Седмица до края на аналоговата ера

цифровизация

Остава една седмица до дългоочаквания край на аналоговата телевизия в България. Точно в 00:00 часа на 30 септември срещу 1 октомври ще бъдат изключени аналоговите предаватели, за да премине страната ни окончателно в новата цифрова ера. След няколко отлагания, скандали, забавени обществени поръчки, до болка вглъбени в главите ни вече разяснителни кампании с младежа, който прилично отговаря на въпросите как да го свържем (декодера) и що е то цифровизация, най-сетне в началото на миналата седмица органът отговарящ за процеса реши окончателно аналоговият сигнал да бъде изключен в края на този месец, след като стана ясно че обжалване на конкурса за доставка на ваучери за декодери няма да има. Въпреки това се оказа, че 5% от зрителите няма да могат да гледат цифрова телевизия. Така след много мъки най-сетне можем да се похвалим, че след една мъчителна година най-сетне ще се присъединим към цифровото семейство на Европа.

ТВ каналите, които ще се излъчват през първия етап на цифровия мултиплекс ще са между 7 и 13, като бройката все още не е окончателно уточнена. На този етап е сигурно че ще се излъчват националните “БНТ 1″, “БНТ 2″, “bTV”, “Нова ТВ”, “TV7″, “News7″, “Bulgaria on Air”, като в близките месеци се очаква към тях да се присъединят новият канал на bTV Media Group “Novella” (първоначално обявен под името “bTV Gold”), “bTV Lady” (каналът ще върви с един час закъснение на мултиплекса), “Diema”, “Diema Family”, както и два нови канала на БНТ + HD версия на БНТ 1. Общо каналите, които имат цифров лиценз са към 30. Не много от тях обаче ще видят цифров ефир дали поради високите такси на мултиплекса или по финансов дефицит, дали просто по нежелание от страна на самите телевизии. От bTV Media Group засега се знае че няма да качват, поне не на първи етап, спортните си канали “bTV Action” и “RING.BG”, които имат наследен “must-carry” лиценз от групата на PRO.BG, защото в тях е инвестирано значително платено съдържание. Останалите телевизии с лицензи са или несъществуващи, или с доста скромни възможности.

Цифровизацията трябва да протече на няколко етапа, като втория етап трябва да започне в края на 2014 г, когато трябва да стартират още два мултиплекса, както и още канали. За целта обаче трябва да се освободят честоти, които в момента се държат от военното министерство. За момента не е ясно кога точно трябва да стане това. Припомням, че освен основните мултиплекс оператори (НУРТС, First-Digital и HD Media Services) седмият мултиплекс бе спечелен от сателитния оператор Булсатком. Всички мултиплекси трябва да са стартирали до 2018 г. А до тогава – нека видим какво ще ни предложи така обсъжданият цифров ефир.

Comment

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s