийно риалити „Нищо лично” – най-забавната скрита камера. Комедийната вечер ще продължи в 20:30 часа, когато новобогаташът Коце ще се върне в къщата на тъщата с четвъртия сезон на авторския ситком „Домашен арест”.

Големи стартове в ефира на bTV предстоят и след 23 септември. Най-успешната телевизионна игра в световен мащаб „Това е цената” ще предизвиква съобразителността, бързото мислене, късмета и чувството за хумор на зрителите на bTV от 26 септември в 21:00 часа. Записванията за участие продължават и в момента на (02) 4456-240 и tovaecenata.btv.bg.
На 28 септември по bTV се завръща и уникалният социален проект „Предай нататък” с водещ Наталия Симеонова. В третия сезон на предаването зрителите ще видят още повече позитивни и слънчеви истории.
В разгара на есенния сезон се завръща и филмовият хит от пролетния сезон – разтърсващата семейна драма с участието на Асен Блатечки, Стефан Данаилов, Ваня Цветкова и Яна Маринова – „Фамилията”.

Да видим какво от горното нещо се случи и какво – не. Първо, във въпросната седмица на големите стартове тръгнаха само три неща: „Африка“, „Нищо лично“, „Щипка сол“ и „Столичани в повече”. Третото от тези пък само две седмици след грандиозния си старт в праймтайма във вторник (невиждано до сега кулинарно шоу по световен лиценз със световно известната готвачка Силвена Роу) бе изместено тихомълком в най-безличния часови диапазаон – събота от 18:00. На пук на всичко не е и в праймтайма. Причината: тотална катастрофа в рейтингите срещу прекия конкурент Нова ТВ. Хубава работа, ама българска… Теста се оказа неуспешен. БГ сезонът на новообразието остана с един по-малко. Главите обаче продължиха да падат една по една…

Втори на дръвника се оказа първото по рода си интерактивно-шоу филм „Vox Polpuli“. То трябваше да е излъчва всеки четвъртък от 20:00 до 21:00 с водещ Ани Салич, която заради този си ангажимент напусна временно като водеща на централните новини в 19:00. Това трябваше да е вторият най-голям проект след Африка в праймтайма на БТВ. Да, ама тъц. Предаването не само не стартира изобщо, а мястото му в праймтайма отново бе заето от сапунка номер 1 в рейтингите за България – Огледален свят. Така от сезон на новообразието и изцяло български този сезон се превърна в сезонът „проба-грешка“. Причината за отпадането на „Вокс попули“ била, че от продуцентската компания „МедияПРО“ не били готови да стартират точно тогава и били претупали „интерактивните филми“. Резултатът бил ужасяващ и по тази причина от bTV са се отказали тотално да го пускат и го отложили за пролетта. Нищо, че беше грандиозно рекламирано, по билбордове, новини, вестници, сайтове – всичко това изчезна за 24 часа и все едно такова предаване никога не е имало. Въпреки това обаче Ани Салич не се върна като водеща в централните новини… Другата причина била, че огромната аудитория на Огледален свят била изключително недоволна от спирането на любимия им турски сериал. Резултатът бе заливане на Фейсбук страниците, мейлите и сайтовете на БТВ с негативни въпроси и коментари „защо и кога ще се върне Огледален свят в праймтайма“. Това е 100% вярно, защото го изпитахме на наш си гръб – нашата Ask.FM страница @URBNTV също бе залята от такива въпроси. Извод – след толкова години налагане турските сапунки са се превърнали в незаменима част от evening програмата на родните зрители.

Продължаваме нататък: „Най-успешната телевизионна игра в световен мащаб „Това е цената” ще предизвиква съобразителността, бързото мислене, късмета и чувството за хумор на зрителите на bTV от 26 септември в 21:00 часа.“ Ми да ама не е съвсем така: „Това е цената“ стартира не на 26 септември, а едва тази неделя: 20 октомври – почти един месец от обявяването си. Причината: бройката хора записали се била под минимума за да започне предаването. Ай, чистито нов фал! Оказа се, че интересът към подобни игри май не е толкова голям, и за да си спестят унижението, БТВ решиха да пуснат играта в неделя.

Още има, не се притеснявайте. „На 28 септември по bTV се завръща и уникалният социален проект „Предай нататък” с водещ Наталия Симеонова. В третия сезон на предаването зрителите ще видят още повече позитивни и слънчеви истории.“ Дам, ама „Предай нататък“ се завърна, ама не на 28 септември, а едва миналата седмица. Пак някой не е внимавал в картинката…

Още продължаваме: беше обявено, или поне в програмата, че предаванията „Тази събота“ и „Тази неделя“ се завръщат на 14 и 15 септември. Оказа се обаче, че стартът им се отложи с повече от месец, защото БТВ не били готови с водещия, в случая Антон Хекимян, който е и водещ на „Африка“. Къде бляхте, уважаеми, че не можахте толкова месеци да се организирате с водещия?

Заключение: който много моца (лапа) той накрая много връща (сещате се). Очевидно във водещите български медии цари адска несинхронизираност. Това бе най-големия гаф с началото на ТВ сезон, който са сътворявали до сега от БТВ. Толкова огромна рекламна кампания, а когато всичко се о*ира, влизаме в мишата дупка. Е, не може така. Ако сме сериозна медия, ще преценим рисковете до край, до последно ще дъвчем на съветите програмата до като не изпипаме всичко на 100% до последния детайл. Тези действия прилягат по-скоро на една посредствена кабеларка, а не на най-голямата национална медия. Да стискаме палци, че все пак някоя важна персона си е извадила изводите и заключенията от така развилите се ситуации и през пролеттта да наблюдаваме коренно различно поведение. Чувствайте се свободни да ме поправите в коментарите отдолу, ако съм изпуснал нещо или съм сбъркал някъде, все пак ние сме простосмъртни люде и ни е позволено да грешим, когато пишем нещо разпалено. 🙂

4 отговора на “„Сезонът на новообразието“? Think again…

 1. Здравейте!
  Защо няма рубриката „На седмият ден“?
  Поздрави!

  • Здравейте! Колегата, който изготвя рубриката има много ангажименти в момента, когато се освободи ще я направи. Поздрави!

   • Да, не е като Нова телевизия да прекъсват предавания и сериали по средата или преди нея заради лош рейтинг и да се мотаят с ХД-то. Интересно е, че не виждам тук всеки техен гаф, а на бТВ гафовете май ги ловите още, докато са в главата им. Намерете най-накрая някой, който мрази Нова, за да имаме обективност поне в този сайт. 🙂

   • Е, сега, писали сме им и на Нова ТВ гафовете, но те не са толкова големи и биещи се на очи. 😀 Преди време в статията „Новите попълнения в ефира изведнъж пропаднаха“ съм написал за мотането на ХД, как ни казаха, че ще има Нова+, пък след това се оказа, че няма да има. Мислех скоро да пиша и за политизирането на Господарите, даже тия дни ще го напиша. Вярно че аз симпатизирам на Нова ТВ, обаче колегата Slavi Trifonov примерно симпатизира повече на bTV. Така че всеки автор си пише това, което му е до сърцето, както се казва. 🙂

Comment

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s