TV+, Film+ и мистериите около тях

bgsat

От вчера един от популярните спортни канали “Film+” на БГ САТ АД, който излъчва “Формула 1″, испанската “Премиера Дивисион”, тенис от “Wimbledon”, сериите “Мастърс”, срещите на Владимир Кличко и още много спорт, е с ново име което вкара в още по-голямо объркване зрителите на канала. Новото му име е просто “F+”. Защо е избрано това име, какво трябва да означава и прочее остава мистерия. Всъщност мистерията около каналите на БГ САТ, които често се свързват с оператора Булсатком, се заплита все повече и повече.

През 2008 г. като от нищото се появи каналът “TV+”, който тръгна на мястото на информационния канал на Булсатком. Първоначално канала се водеше собственост директно на Булсатком, а в последствие бе прехвърлен на фирмата БГ САТ АД. Чудното беше как този, на пръв поглед изключително скромен канал, изведнъж след няма и 2 месеца съществуване се сдоби с права за спортове от световна величина – тенис, испански футбол, даже излъчваше и квалификациите на българските отбори в европейските клубни турнири. През миналата година дори имаше първи избор за родната “А” група. “TV+” за кратко време се превърна в каналът, излъчващ най-много спорт в България, и тъй като ефирът му не достигаше за всичките събития, част от тях започнаха да се излъчват по канала “Film+”, до тогава платен канал на Булсатком, излъчващ филми от каталога на вече несъществуващия “Premium Digital”. Не след дълго обаче каналите натрупаха огромни негативи от зрителите – причината бе че се предлагат само и единствено в мрежата на Булсатком. Въпреки че от самите Булсатком отричат да имат каквото и да било общо с БГ САТ, като твърдят, че каналите се предлагат и на други оператори. За момента е ясно, че само ограничена бройка малки регионални оператори предлагат ТВ+ и Film+ в пакетите си. Според СЕМ действително БГ САТ АД и Булсатком АД нямат никаква връзка. А дали?

Да се върнем на ретроспекцията – в последствие БГ САТ АД стартира каналът Хоби ТВ за лов и риболов, както и HD версия на “Film+”. По-късно стартира и музикалният канал Pop Core TV, който също се предлагаше само за абонатите на Булсатком. Според регистъра на СЕМ ТВ+ и Поп Кор нямат абсолютно нищо общо помежду си. Прави впечатление обаче близките отношения на двете медии – доста съвместни проекти (сериалът “Весела компания”, класацията на “Поп Кор” се излъчваше до преди година по ТВ+). От около 6 месеца “Pop Core TV” е преименуван на “BG TOP Music”. До момента обаче промяната не е отразена в регистъра на СЕМ, т.е. излъчването на канала с това име е малко или много нередно. Друг проблем който е факт от около година – каналът “Film+” има HD версия – “Film+ HD”, която обаче излъчва коренно различна програма от “основния” си канал. Според правилата за лицензиране един канал може да има HD версия, като тя не подлежи на регистрация само и единствено ако каналът излъчва 1:1 със стандартния канал. В случая с Film+ не е така. Остава и още един въпрос – защо след като от около 2 години каналът “Film+” е спортен и излъчва предимно спорт не бе преименуван, а продължаваше да стои с това си, меко казано нелепо, име. След като излезе от функцията си на филмов канал, той приюти голяма част от многото спортни събития на ТВ+. До преди година каналът излъчваше само и единствено спорт, но в последната година в програмата му се промъкнаха и няколко стари филма, които се ротират непрекъснато. Този ход бе явно за да се замаже нелепата ситуация с името. Обяснение от БГ САТ АД няма.

Друг куриоз, които приковава вниманието, е пускането на два канала, отново ексклузивни за Булсатком – “Хоби Лов” и “Дестинация БГ”. Каналите са факт от края на миналата година. За момента обаче само единия има регистрация в СЕМ – “Дестинация БГ”, като отново по документи няма нищо общо с БГ САТ АД. “Дестинация БГ” излъчва само предаването на ТВ+ със същото име. Другият канал – Хоби Лов няма никаква регистрация в СЕМ – т.е. излъчването му според закона е не регламентирано.

Така стигаме до вчерашният куриоз – каналът “F+”, който бе обявен за старт на 15 октомври и като изцяло нов, всъщност се оказа новото име на “Film+”, което не е ясно какво точно трябва да означава. От няколко месеца пък почти всички предавания, филми и сериали бяха свалени от ТВ+, като каналът излъчва само новини, две предавания и спорт. Да не пропуснем и безпрецедентното нахлуване на икономическа полиция в медията, нещо, което не се бе случвало до този момент. Остават обаче мистериите около групата БГ САТ – чия е всъщност, от къде идват парите за всичките спортни събития, защо са странните канали и техните имена и защо има толкова много странни ситуации около тези медии. Въпроси, на които едва ли ще се намерят отговори.

Comment

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s